MENIU

Război în Ucraina, ziua 917. Zelenski, mesaj ferm privind un posibil dialog cu Putin: Ar fi "lipsit de sens" - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 917. Zelenski, mesaj ferm privind un posibil dialog cu Putin: Ar fi

Au trecut 917 zile de când Ucraina se află în conflict armat cu Rusia. Totul, după ce liderul rus Vladimir Putin a dat ordinul de invazie a țării vecine, într-o așa-zisă operațiune militară specială de „demilitarizare şi denazificare” a Ucrainei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că discuţiile de pace cu omologul său rus Vladimir Putin ar fi "goale" şi "lipsite de sens",

UPDATE 21:58 - Situaţie 'extrem de dificilă' lângă Pokrovsk, în est (Zelenski)

Situaţia este "extrem de dificilă" pentru armata ucraineană în apropierea oraşului Pokrovsk, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse se apropie din ce în ce mai mult de acest important centru logistic din estul ţării, relatează AFP.

În ceea ce priveşte "Pokrovsk şi alte zone din Donbass, este extrem de dificil. Principalele eforturi şi cele mai mari forţe ale Rusiei sunt concentrate acolo", a declarat Zelenski în discursul său zilnic, dând asigurări că ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk împiedică Moscova să "pună mai multă presiune" în estul Ucrainei.

"Rezilienţa fiecăreia dintre unităţile noastre şi capacitatea noastră de a distruge ocupantul sunt foarte mari în prezent. Vreau să mulţumesc fiecărui soldat, fiecărui comandant aflat la post", a continuat el.

Armata rusă a afirmat marţi că a cucerit o nouă localitate, Orlivka, în estul Ucrainei, la circa 15 km de oraşul Pokrovsk, un important nod logistic pentru trupele ucrainene.

UPDATE 20:30  Un fost general care a fugit din Ucraina cu câteva ore înainte de începerea războiului, dat în urmărire internațională de Interpol

Andrii Naumov, un fost șef al departamentului de securitate internă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a fost plasat de Interpol, la cererea Kievului, pe lista persoanelor căutate la nivel internațional, a informat miercuri Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei.

Naumov a fugit din Ucraina cu câteva ore înainte de izbucnirea războiului, în februarie 2022, și a fost ulterior reținut în Serbia sub suspiciunea de spălare de bani. Însă justiția din această țară l-a lăsat liber, iar autoritățile sârbe au respins o cerere a autorităților ucrainene de extrădare a acestuia.

UPDATE 20:00 - Rusia a interzis accesul pe teritoriul său a 92 de cetăţeni americani, între care şi jurnalişti

Rusia a anunţat miercuri că a interzis accesul pe teritoriul său a 92 de cetăţeni americani, între care şi jurnalişti de la Wall Street Journal, New York Times şi Washington Post, acuzaţi că au difuzat "informaţii false" despre armata rusă care luptă în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

"Intrarea în Rusia este blocată permanent pentru 92 de cetăţeni americani, reprezentanţi ai mediului de afaceri, personalităţi din domeniul cercetării şi culturii, jurnalişti şi mass-media" a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Angajaţi ai publicaţiilor americane New York Times, Wall Street Journal şi Washington Post figurează pe această listă, care se adaugă la sancţiunile impuse deja de Rusia împotriva a sute de alţi cetăţeni americani şi ai altor ţări occidentale.

Moscova îi acuză pe aceşti jurnalişti că sunt "implicaţi în producerea şi difuzarea de informaţii false despre Rusia şi forţele armate ruse" şi că participă la un "război hibrid declanşat de Washington".

Lista celor 92 de persoane, publicată miercuri, include şi membri ai armatei, profesori universitari, directori de companii, politicieni şi membri ai sistemului de justiţie american.

UPDATE 18:35 - Moarte suspectă la vârful FSB-ului rusesc. Șeful antitero s-a înecat în timp ce lua cina

O nouă moarte suspectă agită spiritele în cercurile puterii de la Moscova. Șeful departamentului de combatere a terorismului din cadrul serviciului de informații FSB a murit după ce s-a înecat cu o bucată de carne, în timp ce lua cina. Colonelul de contrainformații avea 50 de ani, iar contextul în care a murit alimentează din nou scenariile privind modul în care Vladimir Putin își elimină dușmanii sau subordonații considerați inutili.

UPDATE 16:20 - Regatul Unit și Germania și-au reafirmat angajamentul de a „susține Ucraina atât timp cât va fi necesar”

În cadrul elaborării unui nou tratat între Marea Britanie și Germania, premierul Keir Starmer și cancelarul Olaf Scholz au discutat pe larg despre „sprijinul de neclintit al celor două țări pentru Ucraina”.

„În calitate de cei mai mari contribuitori europeni la eforturile de război ale Ucrainei și în calitate de națiuni cu cele mai mari cheltuieli de apărare dintre țările europene din cadrul NATO, cunoaștem prea bine datoria pe care o avem față de poporul ucrainean, care luptă nu doar pentru a se apăra, ci și pentru poporul și toți oamenii din Europa”, a declarat Starmer în cadrul unei conferințe de presă comune.

UPDATE 15.30 - O reuniune a Consiliului NATO-Ucraina urmează să aibă loc miercuri după-amiază, la cererea Kievului, după loviturile masive ale Rusiei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene luni și marți, a anunțat Alianța Nord-Atlantică.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, este așteptat să „informeze Aliații prin video cu privire la situația de pe câmpul de luptă”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Apărarea antiaeriană, de care Ucraina are neapărată nevoie, va fi unul dintre subiectele acestei reuniuni, au declarat surse diplomatice pentru AFP.

UPDATE 14.00 - Kremlinul promite să-şi continue războiul din Ucraina

Kremlinul a respins miercuri din start „planul de pace” pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că vrea să îl prezinte liderilor americani, promiţând să îşi continue „operaţiunea militară specială” în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale, relatează Reuters.

UPDATE 13:40 -  Şase morţi în urma unor atacuri ruse în regiunea estică Doneţk

Şase persoane au fost ucise miercuri în mai multe atacuri ruse în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, într-o zonă unde forţele ruse au revendicat ocuparea unui nou sat, informează AFP.

"În timpul dimineţii, ruşii au ucis patru persoane şi au distrus o casă în Izmailivka", sat situat foarte aproape de linia frontului, a declarat Vadim Filaşkin pe Telegram. Victimele acestui atac erau din aceeaşi familie, doi părinţi şi copiii lor de 17 şi 24 de ani, potrivit procurorului.

Un alt atac a ucis două persoane lângă Ceasiv Iar (Ceasov Iar), a adăugat el.

Armata ucraineană este în dificultate în est, epicentrul luptelor unde trupele ruse avansează gradual de mai multe luni.

Moscova revendică ocuparea unor sate mici, însă fără a reuşi deocamdată o străpungere veritabilă.

Miercuri, Ministerul Apărării rus a afirmat că a ocupat mica localitate Komîşivka, la circa 20 de kilometri sud-est de Pokrovsk, oraş care constituie un important centru logistic.

UPDATE 13.30 - O reuniune a Consiliului NATO-Ucraina urmează să aibă loc miercuri după-amiază, după atacurile ruse masive de luni şi marţi asupra oraşelor şi infrastructurilor ucrainene, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.

Ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov urmează să "pună la curent prin legătură video aliaţii privind situaţia de pe câmpul de luptă", a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Apărarea antiaeriană, de care Ucraina are mare nevoie, va fi unul dintre subiectele acestei reuniuni, a declarat o sursă diplomatică pentru AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutorul forţelor aeriene ale statelor europene vecine pentru a distruge valurile de rachete şi de drone ruse care au lovit masiv ţara la începutul săptămânii.

"În diferite regiuni ale Ucrainei, am putea face mai mult pentru a proteja vieţile dacă aviaţia vecinilor noştri ar lucra împreună cu avioanele noastre de vânătoare F-16 şi apărările noastre antiaeriene", a afirmat el, cerând "soluţii".

UPDATE 12.00 - O dronă a atacat miercuri un rezervor de produse petroliere în orașul Kotelnich din regiunea Kirov din Rusia, a declarat guvernatorul regional Alexander Sokolov.

Sokolov a afirmat că atacul nu s-a soldat cu victime sau incendii. (Reuters)

UPDATE 11.00 - Militarii Gărzii Naționale Ruse au dezamorsat cu succes o muniție cu dispersie ucraineană descoperită în apropierea centralei nucleare Kursk, a scris miercuri agenția de presă de stat TASS, citând serviciul de presă al Gărzii Naționale.

UPDATE 10.00 - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că Occidentul că se joacă cu focul permiţând Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale şi a avertizat marţi Statele Unite că al Treilea Război Mondial nu se va limita la Europa, relatează Reuters.

Ucraina a atacat regiunea Kursk din vestul Rusiei pe 6 august şi controlează în prezent o porţiune de circa 1.200 de kilometri pătraţi de teritoriu rus, în urma primului atac străin asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a promis că va exista un răspuns demn din partea Rusiei la acest atac.

Serghei Lavrov, care este ministrul de externe al lui Putin de peste 20 de ani, a declarat marţi că Occidentul caută să escaladeze războiul din Ucraina şi „caută să-şi facă rost de probleme”, dacă va lua în considerare cererile Ucrainei de a slăbi restricţiile privind utilizarea armelor furnizate din străinătate.

UPDATE 09.00 - Forțele ruse au făcut progrese tactice semnificative în direcția Pokrovsk, pe fondul informațiilor conform cărora forțele ucrainene s-au retras din anumite zone la sud-est de Pokrovsk, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

„Cele mai capabile de luptă trupe rusești susțin în prezent avansurile către Pokrovsk, iar operațiunile ofensive ale Rusiei sunt emblematice pentru teoria mai largă a Rusiei privind victoria în Ucraina, bazată pe avansuri tactice aparent indefinite.

UPDATE 7:40 - Zelenski îi va prezenta lui Biden un plan pentru a pune capăt războiului cu Rusia

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă prin dialog, dar că Ucraina trebuie să aibă o poziţie puternică şi a spus că îi va prezenta un plan preşedintelui american Joe Biden şi celor doi potenţiali succesori ai săi, relatează Reuters preluat de News.ro.

Liderul ucrainean a declarat într-o conferinţă că incursiunea Kievului în regiunea rusă Kursk, iniţiată în urmă cu trei săptămâni, face parte din acest plan, dar acesta cuprinde şi alte măsuri pe plan economic şi diplomatic.

„Punctul principal al acestui plan este de a forţa Rusia să pună capăt războiului. Şi îmi doresc foarte mult acest lucru - într-un mod corect pentru Ucraina”, a declarat el.

Volodimir Zelenski a declarat că intenţionează să prezinte acest plan preşedintelui american Joe Biden în septembrie. „Succesul acestui plan depinde de el. Ne va da ceea ce este în acest plan sau nu. Vom fi liberi să folosim ceea ce este în acest plan sau nu”, a adăugat şeful statului, citat de site-ul Preşedinţiei ucrainene.

Zelenski intenţionează, de asemenea, să-i familiarizeze cu acest plan pe candidaţii la preşedinţia SUA, Kamala Harris şi Donald Trump. „Este important ca acesta să fie pus în aplicare indiferent de rezultatul alegerilor din SUA”, a menţionat liderul ucrainean, fără a detalia paşii următori ai acestui plan.

UPDATE 6:20 - "Lumea aşteaptă ca Ucraina să prezinte un plan de compromis cu privire la modul de a pune capăt războiului mâine", a spus el la un eveniment la Kiev, relatează dpa preluat de Agerpres.

"Nu e vorba că nu există compromisuri cu Putin, dar cu Putin dialogul, astăzi, este gol, lipsit de sens, pentru că nu vrea să pună capăt războiului pe cale diplomatică", a argumentat Zelenski.

Putin ar putea fi dispus să se angajeze în negocieri diplomatice, a adăugat Zelenski, dar condiţia sa prealabilă este ca Kievul să recunoască ocuparea de către Rusia a 30% din teritoriul ucrainean.

"Nu vom intra în jocul lui", a adăugat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a declarat că avansul forţelor sale în regiunea Kursk din sudul Rusiei i-a redus la tăcere pe criticii Kievului.

Ucraina şi-a prezentat propria cale către pace la un summit din Elveţia în iunie.

Planul prevede retragerea trupelor ruse din toate zonele Ucrainei, inclusiv din peninsula Crimeea.

Conform planului, Rusia ar trebui să fie de acord să plătească despăgubiri şi să permită ca liderii politici şi militari să fie traşi la răspundere în faţa unei instanţe internaţionale.