MENIU

Război în Ucraina, ziua 915. Kievul susţine că Belarus "masează" trupe la graniţă şi avertizează cu privire la "acte neprietenoase"- LIVE TEXT

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 915 de război. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a afirmat, duminică, într-un comunicat, că Belarus concentrează un număr semnificativ de forțe și echipamente la granița cu Ucraina, sub pretextul unor exerciții militare.

UPDATE 20:50 Grupul de mercenari Wagner susține că nu mai luptă în Ucraina

La un an de la dispariția liderului Wagner, Evgheni Prigojin, mercenarii săi au transmis că nu mai luptă alături de armata rusă în Ucraina. Anunțul a fost făcut într-o declarație pe Telegram, relateazăKyiv Independent.

Declarația, care a fost postată pe un canal de Telegram afiliat grupului Wagner, susținea că „nu există subalterni ai companiei nici în Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei), nici în rândurile Ministerului rus al Apărării și nici în altă parte”.

UPDATE 19:20 - Putin promite răzbunare după incursiunea ucrainenilor la Kursk

Kremlinul a anunţat luni că va trebui să existe un răspuns al Rusiei la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din vestul Rusiei şi că ideea unor negocieri de încetare a focului cu Kievul nu mai este relevantă, relatează Reuters.

"Astfel de acţiuni ostile nu pot rămâne fără un răspuns adecvat. Va exista cu siguranţă un răspuns", le-a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliştilor.

Putin a spus că Ucraina va primi "un răspuns pe măsură", dar nu a precizat public care va fi acesta.

UPDATE 18:05 - Polonia afirmă că o dronă ar fi pătruns în spaţiul său aerian în timpul unui atac masiv rusesc în Ucraina

dimineaţă în spaţiul aerian al Poloniei, înainte de a dispărea de pe radar, în timpul unui atac masiv rusesc în ţara vecină Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

Armata a precizat că aparatul de zbor ar fi căzut pe teritoriul Poloniei şi este în continuare căutat.

Atacuri "masive" cu rachete şi drone ruseşti au vizat luni infrastructura energetică a Ucrainei, omorând cel puţin patru persoane şi forţând autorităţile să introducă întreruperi de curent, potrivit AFP.

"Este vorba probabil despre pătrunderea unui aparat de zbor pe teritoriul polonez. (Prezenţa acestuia) a fost confirmată de cel puţin trei staţii de radiolocalizare", a declarat generalul Maciej Klisz, comandantul şef al forţelor operaţionale poloneze, adăugând că obiectul în cauză este în continuare căutat.

UPDATE 17:00 - Rusia susţine că a bombardat forţele ucrainene de-a lungul frontului din Kursk

Rusia a anunţat luni că a lovit forţele ucrainene în peste 12 locuri de-a lungul frontului din regiunea Kursk din vestul Rusiei, unde Ucraina a ocupat o porţiune de teritoriu după ce a trecut graniţa rusă acum 20 de zile, relatează Reuters.

Mii de soldaţi ucraineni au trecut graniţa la 6 august într-un atac surpriză despre care liderul rus Vladimir Putin a declarat că a avut ca scop îmbunătăţirea poziţiei de negociere a Kievului înaintea unor posibile discuţii şi încetinirea avansului forţelor ruse de-a lungul frontului.

UPDATE 16:30 - Patru morţi în atacuri masive ruseşti asupra infrastructurii energetice

Atacuri "masive" cu rachete şi drone ruseşti au vizat luni infrastructura energetică a Ucrainei, omorând cel puţin patru persoane şi forţând autorităţile să introducă întreruperi de curent, potrivit AFP.

Kievul susţine că 15 regiuni din Ucraina au fost vizate de această campanie de bombardamente ruseşti, cea mai mare din ultimele săptămâni, cu "peste 100 de rachete de diferite tipuri şi circa 100 de (drone) Shahed", potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.

"Am putea face mult mai mult pentru a proteja vieţi dacă forţele aeriene ale vecinilor noştri europeni ar lucra împreună cu avioanele noastre de luptă F-16 şi cu apărarea noastră antiaeriană", a reacţionat liderul de la Kiev pe Telegram.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a transmis că a efectuat o "lovitură masivă" împotriva unor situri energetice "care permit funcţionarea complexului militaro-industrial al Ucrainei". "Toate obiectivele au fost atinse", a precizat ministerul rus pe Telegram.

Aceste atacuri survin în timp ce Ucraina desfăşoară o vastă ofensivă transfrontalieră de la 6 august în regiunea rusă Kursk, unde, conform Kievului, trupele sale continuă să avanseze.

UPDATE 15.00 - „Un obiect” a zburat luni în spațiul aerian polonez în timpul atacului Rusiei asupra Ucrainei și probabil a aterizat pe teritoriul polonez, a relatat agenția de presă de stat PAP, citând comandamentul operațional al armatei poloneze.

PAP a raportat că sunt în curs de desfășurare căutări pentru a găsi „obiectul”, care nu a fost o rachetă.

UPDATE 14:00 - O explozie s-a produs la rafinăria petrolieră din Omsk, potrivit publicațiilor locale citate de Meduza.

Potrivit autorităților ruse, explozia a provocat un incendiu pe o întindere de 1.000 de metri pătrați.

UPDATE 12.00 - Rusia a ridicat 11 bombardiere strategice TU-95 pentru a ataca Ucraina în această dimineață, transmite aviația ucraineană care confirmă că teritoriul ucrainean a fost vizat de mai multe rachete rusești.

Comandamentul operațional al armatei poloneze a anunțat că aeronave poloneze și ale statelor aliate au fost activate pentru a interveni după ce unele atacuri rusești au vizat zone din Ucraina aflate la granița cu Polonia. 

UPDATE 10.00 -  Unele zone din Kiev au rămas fără curent sau apă ca urmare a atacurilor rusești din această dimineață, a anunțat primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko. 

Cel mai mare producător privat de energie electrică din Ucraina, DTEK, a precizat că introduce pene de urgență ca urmare a atacului masiv al Rusiei din această dimineață.

UPDATE 9:00 - Rusia: Case avariate în urma unui atac cu drone al Ucrainei asupra oraşului Saratov. Zborurile au fost restricţionate

Case au fost avariate şi zborurile au fost restricţionate în regiunea rusă Saratov ca urmare a unui atac cu drone al Ucrainei în care a fost rănită o femeie, au anunţat luni oficiali ruşi, potrivit Reuters.

Un complex rezidenţial din oraşul Saratov a fost avariat de resturile căzute de la dronele distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei, a precizat guvernatorul regional Roman Basurgin pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„O femeie a fost spitalizată în stare gravă”, a spus Basurgin. „Medicii luptă pentru viaţa ei”.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus nouă drone deasupra regiunii Saratov, care se află la aproximativ 900 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Agenţia RIA din Rusia notează că zborurile au fost restricţionate pe aeroportul regional Saratov.

Rusia are o bază militară de bombardiere strategice în Engels, în regiunea Saratov, pe care Ucraina a atacat-o de numeroase ori de când Moscova şi-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

UPDATE 6:20 - MAE ucrainean precizează în comunicat că forțele pentru operațiuni speciale din Belarus, dar și foști mercenari Wagner, se numără printre trupele desfășurate la frontieră, relatează Reuters.

Totodată, echipamentul trimis de Minsk în regiunea Gomel, în apropierea frontierei de nord a Ucrainei, include tancuri, artilerie, sisteme de apărare aeriană și echipamente de inginerie, potrivit Ministerului de Externe de la Kiev.

Ucraina cere Belarusului să-și retragă forțele de la graniță: „Nu faceți erori tragice”
Kievul a cerut totodată Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, să retragă aceste trupe de la granița comună și a atenționat țara vecină cu privire la „erorile tragice” pe care le-ar putea comite sub presiunea Moscovei.

În comunicatul difuzat duminică seară, Ministerul ucrainean de Externe îndeamnă forțele armate din Belarus „să înceteze acțiunile neprietenoase” și să își retragă trupele din raza de acţiune a frontierei.

UPDATE 4:15 - Rusia: Cinci civili morţi şi 12 răniţi într-o lovitură ucraineană în regiunea Belgorod 

Cinci civili au fost ucişi şi alţi 12 răniţi într-o lovitură a armatei ucrainene asupra regiunii ruse de graniţă Belgorod, a anunţat duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov, transmit AFP şi Reuters.

Atacul împotriva satului Rakitnoe \"a costat vieţile a cinci civili\", a indicat Gladkov, anunţând că există şi \"12 persoane rănite, printre care trei minori\".

Patru răniţi sunt în stare critică: trei bărbaţi şi femeie cu rană de şrapnel în abdomen, ce se află sub operaţie, a precizat guvernatorul.

Regiunile ruse de frontieră cu Ucraina sunt din ce în ce mai vizate de Kiev de la debutul unei ofensive fără precedent a armatei ucrainene la 6 august în regiunea Kursk, vecină cu Belgorod.

Moscova a anunţat la mijlocul lunii august trimiterea de forţe suplimentare în regiunea Belgorod, unde a fost declarată stare de urgenţă şi cinci sate de frontieră au fost evacuate începând din 19 august.