MENIU

Război în Ucraina, ziua 899. Lupte acerbe în regiunea Kursk, în apropierea graniței comune

Lupte acerbe în regiunea Kursk. Foto: Profimedia

Pentru a patra zi consecutiv, forțele ruse și ucrainene se confruntă în confruntări intense lângă frontiera comună, în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei. Autoritățile de la Moscova au anunțat desfășurarea unui număr crescut de trupe și echipamente grele în acea zonă, însoțită de o serie de bombardamente.

UPDATE 22:51 - Elitele ruse percep incursiunea din Kursk ca pe o lovitură foarte mare pentru Vladimir Putin

Pătrunderea unor unități militare ucrainene în regiunea Kursk și înaintarea lor timp de cinci zile, în pofida asigurărilor date de Statul Major de la Moscova precum că vor fi învinse și alungate din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei, i-au nedumerit enorm pe funcționarii publici de rang înalt și pe afaceriștii din anturajul Kremlinului, relatează The Moscow Times.

„Este o lovitură foarte mare pentru reputația autorităților ruse, a armatei și a lui Putin. Și aceasta pentru că în doi ani și jumătate (de război la scară largă în Ucraina – n.r.) teritoriul Rusiei, cu excepția teritoriilor ocupate (în Ucraina – n.r.), a suferit pagube minime. Au fost doar de la (atacuri cu – n.r.) drone”, a declarat pentru The Washington Post un om de afaceri din Rusia citat sub rezerva anonimatului. „Dar acum nu este clar câte victime s-au înregistrat. Există distrugeri și este evident că ei (autoritățile, armata – n.r.) nu sunt capabili să oprească rapid acest lucru”, a adăugat omul de afaceri contactat de ziarul american. 

Incursiunea ucraineană din Kursk este într-adevăr o lovitură pentru Moscova, deoarece conducerea a primit un semnal de la serviciile de informații, dar „nu au fost luate măsuri”, comentează politologul Serghei Markov, care exprimă de regulă opinii pro-Kremlin.

UPDATE - 20:00 - Un bărbat condamnat pentru asasinarea politicianului rus de opoziţie rus Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare după ce a semnat un contract pentru a se alătura armatei ruse în campania militară din Ucraina, au anunţat sâmbătă agenţiile ruse de presă.

Boris Nemţov, un critic al președintelui rus Vladimir Putin şi fost vicepremier în timpul preşedinţiei lui Boris Elţin, a fost împuşcat mortal în 2015 pe un pod lângă Kremlin, chiar în inima capitalei Rusiei.

În 2017, un tribunal rus a condamnat cinci bărbaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 11 şi 20 de ani pentru acest asasinat. Printre aceştia s-a numărat şi Tamerlan Eskerkhanov, care a fost condamnat drept complice la asasinat şi a primit o sentinţă de 14 ani de închisoare.

„Eskerkhanov a semnat un contract cu Ministerul Apărării în martie 2024, a fost graţiat şi apoi eliberat din colonia sa penitenciară”, a declarat agenţiei TASS o sursă judiciară. El „a fost repartizat la una dintre unităţile de asalt şi acum desfăşoară misiuni de luptă în zona de operaţiuni militare speciale”, a precizat respectiva sursă, folosind expresia prin care oficialii ruşi fac referire la războiul pornit de Rusia contra Ucrainei.

UPDATE 14:10 - Banca Centrală din Ucraina inscripționează bancnotele cu sloganul \"\"Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!\"\"

Banca Centrală a Ucrainei a început să adauge sloganul naţional "Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!" pe toate noile bancnote emise înaintea Zilei Independenţei ţării, care va fi sărbătorită pe 24 august, relatează agenţia DPA.

Banii nu sunt doar o măsură a valorii şi un mijloc de plată, ci şi un simbol al Statului, prin urmare "pentru a onora tenacitatea poporului nostru şi pentru a marca acest moment de cotitură în formarea naţiunii ucrainene în care noi trăim astăzi, adăugăm pe toate bancnotele sloganul nostru care pot fi auzit în toată lumea" în timp ce continuă războiul provocat de invazia rusă, a declarat vineri guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei, Andrii Pishnîi. Acest slogan se va regăsi în colţul din dreapta-sus al bancnotelor monedei grivna, care în rest rămân neschimbate.

Sloganul "Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!" a fost folosit de naţionaliştii ucraineni care au colaborat cu armata nazistă invadatoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest slogan, folosit şi ca un salut, a rămas prezent în mişcarea de independenţă a Ucrainei împotriva Uniunii Sovietice.

UPDATE 13:40 - Rusia impune "regimul de operaţiune antiteroristă" în trei regiuni la graniţa cu Ucraina pentru a respinge ofensiva ucraineană

Rusia a anunţat sâmbătă instituirea "regimului de operaţiune antiteroristă" în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, în timp ce în aceasta din urmă au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene pătrunse acolo marţi într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Acest regim are ca obiectiv "garantarea securităţii cetăţenilor şi respingerea ameninţării cu acte teroriste comise de forţele de recunoaştere şi sabotaj ale inamicului" ucrainean, semnalează un comunicat oficial. "Instituţiile statale iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor", adaugă guvernul rus.

Luptele în numeroase locaţii din regiunea Kursk continuă sâmbătă pentru a cincea zi consecutiv după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe precizări. Este totuşi confirmată pătrunderea armatei ucrainene până la 30-35 de kilometri de frontieră, însă trupele ucrainene sunt dispersate şi nu par să controleze un teritoriu coerent şi mizează pe atacuri surpriză executate de unităţi de recunoaştere şi sabotaj asupra trupelor ruse trimise ca întăriri.

UPDATE 7:45 - Ucraina și-a prezentat câinii roboți pe care îi va trimite pe front

Ucraina și-a prezentat câinii roboți pe care îi va trimite pe linia frontului. Aceștia au dimensiuni reduse, sunt greu de depistat și au o autonomie de până la trei ore. 

Câini roboți desfășurați pe frontul din Ucraina îi vor scuti pe soldații de misiuni periculoase, de la recunoașterea pozițiilor ruse și până la detectarea minelor. Aceștia se pot dovedi aliați prețioși pentru Kiev, care nu dispune de efective suficiente pentru a respinge invazia rusă. Roboții pot executa misiuni de recunoaștere a pozițiilor inamice sau ale interiorului clădirilor din zonele de luptă, datorită camerelor termice cu care sunt dotați. În cazul în care este capturat, aceștia sunt echipați cu un comutator de urgență care șterge toate datele pe care le-au stocat.

UPDATE - Rapoartele indică faptul că trupele ucrainene acționează la peste 10 km în adâncimea teritoriului rus, marcând cel mai semnificativ avans transfrontalier al Kievului de la debutul invaziei de amploare a Moscovei în februarie 2022.

Peter Zalmayev, director executiv al Eurasia Democracy Initiative, afirmă că este pentru prima dată când o putere străină suverană a depășit granițele Rusiei prin intermediul unui conflict militar activ.

Rusia a instituit o stare de urgență federală în regiunea Kursk, în contextul în care luptele au loc la câțiva zeci de kilometri de o centrală nucleară din orașul Kurchatov și de o stație de pompare a gazului destinate exportului către Europa.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina