MENIU

Război în Ucraina, ziua 887. Forţele ruse se îndreaptă spre punctul-cheie din care se aprovizionează trupele Kievului - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 887. Forţele ruse se îndreaptă spre punctul-cheie din care se aprovizionează trupele Kievului - LIVE TEXT

Este ziua cu numărul 887 a războiului declanșat de forțele ruse în Ucraina. Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus o rachetă ghidată și nouă din cele 10 drone de atac lansate de Rusia în timpul nopții, potrivit Forțele Aeriane ucrainene.

UPDATE 19:50 - Putin îl destituie pe adjunctul ministrului de externe responsabil de relaţiile cu Europa

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a destituit din funcţie pe prim-viceministrul rus de externe Vladimir Titov, care era responsabil de relaţiile cu Europa în Ministerul de Externe de la Moscova, conform unui decret prezidenţial publicat luni, informează EFE şi The Moscow Times.

"Vladimir Titov este revocat din funcţia prim-viceministru de externe al Federaţiei Ruse", se afirmă în document.

Motivele destituirii sale nu au fost făcute publice. Titov, în vârstă de 66 de ani, lucra în Ministerul rus de Externe din 1980.

Înainte de a deveni prim-adjunct al ministrului rus de externe responsabil de afacerile cu Europa în 2013, el a lucrat la ambasadele Rusiei din Suedia şi Bulgaria şi a ocupat funcţii de conducere în MAE de la Moscova.

UPDATE 16.00 - Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Vovche din regiunea Donețk din estul Ucrainei după ce au împins forțele ucrainene în afara localității, a declarat luni Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Agenția de presă a precizat că nu a putut confirma imediat informația de pe câmpul de luptă.

UPDATE 14.00 - Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe din funcție fără explicații pe Vladimir Titov, prim-adjunctul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, relatează TASS. Oficialul rus ocupa această funcție din 2013.

UPDATE 13.00 - Forţele ruse îşi organizează cele mai puternice atacuri în apropierea oraşului strategic Pokrovsk din est, a declarat luni armata de la Kiev, după ce şi preşedintele Volodimir Zelenski a spus în discursul său video de duminică seara că acolo au loc „cele mai feroce atacuri inamice” din ultimile săptămâni, ceea ce ameninţă o rută-cheie de aprovizionare pentru trupele ucrainene, relatează Reuters.

Luptele de pe frontul din Pokrovsk au fost cele mai violente din estul marcat de război, a declarat luni Statul Major General într-o actualizare periodică a situaţiei de pe câmpul de luptă, precizând că Ucraina a respins 52 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore.

Pokrovsk, un nod de transport cu o populaţie de 61.000 de locuitori înainte de război, se află pe un drum principal care serveşte drept rută importantă de aprovizionare pentru alte avanposturi ucrainene aflate în dificultate, cum ar fi oraşele Ceasiv Iar şi Kostiantinivka.

UPDATE 11.00 - Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Statele Unite că desfăşurarea în Germania a unor rachete americane cu rază lungă de acţiune va determina Rusia să poziţioneze arme similare la o distanţă de la care să poată fi lovit Occidentul.

Washingtonul anunţase în 10 iulie că va desfăşura pe teritoriul german rachete cu rază lungă de acţiune, începând din 2026, în cadrul pregătirilor pentru desfăşurarea pe termen mai lung a unor rachete de croazieră SM-6 şi Tomahawk, precum şi a unora hipersonice aflate în curs de proiectare.

Kievul a lansat peste 24 de drone asupra regiunii ruse Kursk în mai multe valuri de atacuri care au început sâmbătă noaptea și au avariat un depozit de petrol, au declarat luni oficiali ruși, informează Reuters.

UPDATE 10.00 - Rusia a pierdut 576.000 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a declarat luni armata Kievului.

Conform sursei citate, în ultima zi, 1.310 de militari ruși ar fi fost eliminați.

UPDATE 09.00 - Agenţia de presă rusă de stat TASS a anunţat că patru dintre jurnaliştii săi care au participat deja la unele evenimente la Jocurile Olimpice de la Paris au rămas fără acreditări, după ce acestea au fost retrase de organizatori, relatează News.ro.

Nouăsprezece drone lansate din Ucraina au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei peste noapte, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Aceasta survine celor 19 drone pe care Andrei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk, a declarat că sistemele de apărare le-au distrus duminică deasupra regiunii.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina