MENIU

Război în Ucraina, ziua 871. Rușii continuă atacurile cu drone și rachete. Zelenski speră că va primi ajutorul militar promis de NATO

Zelenski speră că va primi ajutorul militar promis de NATO. Foto: Profimedia

Ucraina a intrat în ziua 871 a războiului. Ignorând discuțiile de la summit, rușii continuă să lanseze lovituri pe front. Recent, aceștia au intensificat presiunile în Donețk, iar acțiunile lor s-au repetat și în ultimele ore. Cinci persoane au murit și zece au fost rănite în urma atacurilor de vineri. De asemenea, mai multe explozii au fost auzite în apropierea aeroportului din Mariupol.

UPDATE 19:33 - Decizia de a desfăşura în Germania rachete americane cu rază lungă de acţiune, anunţată în această săptămână, ar putea face din capitalele europene respective ţinte pentru rachetele ruse şi victime ale unei confruntări între Washington şi Moscova, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Europa este o ţintă pentru rachetele noastre, ţara noastră este o ţintă pentru rachetele americane în Europa. Am cunoscut deja acest lucru, l-am traversat. Avem capacitatea de a înfrâna aceste rachete, dar victimele potenţiale sunt capitalele acestor ţări europene”, a spus Peskov.

El s-a referit la decizia Washingtonului şi a Berlinului de a desfăşura diferite tipuri de rachete americane cu rază lungă de acţiune în Germania în 2026.

UPDATE 16:40 - 

Zelenski a declarat că omologul său american Joe Biden s-a referit accidental la el ca fiind Vladimir Putin a fost o greșeală care poate fi dată uitării.

Reacția vine după ce, joi, Biden a spus Vladimir Putin în loc de Volodimir Zelenski, dar s-a corectat două secunde mai târziu.

„Este o greșeală. Cred că Statele Unite au oferit mult sprijin ucrainenilor. Cred că putem uita unele greșeli”, a declarat Zelenski presei sâmbătă pe aeroportul irlandez Shannon, unde s-a întâlnit cu premierul irlandez Simon Harris. (Reuters)

Budanov: Rușii vor încerca să atace dinspre nord în următoarele luni

Kirilo Budanov, șeful Serviciului ucrainean de informații pentru apărare, crede că Rusia va încerca să atace teritoriul Ucrainei dinspre nord în următoarele luni.

 „Știți, această situație mi se pare un pic ca o glumă. Timp de doi ani, când toată lumea striga că va exista un atac din nord, noi am insistat că nu se va întâmpla. Nu s-a întâmplat nimic. În momentul în care am spus că va exista un atac din nord, toată lumea a început să se întrebe: `Poate că până la urmă nu va avea loc?` Se va întâmpla! Se întâmplă deja”, a spus Budanov într-un interviu acordat revistei ucrainene NV, reluată de Ukrainska Pravda

UPDATE 06:45 - Președintele Ucrainei a cerut aprobarea pentru utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, menționând presiunea tot mai crescută resimțită de armata sa. După discuțiile de la summit, Zelenski spera să primească sprijinul promis din partea anumitor state. În urma negocierilor de la Washington, analiștii de peste Ocean susțin că NATO se pregătește pentru o confruntare directă cu Rusia.

În ultimele ore, 15 drone și cinci rachete au fost lansate de trupele lui Putin deasupra Ucrainei. Armata ucraineană a reușit să doboare o parte dintre acestea.

Vineri, cinci persoane au pierit în urma loviturilor primite din partea Rusiei. Potrivit Administrației Regionale de Stat, alte zece persoane au fost grav rănite, conform Ukrianska Pravda.

„Pentru a doua zi la rând, Mîrnohrad a fost atacat. Potrivit informațiilor preliminare, astăzi au avut loc două lovituri în oraș: lângă clădirea administrativă și lângă stația de transport public”, spun reprezentanții Administrației Regionale.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski