Război în Ucraina, ziua 857. Atac rusesc cu rachete în Dnipro, soldat cu moartea unei persoane și rănirea altor șase
Ucraina a intrat în ziua 857 a războiului. Un bloc rezidențial de nouă etaje din orașul Dnipro, situat în centrul Ucrainei, a fost lovit vineri de rachetele rusești. Potrivit oficialilor, cel puțin o persoană a decedat în urma atacului, iar alte șase au suferit răni grave.
UPDATE 23:30 - Unsprezece morţi în atacurile ruseşti din sud şi est
Atacurile ruseşti împotriva unui oraş din regiunea Zaporojie şi a unor sate din regiunea Doneţk, în sudul şi estul Ucrainei, s-au soldat sâmbătă cu unsprezece morţi, potrivit autorităţilor ucrainene, informează AFP relatează News.ro.
În urma atacurilor mortale, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la aliaţii săi occidentali să "accelereze" livrările de arme.
"Ruşii au atacat oraşul Vilnіansk", în regiunea Zaporojie, iar "inamicul a ucis şapte persoane". "Doi dintre morţi erau copii", a precizat Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii, pe o reţea de socializare.
Zece persoane au fost rănite şi mai multe clădiri, în special rezidenţiale, au fost avariate, a adăugat el.
Vilniansk se află la 29 de kilometri nord-est de Zaporojie, principalul oraş controlat de Ucraina în regiune. Rusia susţine că a anexat regiunea Zaporojie, dar, deşi ocupă părţi importante din aceasta, nu o controlează pe deplin. Rusia a atacat deja Zaporojie şi oraşele învecinate de mai multe ori de la începutul ofensivei sale în Ucraina în 2022, dar în ultimele săptămâni şi-a concentrat eforturile în estul ţării mai degrabă decât în sud.
Oficialii ucraineni au anunţat, de asemenea, că atacurile ruseşti asupra satelor de pe linia frontului din regiunea estică Doneţk s-au soldat cu patru morţi.
"În (satul) Zarichne, ruşii au ucis trei persoane", a declarat Vadym Filachkine, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk.
Procurorul general al Ucrainei a anunţat ulterior că o altă persoană, un locuitor al unui sat de frontieră, "a fost de asemenea rănită mortal".
UPDATE 20:30 - Ucraina şi Belarus îşi consolidează fiecare dispozitivul militar la graniţa comună
Armata din Belarus a anunţat sâmbătă desfăşurarea unor sisteme antiaeriene suplimentare la graniţa cu Ucraina, după ce anterior a sporit acolo de asemenea efectivele forţelor terestre, în timp ce a acuzat Ucraina de pregătirea unor acte de spionaj şi sabotaj, negate de Kiev, care a răspuns că armata sa doar îşi consolidează liniile defensive la frontiera belarusă, pe unde trupele ruse au pătruns din direcţia nordică în invazia lansată în februarie 2022, relatează agenţiile Reuters şi DPA.
Mai devreme săptămâna aceasta, potrivit autorităţilor de la Minsk, a fost doborâtă o dronă de recunoaştere de tip cvadricopter care trecuse graniţa dinspre Ucraina "pentru a colecta informaţii despre infrastructura graniţei belaruse" şi a fost de asemenea descoperită o ascunzătoare de arme în proximitatea frontierei, iar combatanţi ruşi care luptă de partea Ucrainei ar fi fost desfăşuraţi în respectiva zonă.
Sâmbătă, Ministerul Apărării belarus a susţinut că deţine informaţii conform cărora Ucraina deplasează trupe şi echipamente de luptă în regiunea Jitomir, învecinată cu Belarus.
Ucraina a respins acuzaţiile că ar recurge la acţiuni destabilizatoare la graniţa cu Belarus, insistând că activităţile semnalate acolo nu sunt altceva decât o consolidare a liniilor defensive. Cei de la Minsk "probabil îşi provoacă singuri confuzie", a declarat un ofiţer ucrainean din dispozitivul de supraveghere a frontierei de nord.
"Adevărata ameninţare vine dinspre Belarus. Pentru că sunt destule trupe ruseşti staţionate acolo", a argumentat la rândul său şeful centrului de "combatere a dezinformării" din cadrul Consiliului de Securitate Naţională a Ucrainei, Andrii Kovalenko.
UPDATE 18:50 - Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de preoţi prizonieri
Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au efectuat un schimb de prizonieri care a implicat mai mulţi preoţi, un transfer inedit de civili care survine după un schimb de zeci de soldaţi la începutul acestei săptămâni, transmite AFP preluată de Agerpres.
Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, doi preoţi greco-catolici ucraineni luaţi prizonieri în oraşul Berdiansk ocupat de trupele ruse au fost returnaţi în Ucraina cu ajutorul medierii Vaticanului.
"Bogdan Gueleta şi Ivan Leviţky au propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în Berdiansk, în parohia Naşterea Fecioarei Maria a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina", a declarat Zelenski, adăugând că aceşti doi preoţi au fost luaţi prizonieri de Rusia în noiembrie 2022.
La rândul ei, Rusia a anunţat că un înalt reprezentant al clerului ortodox ucrainean, mitropolitul Ionafan, a fost predat Moscovei împreună cu alţi doi preoţi. Mitropolitul Ionafan a fost condamnat în august 2023 la cinci ani de închisoare în Ucraina, unde a fost acuzat că a justificat invazia rusă.
Biserica Ortodoxă Ucraineană, apropiată Patriarhiei Moscovei, se află sub presiunea autorităţilor de la Kiev, deşi a rupt legăturile cu Rusia după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi patriarhul rus Kirill au susţinut invazia rusă în Ucraina.
Dar mulţi ucraineni consideră că această decizie de rupere a legăturilor cu Patriarhia Moscovei este doar una de formă şi că ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt în continuare fideli Moscovei, în timp ce Kievul le cere acestora să-şi dovedească loialitatea faţă de Ucraina alăturându-se Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Biserica Ortodoxă autocefală a ţării, creată în 2018.
De când a început războiul cu Rusia în februarie 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost supusă la numeroase percheziţii de către serviciul de securitate ucrainean, iar mai mulţi ierarhi din cadrul ei au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare.
UPDATE 17:10 - Un atac cu rachetă a distrus un bloc de apartamente la Dnipro
Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 12 au fost rănite la Dnipro, un important oraș din centrul Ucrainei, după ce un atac rusesc cu rachetă a lovit vineri seară un bloc de apartamente, a informat guvernatorul regiunii, Serhii Lysak.
Un nou atac al rușilor ce survine în contextul în care Moscova își intensifică loviturile aeriene în încercarea de a epuiza resursele Ucrainei, vizând adesea instalații energetice și alte infrastructuri vitale, transmit Associated Press și The Guardian.
Forţele ruse au lansat și numeroase drone în timpul atacului nocturn. Forțele aeriene ucrainene au informat sâmbătă că au doborât în cursul nopții peste 10 drone rusești.
UPDATE 16:10 - Rusia revendică cucerirea aşezării Şumî, în apropiere de Toreţk, în regiunea Doneţk
Rusia a revendicat sâmbătă cucerirea aşezării Şumî, în apropiere de Toreţk, oraş din estul Ucrainei vizat de un număr în creştere de atacuri ruse de la începutul lunii, transmite AFP potrivit Agerpres.
"Ca rezultat al operaţiunilor purtate cu succes, unităţi ale grupului de forţe Centru au eliberat aşezarea Şumî din Republica Populară Doneţk, au îmbunătăţit situaţia tactică şi, de asemenea, au învins formaţiunile brigăzii 41 mecanizate a forţelor armate ucrainene, brigăzii 109 de apărare teritorială în zonele aşezărilor Leninskoie, Sokol, Novgorodskoi şi Novoselovka Pervaia din Republica Populară Doneţk", a transmis Ministerul Apărării în raportul său zilnic.
Şumî, un mic sat, este situat în apropiere de Toreţk, oraş important în acest sector de front. Cucerirea sa ar da armatei ruse acces spre Kostiantinivka, iar apoi spre Kramatorsk.
UPDATE 12:30 - FMI acordă 2,2 miliarde euro Ucrainei pentru stabilitatea financiară a ţării
Board-ul Fondului Monetar Internaţional a aprobat vineri a patra revizuire a acordului semnat cu Ucraina, o decizie prin care se acordă imediat 2,2 miliarde de dolari pentru stabilitatea financiară şi fiscală a ţării, relatează agenţia EFE.
FMI a semnalat, printr-un comunicat de presă, că evoluţia Ucrainei continuă să fie solidă" în cadrul Mecanismului de finanţare extinsă al Fondului (The Extended Fund Facility - EFF) şi că, "în pofida condiţiilor dificile", au fost îndeplinite "toate criteriile cantitative de performanţă până la sfârşitul lunii martie\".
În plus, "toate punctele de referinţă structurale pentru finele lunii iunie au fost implementate la timp sau cu o uşoară întârziere", se menţionează în comunicat.
UPDATE 11:20 - Rusia: Cinci morţi în regiunea Kursk într-un atac ucrainean cu dronă, potrivit guvernatorului regiunii
Cinci persoane, printre care doi copii, au murit în urma unui atac ucrainean cu dronă asupra locuinţei lor în regiunea rusă Kursk, de la frontiera cu Ucraina, a indicat sâmbătă guvernatorul regiunii, Aleksei Smirnov, informează EFE şi Reuters, care citează TASS.
"Alţi doi membri ai aceleiaşi familii au fost spitalizaţi în stare gravă", a scris guvernatorul pe Telegram.
Atacul a avut loc în satul Gorodişce, districtul Rilski din regiunea Kursk.
Kursk, împreună cu regiunea vecină Belgorod, sunt cele mai afectate de atacurile ucrainene lansate de peste frontieră.
Ministerul rus al Apărării a raportat sâmbătă doborârea în timpul nopţii în Belgorod, Tver, Briansk şi Crimeea, a şase drone lansate de forţele ucrainene
UPDATE 08:00 - Igor Klimenko, ministrul de Interne al Ucrainei, a avertizat că numărul victimelor va crește cel mai probabil, deoarece mai mulți oameni sunt încă blocați în clădirea în care patru dintre etajele superioare s-au prăbușit în urma atacului.
Un copil în vârstă de doar șapte luni este printre cei răniți, a spus Serghei Lisac, guvernatorul regiunii. În prezent, trei persoane se află în stare critică.
Președintele Volodimir Zelenski a cerut aliaților Ucrainei să sporească livrările de sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta armata în contracararea frecventelor atacuri aeriene ale Rusiei.