Razboi în Ucraina - Ziua 79 - Rușii se retrag din Harkov. Rezidenții din Lugansk, deportați cu forța. Șeful Pentagonului l-a sunat pe Șoigu
Premieră de la începutul războiului. Șeful Pentagonului a avut o discuție cu omologul său rus și i-a cerut încetarea imediată a ostilităților. Între timp, se duc lupte din ce în ce mai grele în Ucraina. Deși civilii din Azovstal au fost evacuați, încă sunt 1.000 de soldați care apără uzina din orașul-port de la Marea Azov. Peste 500 dintre ei sunt răniți. Mulți dezvoltă infecții și mor pentru că nu mai au spirt și antibiotice. Iar copiii și părinții celor trimiși pe front transmit un apel comun către liderii lumii cărora le cer să-i extragă pe răniți din interiorul uzinei. Cei mai mulți cer ajutorul președintelui Turciei.
UPDATE 24:00 El Pais: Ungaria sugerează că are nevoie de 750 de milioane de euro pentru a susține embargoul asupra petrolului rusesc.
Ministrul de Externe de la Budapesta Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu poate sprijini propunerea UE de a interzice toate importurile de petrol rusesc fără o „soluție” la costurile adaptării aprovizionării alimentării cu energie și infrastructurii sale.
Ungaria este statul care a blocat efectiv embargoul petrolului rusesc până acum, amintește The Kyiv Independent.
UPDATE 23:45 Israelul a acceptat cererea Estoniei de a transfera un sistem de rachete Blue Spear 5G SSM în Ucraina, relatează TPYXA News.
UPDATE 23:30 Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat pe Vladimir Putin de „lipsa de realism” după o conversație telefonică avută cu el. „Putin dăunează Rusiei”, a afirmat Scholz, subliniind izolarea tehnologică în creștere a Rusiei ca urmare a sancțiunilor.
UPDATE 23:20 Armata ucraineană spune că ofensivele trupelor lui Putin în regiunea Donbas nu au înregistrat până în prezent niciun succes. Cum nu pot avea succes pe câmpul de luptă, rușii recurg la atacul asupra țintelor civile.
UPDATE 22:47 Pentru prima dată, autoritățile ucrainene au menționat numărul cetățenilor pe care intenționează să-i mobilizeze în armată.
Ministerul Apărării „se concentrează pe necesitatea de a pune la dispoziție 1 milion de oameni care să lupte cu inamicul”, a spus ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.
Înainte de război, puterea Forțelor Armate ale Ucrainei a însumat aproximativ 200 de mii de oameni.
UPDATE 22:27 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este gata pentru un dialog direct cu omologul său rus Vladimir Putin, dar „numai fără intermediari”, a declarat președintele ucrainean la postul de televiziune italian Rai 1, relatează BBC.
UPDATE 21:48 Republica Moldova este dispusă să detaşeze în Ucraina un contingent de genişti pentru operaţiuni de deminare, potrivit anunțului făcut de ministrul de Externe moldovean Nicu Popescu, care deține, totodată, și funcția de vicepremier. Potrivit unui comunicat de presă al MAE de la Chișinău, decizia vine în urma discuţiilor purtate cu omologul său de la Kiev, Dmitro Kuleba, în marja reuniunii miniştrilor de Externe ai ţărilor G7.
UPDATE 21:35 Rusia va suspenda livrările de electricitate către Finlanda din acest weekend, începând de sâmbătă la ora 01:00, a anunțat furnizorul RAO Nordic, la o zi după ce Finlanda și-a anunțat intenția de a adera la NATO.
UPDATE 21:31 Rusia amenință în mod deschis Polonia cu un posibil război.
UPDATE 21:06 Pe drumul dinspre Kiev spre Bucha, o scurtă bucată de pământ pârjolit, în mijlocul pădurii, a devenit un fel de atracție în ultimele săptămâni. Locul este cunoscut drept cimitirul tancurilor rusești.
UPDATE 20:50 Washingtonul sprijină cererea Finlandei și a Suediei de a adera la blocul NATO, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.
„Vom sprijini o cerere de aderare la NATO a Finlandei și Suediei, dacă vor alege acest lucru”, a spus Psaki.
UPDATE 20:30 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avut vineri o discuţie telefonică cu omologul său rus Serghei Şoigu, în care i-a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, a anunţat Pentagonul. Discuția a fost solicitate de partea americană și este prima de la declanșarea războiului.
UPDATE 19:10 Transportul public va fi reluat la Harkov, începând din 16 mai.
Primarul Ihor Terekhov a spus că orașul intenționează să pună în circulație patru rute de tramvai, opt rute de troleibuz și 25 de autobuze. Transportul se va desfășura între orele 7:00 și 19:00. Nu va exista niciun tarif în primele două săptămâni.
UPDATE 18:40 Germania discută despre transferul sistemelor de apărare aeriană IRIS-T către Ucraina, relatează Bild, prelaut de TPYXA News.
Acest sistem permite depistarea avioanelor de luptă, elicopterelor, rachetelor de croazieră, artileriei cu reacție, dronelor, rachetelor antiradar și bombelor, asigurând astfel siguranța spațiului aerian.
UPDATE 18:10 Letonia a interzis intrarea în țară a peste 100 de cetățeni ruși.
UPDATE 18:00 Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva Alinei Kabayeva și a altor 11 ruși. Lista o include pe bunica lui Kabayeva, Anna Zatseplina, fosta soție a lui Putin, Lyudmila, al cărei nume de fată este Ocheretnaya, și doi veri, Igor și Roman Putin.
UPDATE 17:30 Rușii îi deportează pe locuitorii regiunii Lugansk pe teritoriul ocupat, sub amenințarea armei.
Afirmația a fost făcută de șeful administrației militare a orașului Popasna, Mykola Khanatov. Oficialul susține că rușii îi forțează pe rezidenții din Lugansk să se mute în terioriile ocupate Pervomaisk și Stahanov. Astfel, până la data de 8 mai, 1.500 de locuitori au rămas în oraș, a spus el.
Popasna este un oraș din raionul Sievierodonetsk, regiunea Lugansk, Ucraina, care este acum sub controlul Republicii Populare Lugansk. În 2013, avea aproape 22.000 de locuitori.
UPDATE 17:10 Președintele partidului pro-rus „Uniunea Rusă din Letonia”, Tatyana Zhdanok, a fost reținută la Riga.
Detenția sa este legată de protestele neîncetate ale cetățenilor (și noncetățenilor) vorbitori de limbă rusă ai Letoniei împotriva posibilei demolări a monumentului soldaților sovietici.
UPDATE 17:00 O clădire istorică este în flăcări în centrul orașului rusesc Irkutsk.
UPDATE 16:45 Țările membre G7 vor oferi Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 30 de miliarde de euro, anunță publicația Spiegel.
UPDATE 16:30 Nu trece nicio zi fără ca în spațiul public să nu apară imagini scandaloase cu atrocitățile comise de ocupanții ruși. De data aceasta, imaginile video vin din Mariupol, oraș asediat și bombardat contniuu încă de la debutul invaziei ruse, în 24 februarie.
În imaginile date publicității de NEXTA se poate vedea cum armata de Tik Tok a lui Ramzan Kadîrov, lider cecen, doboară clădiri rezidențiale și trece peste mașini cu un tanc doar de dragul distracției.
UPDATE 16:00 Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile, relatează cotidianul american The New York Times. Acesta citează surse oficiale ucrainene, precum şi din rândul aliaţilor occidentali.
UPDATE 12:30 - Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat vineri Uniunea Europeană că s-a transformat într-un „actor agresiv şi belicos” şi şi-a exprimat îndoielile că dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar ar fi „inofensivă”, transmite EFE.
„De la a fi o platformă constructivă, conform ideii cu care a fost creată, UE s-a transformat într-un actor agresiv şi belicos, care îşi declară deja ambiţiile care merg cu mult dincolo de frontierele continentului european”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse din Duşanbe, capitala Tadjikistanului, într-o intervenţie la televiziunea rusă.
Lavrov participă în Tadjikistan la reuniunea miniştrilor de externe ai Comunităţii Statelor Independente (CSI), notează Agerpres.
UPDATE 9:30 - Armata Ucrainei încearcă să apere sudul ţării, bombardat masiv de forţele Rusiei, iar în acest sens, în ultimele 24 de ore, unităţi de rachete, artilerie şi avioane ale Kievului au lansat peste 100 de atacuri împotriva poziţiilor ruse, a informat vineri Comandamentul Operativ Sud al Ucrainei, transmite EFE.
Deși toți civilii din Azovstal au fost evacuați cu sprijinul ONU și al Crucii Roșii, în subteran au rămas circa 1.000 de militari, dintre care, mai mult de jumătate sunt răniți.
Familiile militarilor din Azovstal au transmis un apel emoționant președintelui turc Erdogan. Un tată îi cere cu lacrimi în ochi să îi salveze fiul. Părinții soldaților îi cer acestuia să fie un „erou al păcii”, mai ales că președintele turc are experiența luptelor din Orientul Mijlociu în extragerea militarilor. Iar copiii soldaților au postat mesaje emoționante pentru tații lor. "Noi, copiii soldaților blocați acolo, facem un apel către întreaga lume să ne elibereze tații și pe camarazii lor răniți acolo." "Cer întregii lumi să îl salveze pe unchiul meu drag, Olezka. Vă rog mult de tot!" "Dragă domnule președinte al Turciei, domnule Erdogan, vă rog, salvați-mi tatăl și pe frații lui din Azovstal. Dacă ceva i se întâmplă, nu mi-o pot ierta niciodată…" "Salvați-l pe tata, salvați Mariupolul. Salvați toți părinții, vă rog!" Ucraina a propus eliberarea unor prizonieri ruși în schimbul răniților din labirintul de tuneluri, însă armata rusă respinge acest apel.
Comandantul adjunct al Regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, spune că toți răniții din subteran sunt operați fără anestezie cu ultimele ustensile pe care le mai au. Nu mai au antibiotice, nici spirt, iar bandajele sunt mutate de la o rană la alta. Unii dintre ei dezvoltă infecții și mor. La intrările în tunelurile din subteran, soldații ucraineni stau de pază. Ea este Katerina, ultima femeie din Azovstal care apără combinatul de invadatori, alături de camarazi.
Rușii terorizează Odesa și Nicolaevul, orașe din vestul Ucrainei cu rachete de croazieră. În ultimele zile, rușii au tras și în centrele comerciale, dar și în clădiri rezidențiale.
Analiștii spun că armata rusă recurge la „tactică a terorii” pentru a cuceri orașul-port prin frică într-un timp cât mai scurt.
Ucrainenii răspund ofensivei chiar cu armele rușilor.
Militarii ruși nepregătiți pierd echipamentele pe front, transmit ucrainenii. În imagini se vede cum un lansator multiplu de rachete a fost capturat cu ajutorul unui tractor agricol.