Război în Ucraina, ziua 777: Lovitură cu drone împotriva bazei aeriene ruse de la Borisoglebsk
Este ziua cu numărul 777 în conflictul generat de Rusia în Ucraina.
UPDATE 23:45 - Ucraina: Berlinul adoptă un pachet de măsuri pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei
Guvernul german a adoptat miercuri un pachet de măsuri pentru a susţine reconstrucţia Ucrainei, acordând facilităţi de creditare pentru IMM-urile (întreprinderi mici şi mijlocii) ucrainene şi garantând investiţiile întreprinderilor germane în această ţară, relatează AFP.
Este o "contribuţie la conferinţa internaţională pentru reconstrucţia Ucrainei" prevăzută pentru 11 şi 12 iunie la Berlin, la invitaţia cancelarului german Olaf Scholz şi a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au subliniat ministerele germane ale Economiei şi Dezvoltării într-un comunicat comun.
"Pentru a supravieţui acestui război, Ucraina are nevoie de mai multe lucruri, nu doar de arme. Este important ca economia să continue să funcţioneze şi ca ţara să-şi poată finanţa reconstrucţia", a declarat titulara Ministerului Dezvoltării, Svenja Schulze.
Berlinul a prevăzut crearea împreună cu guvernul ucrainean a unei instituţii după modelul băncii publice germane KfW, creată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru reconstruirea Germaniei Occidentale şi care a cunoscut o importantă revigorare a activităţii după reunificare pentru modernizarea economiei fostei RDG.
Instrumentul central al acestui proiect este Fondul de dezvoltare a întreprinderilor ucrainene (Business Development Fund sau BDF), constituit deja în 1999 de Ucraina şi KfW şi care a susţinut deja numeroase IMM-uri ucrainene.
De la invadarea acestei ţări de către Rusia în februarie 2022, circa 40.000 de IMM-uri au putut continua să existe, în pofida războiului. BDF a ajutat în special exploatări agricole să demineze câmpuri cu scopul de a se putea continua cultivarea acestora, explică cele două ministere în comunicatul lor.
UPDATE 21:35 - Un atac al Rusiei cu rachete a ucis patru persoane miercuri seara în districtul Odesa, afirmă guvernatorul
Un atac al Rusiei cu rachete la primele ore ale serii de miercuri a ucis patru persoane, între care o fetiţă de 10 ani, şi a rănit altele şapte în districtul Odesa din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.
Oleh Kiper a indicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că unul dintre răniţi se află în stare gravă după ce i-au fost amputate picioarele.
Echipele de urgenţă se află pe teren, a precizat el, iar "medicii fac tot ce pot".
Oficialii ucraineni presupun că au fost rachete balistice Iskander-M, care au lovit între orele 18:00 şi 18:30 (15:00-15:30 GMT) şi au avariat, de asemenea, o infrastructură de transport, inclusiv camioane ce staţionau în zonă.
Armata ucraineană a declarat, la rândul său, că atacul pare să fi vizat facilităţi de transport. O staţie de benzină a fost lovită, ceea ce creşte riscul de explozii în zonă.
Acesta este al doilea atac asupra Odesei în ultimele 24 de ore. În noaptea de marţi spre miercuri, Rusia a atacat regiunea Odesei cu drone şi rachete. Ruşii au lovit infrastructura critică, de transport şi logistică, iar doi angajaţi ai unei companii de transporturi au fost răniţi, potrivit Unian.
UPDATE 19:50 - Ucraina nu mai poate aştepta şi are nevoie acum de muniţii şi alte ajutoare, avertizează Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri aliaţilor Ucrainei să-i furnizeze acesteia rapid mai multe muniţii, sisteme antiaeriene şi alte ajutoare militare pentru a rezista în faţa ofensivei ruse, în timp ce generalul american Christopher Cavoli, comandantul Forţelor Aliate în Europa, a avertizat că, în lipsa ajutorului militar american, armata ucraineană va rămâne în scurt timp fără obuze şi rachete antiaeriene, consemnează agenţiile AFP, EFE şi Reuters.
"Ucraina, pur şi simplu, nu poate aştepta. Are nevoie de apărare antiaeriană, muniţie şi ajutor acum", a indicat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună la Bruxelles cu preşedintele finlandez Alexander Stubb.
Secretarul general al NATO a subliniat că situaţia pe câmpul de luptă este "dificilă" pentru Ucraina, iar întârzierea finanţării ajutorului pentru Kiev are "consecinţe directe în fiecare zi pe teren". În orice caz, a mai spus totuşi Stoltenberg, "contrar tuturor pronosticurilor, ucrainenii deja au reuşit" mult în acest război şi el crede că Ucraina se poate impune în faţa Rusiei, dar pentru aceasta are nevoie de "sprijinul nostru".
El a semnalat că armata ucraineană are nevoie nu doar de muniţii şi piese de schimb pentru sistemele de luptă deja livrate de aliaţii săi, ci şi de "mai multe sisteme".
UPDATE 17:55 - Elveţia confirmă găzduirea unei conferinţe pentru pace în Ucraina pe 15-16 iunie
Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina, deşi Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră, relatează Reuters.
Elveţia anunţase din ianuarie că are în vedere organizarea unei astfel de conferinţe, care a fost cerută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite efectuate în această ţară, ce poartă de atunci discuţii exploratorii cu statele din UE, cu cele din G7 şi cu puteri emergente precum China şi India pentru a obţine sprijin faţă de această iniţiativă.
"Există în prezent suficient sprijin internaţional pentru o conferinţă la nivel înalt de lansare a procesului de pace", afirmă miercuri într-o declaraţie Consiliul Federal (guvernul elveţian). Acesta a mai precizat că reuniunea se va desfăşura pe 15 şi 16 iunie la hotelul de lux Bürgenstock, ce oferă o panoramă idilică pe coasta unui deal la mai mult de 450 de metri deasupra Lacului celor Patru Cantoane, în apropierea oraşului Lucerna.
Obiectivul conferinţei va fi crearea unui cadru favorabil pentru o pace cuprinzătoare şi durabilă în Ucraina, precum şi a "unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace", se mai arată în anunţul guvernului elveţian, care nu a precizat deocamdată lista participanţilor. Potrivit presei, sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi din zeci de ţări - unele mass-media afirmând că ar putea fi chiar aproximativ o sută - la reuniunea pe care Elveţia o prezintă drept "Conferinţa la nivel înalt asupra păcii în Ucraina", fără a fi o conferinţă de pace propriu-zisă.
UPDATE 15.00 - Rusia a lansat miercuri dimineaţă noi atacuri cu drone asupra infrastructurii energetice în provinciile Odesa şi Nikolaev din sudul Ucrainei, a anunţat armata ucraineană, care a dezminţit relatările altor surse ucrainene ce afirmă că forţele ruse ar fi recăpătat controlul asupra satului Robotine în provincia Zaporojie, în timp ce un canal de Telegram apropiat armatei ucrainene anunţă înaintări ale trupelor ruse în provincia Doneţk, relatează agenţia EFE.
Rusia a folosit în atac 17 drone kamikaze iraniene Shahed, dintre care armata ucraineană susţine că a doborât 14. Primarul Odesei, Ghenadi Truhanov, a declarat că pagubele sunt în curs de evaluare, iar serviciul de urgenţe ucrainean a informat asupra unui incendiu, între timp stins, la o instalaţie energetică în provincia Nikolaev.
UPDATE 14:24 - Președintele Zelenski critică din nou susținerea insuficientă cu arme din partea Occidentului
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou susţinerea insuficientă cu arme din partea Occidentului în lupta sa împotriva invaziei ruse, informează dpa.
"Partenerii noştri au anumite arme de care noi avem nevoie astăzi pentru a putea supravieţui. Şi eu pur şi simplu nu înţeleg de ce nu primim aceste arme", a spus Zelenski, într-un interviu pentru cotidianul german Bild şi pentru alte media din grupul Axel Springer.
Recent, Volodimir Zelenski a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană şi muniţii.
UPDATE 13:17 - China va trebui să dea socoteală dacă Rusia avansează în Ucraina, avertizează Washingtonul
Statele Unite ale Americii au avertizat marţi că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul unei vizite a ministrului de externe rus Serghei Lavrov, informează miercuri AFP.
Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menţine pacea şi stabilitatea în Europa este "misiunea cea mai importantă din punct de vedere istoric" pentru SUA.
Potrivit diplomatului american, cuceririle teritoriale ale Rusiei ar putea "altera echilibrul de putere în Europa, de o manieră de-a dreptul inacceptabilă", după doi ani de război în Ucraina şi în condiţiile în care ajutorul american pentru Kiev rămâne blocat în Congres de luni de zile.
"I-am spus direct Chinei că, dacă va continua (să sprijine Rusia), aceasta va avea un impact asupra relaţiei dintre SUA şi China. Nu vom rămâne cu braţele încrucişate ca şi cum \"totul e ok\"", a avertizat Campbell. "Aceasta este împotriva intereselor noastre", a adăugat el în Comitetul naţional pentru relaţiile dintre SUA şi China.
UPDATE 10:27 - Atac în Odesa, soldat cu doi răniţi şi avarii ale infrastructurii energetice şi de transport
Ruşii au lovit miercuri dimineaţă infrastructura energetică şi de transport din regiunile Odesa şi Mîkolaiv, atacul rănind doi lucrători ai unei companii de transport şi provocând pene de curent, relatează Ukrainskaia Pravda.
"Ruşii au lovit toată dimineaţa infrastructura energetică a oraşului. Evaluăm amploarea pagubelor la instalaţia electrică. De asemenea, au avut de suferit o casă privată şi mai multe maşini. Se ştie că există o victimă", a transmis primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov
Oleg Kiper, guvernatorul regiunii, a anunţat ulterior că sunt două victime, ambii angajaţi ai unei companii de transport. "Mai întâi ruşii au lansat drone de atac, infrastructura energetică a fost din nou în vizor. Forţele noastre de apărare aeriană au distrus două drone Shahed. În zori, în jurul orei 5:30, teroriştii ruşi au atacat regiunea Odesa cu rachete balistice. În ziua eliberării Odesei de invadatorii fascişti, ruşii au lovit obiectele de infrastructură critică şi de transport şi logistică", a declarat Kiper.
UPDATE 9:28 - SUA vor vinde Ucrainei modernizări ale sistemului de apărare aeriană HAWK în valoare de 138 milioane de dolari
Statele Unite vor vinde Ucrainei echipamente în valoare de până la 138 de milioane de dolari pentru întreţinerea şi modernizarea sistemelor sale de apărare aeriană HAWK, pentru a contribui la apărarea împotriva atacurilor ruseşti cu drone şi rachete de croazieră, a declarat marţi un oficial al Departamentului de Stat al SUA pentru Reuters.
Statele Unite au început să trimită rachete de interceptare HAWK Ucrainei în 2022, ca o actualizare a sistemelor de apărare aeriană Stinger. De atunci, Ucraina a primit mai multe sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv sistemul Patriot fabricat în SUA.
Vânzarea militară externă de urgenţă are o valoare de până la 138 de milioane de dolari, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.
Deşi Ucraina a rămas fără multe surse de fonduri americane, Kievul a primit un grant de 300 de milioane de dolari pentru finanţare militară externă în cadrul proiectului de lege privind cheltuielile anuale pentru apărare, semnat recent. Banii nerambursabili vor fi folosiţi pentru a plăti echipamentul, care include inginerie şi integrare pentru comunicaţii şi recondiţionarea unităţilor de foc HAWK.
În plus, vânzarea include componente de recertificare a rachetelor pentru unităţile mai vechi, unelte, echipamente de testare şi suport, piese de schimb şi altele.
UPDATE
Direcția Principală de Informații Militare (GUR) ucraineană este probabil responsabilă pentru o lovitură cu drone împotriva bazei aeriene Borisoglebsk din regiunea Voronej.
Purtătorul de cuvânt al GUR, Andriy Yusov, a declarat pentru Radio Europa Liberă / Radio Liberty (RFE/RL ) că două drone nespecificate au lovit centrul de aviație din Borisoglebsk, care se pare că antrenează piloții ruși de pe bombardiere din prima linie și echipajele de zbor ale aviației de atac, iar informațiile preliminare sugerează că lovitura a deteriorat echipamente nespecificate ale bazei aeriene.
Sursa de știri ucraineană RBK-Ucraina a citat propria sa sursă din cadrul GUR, confirmând că loviturile de la Borisoglebsk au fost o operațiune GUR. Imaginile geolocalizate publicate pe 9 aprilie arată o dronă lovind baza aeriană. Surse ruse au raportat că o dronă ucraineană a lovit fațada centrului de pregătire a aviației Chlakov din apropierea bazei aeriene, iar o altă dronă a lovit același loc o oră mai târziu, producând pagube doar exteriorului clădirii. ISW nu a observat încă o confirmare vizuală a tipului și amplorii daunelor cauzate de lovitura cu drone.