Război în Ucraina, ziua 693. Zelenski, la Davos: Aliații știu de ce avem nevoie. Putin nu renunță la teritoriile cucerite
Este ziua 693 de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina.
UPDATE 23:50 - SUA: Nu se conturează niciun acord privind migrația și ajutorul pentru Ucraina
Chiar dacă președintele american Joe Biden și liderii de vârf ai Congresului din ambele partide urmează să se întâlnească miercuri, 17 ianuarie, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că nu este momentul potrivit pentru un acord privind problemele legate de imigrație și frontiere, care ar putea deschide calea pentru aprobarea unui nou ajutor pentru Ucraina, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE 22:40 - Regiunea rusă Belgorod își intensifică măsurile ca răspuns la loviturile ucrainene
Autoritățile din regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina și care a fost ținta unor bombardamente ucrainene repetate, au anunțat miercuri că au intensificat măsurile de securitate pentru școli și centre comerciale, potrivit AFP.
UPDATE 21:50 - Politico: Premierul chinez a refuzat să se întâlnească cu Zelenski la Davos
Liderii ucraineni nu au făcut un secret din dorinţa de a se întâlni cu oficiali chinezi în Elveţia în această săptămână, dar preşedintele Volodimir Zelenski a plecat acasă fără întâlnirea dorită. Beijingul a dat cu tifla Ucrainei şi continuă să fie de partea lui Vladimir Putin, a scris miercuri publicația Politico.
UPDATE 20:30 - Ucraina: Anchetă privind punerea sub ascultare a jurnaliștilor
Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri că investighează „ascultarea ilegală și înregistrarea video” a jurnaliștilor care lucrează pentru un organ de presă de investigație, după ce pe internet au fost publicate imagini care ar arăta că unii dintre angajații săi consumau droguri la o petrecere, potrivit AFP.
UPDATE 18: 35 - Cel mai aprig opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, care ispăşeşte în prezent sentinţe cumulate de aproape 30 de ani de închisoare, a spus că nu își regretă decizia de a se întoarce în Rusia, la trei ani după ce a fost arestat într-un aeroport din Moscova.
Aleksei Navalnîi crede în mod ferm că statul condus de preşedintele Vladimir Putin va cădea într-o zi, împreună cu elita postsovietică pe care o consideră coruptă, lacomă de putere și ipocrită.
Navalnîi (47 de ani), un fost avocat care a devenit cunoscut în urmă cu peste un deceniu prin ridiculizarea elitei lui Putin pe care a acuzat-o de corupţie pe scară largă, se află în prezent într-o închisoare la aproximativ 60 km nord de Cercul Polar.
UPDATE 17:30 - Rusia a rugat Kazahstanul să își crească oferta de ouă pusă la dispoziția comercianților ruși în contextul penuriei din țară, a precizat miercuri guvernul kazah, după ce chiar președintele Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru creșterea prețurilor la acest produs de bază.
UPDATE 16:50 - Ucraina a comunicat miercuri că obiectivul său pentru acest an este obţinerea supremaţiei aeriene în războiul cu Rusia, dar a avertizat că pentru victorie mai este nevoie de timp şi de ajutor occidental, transmite AFP.
La Forumul Economic de la Davos, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a afirmat că "în 2024 prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul".
„I-am învins (pe ruşi) în 2022 pe pământ, i-am învins în 2023 pe mare şi ne concentrăm să îi învingem în 2024 în aer", a mai susţinut el.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dar nu a reuşit să cucerească Kievul, iar ulterior forţele ruse au fost respinse din nord, nord-est şi parţial din sud. Anul trecut, prin atacuri cu drone maritime şi cu rachete, ucrainenii au reuşit să spargă blocada impusă de ruşi unor porturi de la Marea Neagră şi să îşi reia o parte din exporturi, în special cele de cereale.
UPDATE 15:20 - Ucraina are nevoie de sprijin financiar, precum și de sprijin militar, pentru ca guvernul de la Kiev să nu ajungă să recurgă la tipărirea de bani pentru a menține economia pe linia de plutire, a declarat economistul-șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Intervievată la Davos, Beata Javorcik a declarat că situația economică a Ucrainei este dificilă, în ciuda unei creșteri de aproape 5% anul trecut.
„Marele risc este că, dacă nu vin bani din străinătate, lucrurile ar putea intra într-o spirală negativă, iar guvernul ar putea fi nevoit să recurgă la tiparniță. Guvernul a făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește asigurarea stabilității macroeconomice, dar nu vrem să avem de-a face cu un stat falimentar. Trebuie să sprijinim Ucraina nu numai din punct de vedere militar, ci și bugetar", a explicat ea.
UPDATE 14:50 - Obiectivul Ucrainei în 2024 este obținerea supremației aeriene față de Rusia
Ucraina a comunicat miercuri că obiectivul său pentru acest an este obţinerea supremaţiei aeriene în războiul cu Rusia, dar a avertizat că pentru victorie mai este nevoie de timp şi de ajutor occidental, transmite AFP.
La Forumul Economic de la Davos, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a afirmat că "în 2024 prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul". "I-am învins (pe ruşi) în 2022 pe pământ, i-am învins în 2023 pe mare şi ne concentrăm să îi învingem în 2024 în aer", a mai susţinut el.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dar nu a reuşit să cucerească Kievul, iar ulterior forţele ruse au fost respinse din nord, nord-est şi parţial din sud. Anul trecut, prin atacuri cu drone maritime şi cu rachete, ucrainenii au reuşit să spargă blocada impusă de ruşi unor porturi de la Marea Neagră şi să îşi reia o parte din exporturi, în special cele de cereale.
Kuleba a insistat că pentru supremaţia aeriană ţara sa are nevoie de avioane din Occident; anul acesta urmează să primească aparate F-16, reaminteşte AFP. De asemenea, Ucraina cere rachete cu rază lungă de acţiune, iar până acum Statele Unite şi aliaţii europeni au furnizat un număr mic de astfel de arme, pentru a nu provoca Rusia. Ministrul a adăugat, într-un grup de dezbateri de la evenimentul din Elveţia, că Ucraina şi-a mărit "semnificativ" producţia de drone.
UPDATE 9:29 - 17 persoane rănite într-un atac asupra orașului Harkov
Două rachete ruseşti au lovit marţi o zonă rezidenţială din centrul celui de-al doilea oraş al Ucrainei, Harkov, rănind 17 persoane, dintre care două grav, şi avariind serios mai multe locuinţe, informează Reuters, care citează declaraţii ale unor oficiali locali.
Echipele de salvare cercetau grămezile de moloz pentru a stabili dacă mai sunt răniţi. Primarul oraşului a menţionat două "explozii puternice" şi a spus că cel puţin zece locuinţe au fost avariate.
Serviciul de urgenţă a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram că una dintre rachete a lovit o clădire cu trei etaje care adăpostise anterior un centru medical. Incendiile au fost stinse în două imobile, iar clădiri rezidenţiale şi alte imobile au fost avariate.
Şeful poliţiei regionale, Volodimir Timoşko, a declarat pentru postul public Suspilne că una dintre rachete a lovit o şosea.
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, a scris pe Telegram că au fost rănite 17 persoane. Au fost internate 14, dintre care două femei sunt grav rănite.
Primarul oraşului Harkov, Ihor Terekhov, scriind şi el pe Telegram, a spus că rachetele au lovit "exact acolo unde nu există infrastructură militară şi exact acolo unde sunt, de fapt, locuinţe" şi a menţionat că "sunt cel puţin zece clădiri avariate".
Oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei a fost o ţintă frecventă a atacurilor ruseşti, dar, după aproape doi ani de război, oraşul nu a căzut în mâinile Rusiei. Rachetele ruseşti au lovit un hotel din oraş săptămâna trecută, rănind 11 persoane.
UPDATE 9:00 - Emmanuel Macron anunţă noi livrări de arme şi o vizită în Ucraina în februarie : „Nu putem lăsa Rusia să câştige”
Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat marţi că va merge în Ucraina în luna februarie şi că Franţa va livra Kievului 40 de rachete Scalp cu rază lungă de acţiune, precum şi „sute de bombe”, informează AFP, citată de Agerpres.
„Voi merge chiar eu în Ucraina în februarie” şi „vom face noi livrări: aproximativ 40 de rachete Scalp şi câteva sute de bombe”, a spus preşedintele Franţei într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, Franţa se află „în proces de finalizare a unui acord de securitate” cu Kievul de tipul celui încheiat vineri între Regatul Unit şi Ucraina pe o perioadă de zece ani, pe care îl va anunţa în timpul vizitei sale.
„Nu putem lăsa Rusia să câştige şi nu trebuie să facem acest lucru pentru că atunci însăşi securitatea Europei şi a întregii vecinătăţi ruse ar fi pusă sub semnul întrebării”, a subliniat Emmanuel Macron.
UPDATE - Kiev: pentru a opri războiul, trebuie să câştigăm
„Rusia nu va opri războiul de la sine. Pentru a opri conflictul, Ucraina trebuie să învingă”, a spus şeful Biroului Prezidenţial al Ucrainei, Andri Iermak, vorbind la „Orizonturile Ucrainei”, de la Forumul Economic Mondial, care se desfăşoară la Davos. Iermak a subliniat importanţa ca lumea democratică să continue să fie „unită”. „Avem nevoie de ajutor” şi avem nevoie de el „la timp”, a spus el, subliniind că în aceşti doi ani de război au demonstrat că ucrainenii sunt capabili nu doar să se apere, ci şi „de a câştiga”. „Trebuie să rămânem împreună şi să nu ezităm, sunt sigur că Ucraina va învinge şi va demonstra că democraţia învinge împotriva dictaturii”, a adăugat el.
UPDATE - SUA: Moscova încearcă să ocolească sancţiunile, dar avem noi mijloace
„Rusia se pricepe foarte bine la încercarea de a ocoli sancţiunile impuse de Occident pentru agresiunea împotriva Ucrainei, dar şi noi răspundem”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, într-o întâlnire cu presa la Ambasada SUA la Roma, amintind de ordinul executiv semnat înainte de Crăciun de preşedintele american Joe Biden care ameninţă cu acţiuni împotriva instituţiilor financiare care ajută Moscova să eludeze măsurile.
UPDATE - Preşedinte Lituaniei: integraţi Kievul în NATO
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că nu este necesar doar să se procedeze la aderarea Ucrainei în Uniunea Europeană, ci şi la „integrarea acesteia în NATO”. Vorbind la Orizonturi de la Forumul Economic Mondial care se desfăşoară la Davos, liderul a reamintit progresele înregistrate la summitul NATO de la Vilnius şi a sperat că şi următorul summit care va avea loc la Washington va avea succes. Nauseda a subliniat că trebuie să sprijinim Ucraina militar „cât mai curând posibil” şi „pe cât posibil”.
UPDATE - Putin: nu ne vom retrage din teritoriile cucerite
Este „imposibil” ca Rusia să accepte să se retragă din teritoriile cucerite din Ucraina, în cadrul negocierilor. Preşedintele Vladimir Putin a spus aşa. „Toată lumea înţelege că acest lucru este imposibil, atât cercurile conducătoare din Ucraina, cât şi Occidentul”, a adăugat Putin, citat de agenţia Interfax.
UPDATE - Putin, eşec complet al contraofensivei de la Kiev
Forţele armate ucrainene lovesc regiunile de graniţă ruse „pentru a distrage atenţia concetăţenilor lor şi a aliaţilor occidentali de la eşecul complet al contraofensivei lor”. A spus preşedintele rus Vladimir Putin. Preşedintele rus i-a numit „imbecili” pe ucraineni, deoarece au renunţat la negocierile de pace.