Război în Ucraina - Ziua 42 - ATAC aerian al forțelor ruse asupra unui centru unde se ditribuie ajutoare: doi civili au fost uciși și cinci sunt răniți
Războiul continua în Ucraina de mai bine de șase săptămâni. Rusia dezminte din nou că a ucis civili la Bucha, cu toate că noi dovezi arată contrariul. Între timp, trupele lui Putin își continuă atacurile în vestul și nord-estul Ucrainei. Asta în contextual în care, șeful NATO avertizase deja că rușii își refac forțele pentru o nouă ofensivă în estul și sudul țării. Liderii lumii anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar și a fiicelor lui Putin. Între timp, încă un spital a fost bombardat.
UPDATE 19:30 - Cel puțin două persoane au murit în urma unui atac aerian al forțelor ruse asupra unui centru unde se ditribuie ajutoare din regiunea Donețk, anunță Sky News. Forțele ruse au lovit cu focuri de artilerie un punct de distribuire a ajutoarelor umanitare din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul regional. Cel puțin doi civili au fost uciși și cinci sunt răniți în atacul asupra orașului Vuhledar.
UPDATE 17:59 - Autoritățile ucrainene au cerut locuitorilor din regiunile Harkov, Donețk și Lugansk să evacueze de urgență orașele.
UPDATE 17:05 - Mariupol, sub asediu. A fost bombardat de 118 ori, în doar 24 de ore.
UPDATE 16:31 - În 40 de zile de la invazia rusă din Kiev, 89 de civili au fost uciși, inclusiv patru copii, 398 de persoane fiind rănite, printre care și 20 de copii.
UPDATE 15:00 Papa Francisc condamnă „masacrul de la Bucha” și descrie orașul ca fiind unul „martir”, anunță NEXTA și Reuters.
Suveranul Pontif a spus că steagul pătat, pe care erau scrise de mână mesaje și simboluri, i-a fost adus marți chiar din Bucha.
"(Acest drapel) vine chiar din orașul martir Bucha”, a afirmat Papa Francisc, sărutând drapelul și ridicându-l pentru ca mulțimea să îl poată vedea, în aplauzele celor prezenți la audiențelor generale săptămânale, din zilele de miercuri, în Aula Paul al VI-lea din Vatican.
Bucha este orașul unde 340 de civili au găsiți morți pe străzi sau în gropi comune, după retragerea trupelor rusești, pe 30 martie.
UPDATE 14:20 Crematorii mobile au început să își facă apariția în Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, situat în sud-estul Ucrainei, și care se află sub asediu.
Primarul Mariupolului, Vadim Boychenko, a declarat, astăzi, că mai multe crematorii mobile rusești au început să funcționeze în oraș.
Potrivit acestuia, zeci de mii de oameni ar fi putut muri la Mariupol și crematoriul ar avea rolul de a „ascumpa urmele crimelor”.
Mobile crematoria in #Mariupol
— NEXTA (@nexta_tv) April 6, 2022
Mayor of Mariupol Vadim Boychenko said today that #Russian mobile crematoria have started operating in the city.
According to him, tens of thousands of people could have died in Mariupol and the cremation, "covering up the traces of crimes". pic.twitter.com/mVj6dC3xK4
UPDATE 14:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat, astăzi, într-o alocuţiune rostită în parlamentul irlandez, "indecizia" unor lideri în privinţa instituirii de sancţiuni împotriva Rusiei, solicitând UE să-şi înăsprească şi mai mult măsurile împotriva regimului de la Moscova.
UPDATE 12:00 The Economist a marcat pe hartă statele ale căror autorități susțin în totalitate războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Alături de Belarus, observăm că se află și Venezuela, Cuba, Nicaragua, Eritrea, Siria, Myanmar și Coreea de Nord.
The Economist has marked on the map the countries whose authorities fully support the war started by #Russia with #Ukraine. #Belarus is in wonderful company - together with #Venezuela, #Cuba, #Nicaragua, #Eritrea, #Syria, #Myanmar and #NorthKorea.https://t.co/KDjJNuqzo8
— NEXTA (@nexta_tv) April 6, 2022
UPDATE 11:30 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat informațiile conform cărora autoritățile ruse ar vrea să-l omoare pe președintele Volodimir Zelenski. „Nu, nu este adevărat”, ar fi spus Zelenski.
Peskov a mai spus că Rusia este interesată ca Zelenski să fie de acord cu condițiile prezentate în cadrul negocierilor pentru pace, ceea ce ar putea duce la încheierea operațiunii militare.
#Peskov denied reports that the #Russian authorities want to kill #Zelenskyy: "No, that\"s not true". pic.twitter.com/ojXdQyDkLm
— NEXTA (@nexta_tv) April 6, 2022
UPDATE 10:45 Uniunea Europeană nu vrea ca Ucraina să piardă, așa că va continua să o înarmeze - Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei Europene, care deține, totodată, funcția de comisar pentru vecinătate și extindere.
Reamintim că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, vor merge săptămâna aceasta la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a efectuat o vizită oficială în Ucraina pentru a se întâlni cu liderul de la Kiev. Metsola s-a adresat atunci parlamentului ucrainean.
În martie, la Kiev au ajuns premierii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei.
UPDATE 10:20 Primarul orașului Bucha, Anatoliy Fedoruk, a spus că armata rusă a ucis aproximativ 320 de civili în oraș.
The mayor of #Bucha, Anatoliy Fedoruk, said that the #Russian military killed about 320 civilians in the city.
— NEXTA (@nexta_tv) April 6, 2022
The Russian Defense Ministry claims that during the occupation of Bucha, "not a single local resident suffered from any violent actions of the Russian military". pic.twitter.com/bU5CzesGfn
Rușii o țin, însă, una și bună. Ministerul rus al Apărării susține că, în timpul ocupației din Buchea, „nici un localnic nu a suferit de pe urma vreunei acțiuni violente a armatei ruse”.
UPDATE 9:30 O persoană a fost ucisă și alte cinci au fost rănite în bombardamentele rusești de la Rubijne, regiunea Lugansk. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai, într-un mesaj pe Telegram, relatează Ukrinform.
"Cinci oameni au fost răniți și unul a murit la Rubijne. Unsprezece clădiri au fost distruse în regiune. Acestea sunt consecințele bombardamentelor de ieri de către armata rusă a cartierelor rezidențiale Rubijne, Lysychansk, Popasna, Severodonetsk și Toșkivka", a scris oficialul.
De parcă asta nu ar fi tot, situația militară și umanitară se înrăutățește în regiunea Lugansk ca urmare a invaziei ruse. Autoritățile recomandă locuitorilor să părăsească regiunea.
UPDATE 9:13 Preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark Milley, a declarat, marţi, că SUA ar trebui să trimită mai multe trupe în Europa de Est pentru a descuraja agresiunea rusă. Generaul a precizat că se referă la trupe mobile.
UPDATE 9:00 Belarusul blochează site-ul web al organizației Human Rights Watch.
Ministerul Informațiilor din Belarus a blocat site-ul organizație non-guvernamentală care desfășoară activități de cercetare și apărare a drepturilor omului, pe 6 aprilie, în urma unei decizii a procurorului orașului Minsk, Oleg Lavrukhin.
Din martie și până în prezent, Belarusul a blocat mai multe site-uri din cauza presupusei promovări de „material extremist”.
UPDATE 8:30 Atacurile aeriene rusești au distrus un depozit de petrol și au incendiat o fabrică din zona Dinipro (Dnipropetrovsk), din centrul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii, Valentyn Reznichenko, care a declarat într-o postare Telegram că salvatorii încă încearcă să stingă incendiul puternic de la fabrică. Numărul victimelor nu a fost încă confirmat, relatează The Kyiv independent.
UPDATE 8:15 De când Rusia și-a început invazia pe scară largă în Ucrainei, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat 3.675 de victime civile în întreaga țară. Vorbim despre 1.480 de morți și 2.195 de răniți, relatează Ukrinform referindu-se la datele furnizate de ONU pe site-ul său web.
Printre cei uciși se numără 331 de bărbați, 211 de femei, 22 de fete și 40 de băieți, precum și 61 de copii și 815 adulți al căror sex nu a putut fi încă identificat.
Printre cei răniți se numără 253 de bărbați, 194 de femei, 43 de fete și 40 de băieți, precum și 100 de copii și 1.565 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut.
UPDATE 8:00 Canada a extins lista sancțiunilor individuale. Aceasta include acum încă 9 cetățeni ruși din cercul de apropiați ai președintelui Putin.
#Canada has expanded its sanctions list.
— NEXTA (@nexta_tv) April 6, 2022
It includes nine more #Russian citizens from #Putin\"s inner circle. pic.twitter.com/EFEVOHyqk8
UPDATE 7:30 - Echipa Medici fără Frontiere (MSF) din Ucraina, formată din patru persoane, a mers luni la Mykolaiv pentru a se întâlni cu autoritățile sanitare din oraș și din regiune și pentru a vizita spitalul de oncologie. În jurul orei locale 15:30, zona din jurul spitalului a fost atacată cu focuri de armă, potrivit comunicatului publicat marți de Medici Fără Frontiere (MSF).
UPDATE 7:00 Regăsire emoționantă: un câine Hasky din orașul Bucha, unde peste 300 de civili au fost găsiți morți pe stradă, în gropi comune, dar și în subsolurile unor clădiri bombardate, și-a regăsit stăpânul. Imaginile cu bucuria fără margini a patrupedului au devenit virale pe internet.
The dog from Bucha has finally returned to his owner#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/tzKtf8cQ8i
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 5, 2022
Apar noi dovezi ale atrocităților comise de trupele lui Putin la Bucha. Mai multe magini filmate din dronă arată momentul în care trupele rusești trag asupra unui biciclist. O altă filmare, realizată după ce forțele ucrainene au intrat în oraș arată, în același loc, cadavrul unui bărbat lângă o bicicletă.
În acest timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că gropile comune descoperite în Bucha sunt o „provocare” menită să blocheze negocierile dintre Rusia și Ucraina.
În Borodianka nu a mai rămas nimic în picioare. Imaginile dezastrului prezintă cartiere întregi cu blocuri distruse complet, din care au mai rămas doar câteva ziduri răsfirate ici-colo.
Mai multe explozii au fost semnalate aseară în orășelul Radehiv, situat la 70 de kilometri de Liov. Autoritățile locale au cerut populației să se adăpostească.
A fost bombardat un rezervor de acid azotic din orașul Rubizhne, din regiunea Luhansk. În timp ce cele două părți aflate în conflict dau vina una pe cealaltă pentru atac, localnicii au de suferit. Un nor de fum toxic s-a împrăștiat în zonă, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână în case sau să poarte mască dacă părăsesc locuința.
The Lugansk People\"s Republic claims that Ukrainians have blown up something at the chemical plant "Zarya" in Rubezhnoye while retreating; Lugansk authorities also say that the chemical smoke poses a danger to the local population. pic.twitter.com/3WtT2AUR0S
— Russians With Attitude (@RWApodcast) April 5, 2022
Rușii își continuă atacurile în vestul și nord-estul Ucrainei. Mai multe obiective militare ucrainene din aceste zone au fost bombardate, anunță purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. Au fost doborâte și două elicoptere ucrainene care încercau să evacueze liderii unui batalion naționalist care apăra portul asediat Mariupol. Trupele ruse care se retrag din regiunea Kievului se regrupează, se reînarmează și își refac proviziile pentru a se concentra asupra estului și sudului Ucrainei, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Statele Unite în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană vor anunța noi sancțiuni și vor să interzică „orice noi investiţii” în Rusia. Totodată, Uniunea Europeană a propus să le sancționeze pe Katerina Tikhonova și Maria Vorontsova, fiicele lui Putin cu prima sa soție, Lyudmila Șkrebneva.