MENIU

Război în Ucraina - Ziua 37 - Rușii își concentrează forțele pe orașele cheie. Odesa, lovită de rachete din Crimeea

Război în Ucraina

Războiul continuă în Ucraina pentru a 37-a zi consecutiv. Bombardamentele au continuat în orașele importante în ciuda promisiunilor făcute la negocierile de pace.  În paralel, Rusia încearcă să-și asigure sprijinul diplomatic al Indiei.

UPDATE 22:10 - Armata rusă și-a intensificat atacurile în regiunea Odesa. 3 rachete au lovit o localitate și, potrivit oficialilor ucraineni, ar exista răniți. În orașul-port au sunat sirenele antiaeriene.

UPDATE 21:53 - Regatul Unit şi SUA au convenit să lucreze pentru a pune capăt dependenţei de energia rusă, a anunţat vineri ministrul de externe britanic Liz Truss, în urma unei convorbiri cu secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters.

UPDATE 19:27 - Germania a aprobat livrarea a 56 de vehicule blindate pentru infanterie în Ucraina, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării pentru CNN.

UPDATE 17:00 - Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului - Dmitri Peskov a spus că nu există o amenințare imediată pentru aprovizionarea Europei, ca urmare a decretului semnat de Putin privind plata exclusiv în ruble. Comanda va începe să afecteze plățile de la sfârșitul lunii aprilie. Rusia furnizează Uniunii Europene (UE) aproximativ 40% din importurile sale de gaze și 30% din petrolul său, care sunt plătite în principal în euro și dolari.  

UPDATE 16:50 - Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, vineri, că îi va spune omologului său rus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică că liderul de la Kremlin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să abordeze chestiunile legate de regiunea Donbas şi de Crimeea, relatează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE 15:30 - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a salutat vineri, la New Delhi, ceea ce el a numit abordarea echilibrată a Indiei faţă de războiul din Ucraina, relatează AFP. India, pe care preşedintele american Joe Biden a considerat-o "ezitantă" în răspunsul său faţă de invazia rusă din Ucraina, a refuzat să se alăture voturilor de condamnare a Rusiei la Naţiunile Unite.

UPDATE 14:19 - Echipele Crucii Roşii sunt în drum spre Mariupol, dar fără ajutoare umanitare. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) trimite echipe în Mariupol, oraş-port la Marea Azov asediat de forţele ruse, şi speră că evacuarea a mii de civili poate începe vineri, a afirmat un purtător de cuvânt al CICR, potrivit Reuters.

UPDATE 13:47 - Ministerul Apărării din Ucraina acuză faptul că trupele ruse folosesc copiii ucraineni ca scuturi umane atunci când mută coloanele de echipamente.

UPDATE 10:58 - Criză umanitară în Cernihov. Situația umanitară din Cernihiv rămâne extrem de dificilă - locuitorii orașului trăiesc fără apă, electricitate și căldură de mai bine de două săptămâni.

UPDATE 10:26 - În Nikolaev, numărul victimelor ca urmare a loviturilor cu rachete a crescut la 28 de persoane. 

Ca urmare a operațiunii de salvare și căutare după lovirea rachetei inamice în clădirea administrației regionale de stat Nikolaev, din sub blocaje au fost deja eliberate 28 de cadavre de victime, încă o persoană a murit din cauza rănilor în spital.

UPDATE 09:51 - Raport ONU. De la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, 1.232 de civili au fost uciși și alți 1.935 de răniți. 

UPDATE 09:23 - A crescut numărul copiilor uciși în război. Până acum, 153 de copii au murit în conflictul dintre Rusia și Ucraina. De la începutul agresiunii armate pe scară largă din Rusia, 153 de copii au fost uciși și cel puțin 245 au fost răniți în ostilități, spun oficialii ucraineni.

UPDATE 09:13 - Orașele Cernihov și Kiev sunt supuse atacurilor aeriene și cu rachete constante, în ciuda afirmațiilor rușilor că activitatea în aceste zone a fost redusă.

Cel puțin așa arată o analiză a Ministerului Apărării din Marea Britanie. De la 1 aprilie, serviciile de informații britanice notează că atât Cernihovul, cât și capitala Kiev suferă din cauza atacurilor aeriene și cu rachete constante ale rușilor.

Un coridor umanitar, care să permită evacuarea civililor va fi deschis astăzi în Mariupol. Vladimir Putin a facut aceasta concesie la cererea președintelui francez Emmanuel Macron și a cancelarului german Olaf Scholz.

Guvernul de la Kiev a declarat că a trimis deja 45 de autobuze pentru a evacua civilii de la Mariupol la Zaporojie, dar acuză forțele ruse că nu i lasa să intre în oraș.

Între timp, liderul separatist din Donețk anunță ca a ordonat formarea unei administrații municipale pentru Mariupol. O persoană a fost ucisă şi alte patru rănite în urma tirurilor asupra unui convoi format din cinci autobuze care transportau voluntari spre oraşul asediat Cernihiv.

Situatia centralei de la Cernobil ramane incerta. Trupele ruse care au părăsit obiectivul nuclear au luat cu ele ostatici, susțin oficiali ucraineni.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola a anunțat pe o pagină de socializare că merge la Kiev. Este primul lider al unei instituții europene care ajunge în capitala Ucrainei, după izbucnirea războiului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky anunță că a demis doi generali deoarece erau „trădători”. El a declarat că forțele ucrainene se pregătesc pentru a face față unor noi atacuri rusești asupra regiunii Donbas, după ce au respins asaltul asupra capitalei Kiev.

NATO anticipează "ofensive suplimentare" în Ucraina. Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței nord-atlantice susține că forțele ruse nu se retrag, ci se regrupează.

Președintele american Joe Biden a spus că există unele indicii că Putin se autoizolează și că și-ar fi pedepsit unii dintre consilieri, dar a subliniat că Statele Unite nu dețin suficiente dovezi pentru a afirma acest lucru cu certitudine. În replica la reactiile occidentale, Vladimir Putin acuză marile puteri ca sunt în căutarea unor noi pretexte pentru a impune sancţiuni Rusie.

Pentagonul anunță că șase dintre transporturile destinate securității Ucrainei au ajuns deja în regiune. Acestea fac parte din pachetul de 800 de milioane de dolari aprobat de președintele Joe Biden. Și oficialii britanici și aliații europeni vor sprijini militar Kievul.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina putin rusia