MENIU

Război în Ucraina, ziua 209: Rusia a pierdut controlul TOTAL asupra regiunii Lugansk. Trupele ucrainene au înaintat spre estul țării - LIVE TEXT

Război Ucraina

Au trecut 209 zile de când Ucraina rezistă în fața invaziei ruse și își continuă contraofensiva în teritoriile ocupate, scopul fiind acela de a recupera fiecare regiune aflată sub ocupație rusă. Pentru a face acest lucru, ucrainenii au însă nevoie de arme, autoritățile de la Kiev lansând un nou apel către Occident de a livra Ucrainei echipamentele de luptă care are nevoie. 

UPDATE 00.00 - Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, au depus marţi un proiect de rezoluţie prin care solicită ONU să numească un expert care să monitorizeze situaţia drepturilor omului în Rusia, o propunere calificată de Moscova ca "părtinitoare din punct de vedere politic", informează AFP.

După discuţii intense, toate ţările membre UE, cu excepţia Ungariei, au decis săptămâna trecută să solicite Consiliului Drepturilor Omului al ONU să numească un raportor special pentru Rusia. Luxemburg a prezentat proiectul de rezoluţie marţea trecută, potrivit unor surse familiare cu dosarul.

Această iniţiativă a apărut pe fondul îngrijorărilor cu privire la escaladarea represiunii în Rusia, pe măsură ce războiul continuă în Ucraina.

UPDATE 23.00 - Casa Albă respinge planurile Rusiei de a organiza refendumuri în anumite părți din Ucraina și a spus că Moscova ar putea face acest lucru pentru a recruta militari din acele zone, după ce a suferit pierderi masive pe câmpul de luptă. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, consideră referendumurile un afront la principiile suveranității și integrității teritoriale.

UPDATE 22.30 - Rusia și-a intensificat \"șantajul nuclear\" împotriva Kievului prin bombardarea unei a doua centrale nucleare ucrainene, centrala Pivdenukrainsk (sud), a declarat directorul acestei instalații, Igor Polovici.

UPDATE 22.00 - Pe 20 septembrie, președintele rus Vladimir Putin ar putea vorbi despre „referendumuri” pe teritoriul autoproclamatelor DPR și LPR, precum și în regiunile ocupate Herson și Zaporojie. Acest lucru a fost afirmat de trei surse apropiate administrației prezidențiale.

UPDATE 21.00 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, marţi, la New York, că referendumurile anunţate în Ucraina de Rusia sunt o "parodie" şi o provocare suplimentară. Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat "referendumurile false".

"Astăzi avem un război de anexare lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Războiul continuă cu ofensive şi contraofensive. Condiţiile nu sunt îndeplinite şi aceasta nu are bază legală. Aceasta este o provocare suplimentară”, a şeful statului francez la New York, unde urmează să se adreseze celor peste 150 de şefi de stat la cea de-a 77-a adunare generală a Naţiunilor Unite.

UPDATE 20.00 - Vladimir Putin a cerut, marţi, industriei de apărare să producă mai multe arme şi mai repede, dar și să asigure aprovizionarea trupelor cu armamentul necesar. Mai mult decât atât, președintele rus a cerut să fie studiate armele NATO, potrivit publicației ruse TASS.

UPDATE 19:30 - Scholz: Germania nu recunoaște anexarea pământurilor ucrainene. 

Cancelarul german Olaf Scholz a numit referendumurile viitoare din teritoriile ocupate ale Ucrainei „fictive”. El a afirmat că Germania nu recunoaște rezultatele votului privind intrarea Donbassului și a altor regiuni ucrainene în Rusia. 

„Este clar că aceste referendumuri fictive nu pot fi acceptate, că nu sunt acoperite de dreptul internațional și de înțelegerea la care a ajuns comunitatea mondială”, a declarat șeful guvernului german la sosirea la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU (citat TASS). El  a declarat încă o dată că Rusia ar trebui să-și retragă trupele.

UPDATE 16:11 - Rușii care fug de război sau stagiul militar vor face închisoare. Duma de Stat a adoptat amendamente la Codul Penal privind legea marțială: rușii vor fi trimiși la închisoare pentru că nu s-au prezentat în taberele de antrenament și au refuzat să lupte.

UPDATE 15:15 - Slovenia a devenit, marți, a doua țară europeană care a anunțat oficial că va trimite tancuri Ucrainei pentru lupta sa împotriva armatei de invazie rusești, relatează Euractiv.

Anunțul a venit după ce premierul sloven Robert Golob a ajuns luni la un acord cu omologul său german Olaf Scholz privind înlocuirea a 28 de tancuri M-55 S1 aflate în dotarea forțelor armate ale Sloveniei cu 40 de vehicule de transport fabricate în Germania.

Polonia a fost prima țară europeană care a trimis tancuri Ucrainei, anunțând acest lucru la sfârșitul lunii aprilie. La începutul lunii august o înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a surprins o coloană lungă de tancuri T-72 primite de ucraineni din Polonia.

UPDATE 13:33 - Liderii lumii se succed, începând de marţi, la tribuna Adunării Generale (AG) a unei Organizații a Națiunilor Unite. Timp de aproape o săptămână, aproximativ 150 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume vor lua cuvântul la această mare reuniune diplomatică anuală, care se reia în prezenţa fizică după doi ani de pauză determinată de pandemia de coronavirus. Subiectele aflate pe agenda reuniunii nu sunt deloc ușoare, și asta deoarece Europa este în continuare în alertă ca urmare a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. În plus, lumea a trecut de la criza sanitară provocată de COVID-19 la o criză energetică și a gazelor, iar perspectivele sunt sumbre, și asta deoarece la urmă ar putea bate o criză alimentară crâncenă. Încălzirea globală și problemele climatice nu pot fi nici ele trecute cu vederea. Marii absenți de la această reuniune la nivel sunt președinții rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping.

UPDATE 12:39 - Imagini aproape IREALE, la prima vedere sugerând o scenă de Crăciun, au devenit virale pe rețelele de socializare. Este vorba de momentul în care o ploaie de proiectile incendiare rusești cade asupra unei localități ucrainene.  

La prima vedere, scena pare desprinsă dintr-un film SF. Potrivit specialiștilor, este vorba de rachete incendiare 9M22S (9M22C) lansate deasupra satului Ozerne, din regiunea Donețk. Racheta are 180 de elemente incendiare care se aprind în momentul lansării.

VIDEO of Russia commiting another atrocity on civilians in Ukraine. This is Thermite Incendiary munitions being used on residents of the Ukrainian held village of Ozerne East of Slovyansk. This burns human flesh down to the bone. #Putin #PutinWarCrimes #Russia #Ukraine pic.twitter.com/cKYfnRtLBx

— raging545 (@raging545) September 20, 2022

UPDATE 11:45 -  Ucraina ar fi desfășurat tancuri rusești capturate pentru a-și consolida câștigurile în nord-est – în timp ce continuă să recupereze teritoriile ocupate, scrie Sky News.

Moscova susține că Kievul a folosit tancuri T-72 abandonate în timp ce încearcă să avanseze în regiunea Lugansk, ocupată de Rusia, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 11:20 Oficialii americani sunt mai îngrijorați ca oricând că președintele Vladimir Putin poate escalada conflictul din Ucraina după înfrângerile umilitoare suferite de armata rusă în estul țării. Ei spun că liderul de la Kremlin ar putea bombarda mai multe centre de aprovizionare din afara Ucrainei, situate în Polonia și România.

UPDATE 11:00 -  Prezentatoarea TV Olga Skabaeva, supranumită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin, a provocat un moment de consternare vizibilă în emisiunea sa de la Rossiya-1 după ce a deviat de la linia propagandistică trasată de Kremlin.

UPDATE 10:26 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut o serie de declarații ferme referitoare la cum ar trebui să se încheie războiul din Ucraina și ce ar trebui să i se permită sau nu Rusiei la negocieri.

Erdogan consideră, astfel, că Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, că Putin nu poate păstra teritoriile ocupate abuziv, ba chiar trebuie să returneze inclusiv Peninsula Crimeea, anexată în 2014. De altfel, liderul de la Ankara a precizat că îi cere acest lucru omologului său de la Kremlin de opt ani, de când și-a însușit peninsula. Declarațiile au fost făcute la New York, acolo unde Recep Erdogan s-a aflat zilele acestea pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

UPDATE 9:50 - Marina rusă și-a mutat submarinele din clasa KILO din Sevastopol, cel mai probabil din cauză că ucrainenii au arătat că au capacitatea de a efectua lovituri în Crimeea, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de marți dimineață.

UPDATE 9:26 - Grupul Wagner, considerat grupul de mercenari al lui Vladimir Putin, încearcă să recruteze circa 1.500 de infractori condamnaţi pentru a participa la operațiunile din Ucraina, însă întâmpină mari dificultăți, pentru că nimeni nu mai vrea să-și riște viața într-un conflciet care pare să meargă tot mai rău pentru Moscova.

UPDATE 8:29 - ISW: Apelurile urgente ale ocupanților ruși de a se alătura Rusiei provoacă panică.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a declarat că apelurile reprezentanților ruși de a anexa imediat regiunile Luhansk și Donețk „provoacă panică în rândul forțelor ocupante și a unora dintre factorii de decizie de la Kremlin”.

Deoarece Rusia nu controlează întreaga regiune, anexarea teritoriilor ocupate ar însemna că zonele controlate de ucraineni ar fi „după definiția Kremlinului parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de forțele ucrainene în avans”, spun reprezentanții ISW.

Acest lucru ar plasa Kremlinul în situația ciudată de a cere ca forțele ucrainene să deocupe teritoriul „rus” și în poziția umilitoare de a nu putea aplica această cerere”, potrivit ISW.

UPDATE 7:45 - Statul Major: ocupanții ruși din regiunea Donețk încearcă să mobilizeze 500 de muncitori din fabrica metelurgică Yenakiyeve.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că ocupanții ruși din regiunea Donețk au anulat amânarea mobilizarii pentru aproximativ 500 de lucrători ai fabricii metalurgice Yenakiyeve.

Statul Major a mai raportat că bărbații nu mai au voie să părăsească Crimeea ocupată de ruși fără permisiunea comisariatelor militare.

UPDATE 7:30 - Premierul britanic Liz Truss s-a angajat să acorde asistenţă militară Ucrainei în valoare de cel puţin 2,3 miliarde de lire sterline în 2023

SUMARUL CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE

6:15 - Americanii se tem că Vladimir Putin va pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina. Deși nu știu ce formă ar putea lua această escaladare, ei au în vedere mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

5:50 - Armata ucraineană a recâștigat satul Belogorovka din regiunea Lugansk. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, a vorbit despre eliberarea așezării de lângă Lisichansk. Această victorie simbolică înseamnă că Rusia nu mai controlează întreaga regiune, anunță The Guardian.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia