Război în Ucraina - Ziua 181 - Voluntari străini denunţă abuzuri în legiunea internaţională a armatei ucrainene. Venirea toamnei provoacă noi îngrijorări la Kremlin - LIVE TEXT
Mai mulţi voluntari străini din legiunea internaţională a armatei ucrainene au denunţat presupuse abuzuri din interiorul acestei unităţi subordonate serviciilor militare de informaţii ale Ucrainei, relatează marţi agenţia EFE.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut pentru prima dată interzicerea vizelor într-un interviu acordat la începutul acestei luni ziarului Washington Post, spunând că ruşii ar trebui "să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia".
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administraţia Biden a impus deja restricţii de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invazia Rusiei în Ucraina şi pe tragerea lor la răspundere.
"SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu şi de siguranţă pentru disidenţii ruşi sau pentru alte persoane vulnerabile la abuzurile privind drepturile omului", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
"Am fost, de asemenea, clari că este important să tragem o linie de demarcaţie între acţiunile guvernului rus şi politicile sale în Ucraina şi poporul rus", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Soldaţii ucraineni reţinuţi de ruşi susţin că au fost bătuţi în captivitate
Soldaţii ucraineni din regimentul Azov, care au fost luaţi prizonieri de Rusia după bătălia pentru Mariupol, au declarat că au fost bătuţi în timpul captivităţii.
Soldaţii, care au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri, au declarat reporterilor, în timpul unei conferinţe de presă online, că au văzut soldaţi care au fost bătuţi până când li s-au rupt oasele.
"Ne-au dezbrăcat, ne-au forţat să ne ghemuim în timp ce eram dezbrăcaţi. Dacă vreunul dintre băieţi ridica capul, începeau să îl bată imediat", a declarat Denis Chepurko, un luptător din regimentul Azov care a fost grav rănit.
Chepurko a spus că a fost bătut în timpul interogatoriilor şi i s-a cerut să semneze o declaraţie prin care îşi denunţe comandanţii.
"Am spus că nu voi face acest lucru, şi au început să mă bată cu bastoane, să mă ameninţe cu moartea, să tragă", a spus el. "Am văzut băieţi care au fost aduşi cu coaste rupte, într-o stare foarte gravă".
Guvernatorul rus din Sevastopol spune că un obiect a fost doborât de un sistem de apărare antiaeriană
Cel mai înalt oficial din oraşul Sevastopol din Crimeea, controlat de Rusia, a declarat că un sistem de apărare antiaeriană a fost declanşat, după ce presa rusă a relatat că s-au auzit explozii în oraş.
Într-o declaraţie postată pe Telegram, guvernatorul numit de ruşi al Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, a declarat că un obiect a fost doborât.
Peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, a fost zguduită de o serie de explozii în ultimele două săptămâni. Săptămâna trecută, Moscova a pus pe seama unor sabotori o explozie la un depozit de muniţie din nordul regiunii.
Ucraina a lăsat să se înţeleagă că ar fi implicată în aceste incidente, dar nu a revendicat direct responsabilitatea.
Ucraina crede Rusia vrea negocieri pentru a câştiga timp pentru un nou atac
De săptămâni întregi, Kremlinul "încearcă să convingă Ucraina să intre în negocieri", a declarat Mikhail Podolyak pentru agenţia de presă AFP, citat de Al Jazeera.
În cadrul acestor discuţii, Moscova doreşte "să îngheţe conflictul, păstrând în acelaşi timp status quo-ul în teritoriile ucrainene ocupate", a adăugat el.
Rusia "îşi trimite propunerile prin diferiţi intermediari", a precizat el, fără a-i numi, întrucât Kievul nu are în prezent niciun contact politic cu Rusia.