MENIU

Război în Ucraina, ziua 114: Boris Johnson, a doua vizită la Kiev. Victorii pe câmpul de luptă ale armatei lui Zelenski - LIVE TEXT

Război Ucraina-Rusia/Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 144-a zi. Cu doar o zi în urmă, țara condusă de Volodimir Zelenski a cunoscut un moment istoric, fiind vizitată de 4 lideri europeni-cheie care, prin aportul lor, ar putea înclina balanța acestui război: președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannis. Azi, a urmat o a doua vizită a premierului Marii Britanii, Boris Johnson.

UPDATE 23:45 - Rușii au bombardat din nou regiunea Sumy cu mortiere, rachete „Gradov” și drone. Astăzi, invadatorii ruși au tras în regiunea Sumy din mortiere, MLRS „Gradov” și drone, anunță președintele administrației militare regionale Sumy, Dmitri Zhivitsky. „Comunitatea Krasnopol: după ora 15.00, au zburat două drone inamice. Una dintre ele a aruncat un dispozitiv exploziv, cealaltă a fost distrusă. După ora 19.00 au început bombardarea cu mortar pe teritoriul comunității de pe teritoriul Rusiei, 24 de parohii. După Ora 20.00, inamicii au început bombardamentele de la Gradov, în total circa 80 de parohii. Au fost avariate o instalație de infrastructură civilă și camere de utilitate”, a spus șeful IVA.

UPDATE 23:35 - Avansul Forțelor Armate ale Ucrainei către Herson amenință să se transforme într-o contraofensivă. Trupele ucrainene se îndreaptă spre Hersonul ocupat, anunță Alexei Arestovich, consilier al șefului OP. „În direcția Kherson, ne mișcăm la fel de activ ca și în direcția Izyum. Ei bine, cât de activ... ne mișcăm. Și avem fotografii flash care arată Kherson. Sunt aproximativ 15-18 km. Îl puteți vedea deja de la dealurile", a spus Arestovich.

UPDATE 21:45 - Civilii ucraineni se antrenează cu armata într-o zonă fortificată din Bucha: „Prima dată nu am fost pregătiți de război”. Zeci de civili ucraineni s-au antrenat vineri alături de militari într-o zonă fortificată la Bucha creată de forțele rusești în timpul ocupației acestui district care a devenit un simbol al masacrelor imputate trupelor rusești.

UPDATE 19:50 - Putin: Rusia nu este împotriva aderării Ucrainei la UE.  Rusia nu are nimic împotriva intrării Ucrainei în Uniunea Europeană, a declarat președintele rus Vladimir Putin, vorbind la SPIEF-2022. „UE nu este o organizație militară, un bloc politic, spre deosebire de NATO. Prin urmare, am spus întotdeauna că poziția noastră aici este consecventă și de înțeles. Nu avem nimic împotrivă”, a declarat Putin.

UPDATE 17:49 -  Premierul britanic Boris Johnson a sosit la Kiev pentru o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunță Sky News. Prim-ministrul urma să participe la un summit major de la Doncaster, dar s-a retras în ultimul moment, spun reporterii. Aceasta este a doua vizită a lui Johnson în Ucraina de la începutul invaziei ruse. El a fost primul lider al unei țări G7 care a vizitat Kievul, în aprilie.

UPDATE 16:20 - Ucraina a lovit pentru prima dată o navă rusească cu o rachetă americană Harpoon. Rusia continuă să piardă nave din flota Mării Negre, care și-a pierdut deja nava amiral și cel puțin o navă mare de debarcare de la începutul invaziei Ucrainei. Vineri, 17 iunie, Kiev a anunțat prima utilizare în luptă cu succes a sistemelor de rachete americane Harpoon, a căror aprovizionare era menită să ajute la ridicarea blocadei porturilor. În apele Mării Negre, remorcherul rusesc „Vasili Bekh” a fost lovit, a  declarat, pe Telegram , președintele Administrației Militare Regionale Odesa, Maxim Marchenko .

UPDATE 16:02 Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile de dinainte de sancțiunile din 2021, a declarat vineri directorul executiv al principalei bănci a țării, Sberbank, în prima zi a Forumului Economic Internațional al Rusiei de la Sankt Petersburg. 

UPDATE 15:50 Ucraina introduce regim de vize special pentru ruși de la 1 iulie. Anunțul a fost făcut de președintele Volodimir Zelenski, la aproape 4 luni de la invadarea lui Putin.

UPDATE 15:27 Voluntarii străini din Legiunea Internațională luptă cot la cot cu forțele ucrainene în bătălia pentru Severodonețk. Un fost pușcaș marin american a postat pe Twitter imagini cu luptătorii și în care se aud rafale de arme automate. 

UPDATE 15:19 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia Comisiei Europene de a recomanda ca Ucraina să devină stat candidat la UE „necesită atenția sporită" a Moscovei.

UPDATE 15:14 Preşedintele Klaus Iohannis se declară „foarte bucuros” de decizia istorică luată, astăzi, de Comisia Europenă de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldovei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

UPDATE 15:10 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost victima unui atac cibernetic. Un discurs al liderului de la Kremlin, la „Davosul rusesc” a fost blocat de hackeri.

Vladimir Putin trebuia să se adreseze Forumului Economic de la Sankt Petersburg, dar, din această cauză, discursul a fost amânat cu o oră.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că specialiștii lucrează pentru a remedia problema.

UPDATE 15:00 Ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba a afirmat, astăzi, într-o postare pe contul său de Twitter, că istoria europeană se află în plin proces de schimbare, reacția savenind ca răspuns la decizia isorică a Comisiei Europene  de-ai acorda Ucrainei statutul de stat candidat la Uniunea Europeană.

UPDATE 14:27 Ucrainenii sunt verificați la sânge înainte să plece din orașele ocupate de ruși. Militarii lui Putin le confiscă telefoanele și le verifică toate conturile sociale, iar dacă găsesc ceva nu le convine, civilii ucraineni sunt torturați, bătuți și chiar electrocutați înainte de a fi deportați în Rusia, sustin ucrainenii care ajung în lagărele de filtrare. 

UPDATE 14:20 Ucraina va lansa o contraofensivă înainte de luna septembrie dacă primește armele necesare, susține generalul Dmitro Marchenko, care a devenit celebru după apărarea cu succes a Nikolaev și Odesei

El a precizat că războiul nu se va terminat curând și că s-a ajuns "într-un punct fără întors" în ceea ce privește negocierile cu Rusia din cauza crimelor de război comise de ocupanți. 

UPDATE 14:00 Decizia Comisiei Europene de a recomanda acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Ucraina va ajuta Kievul să învingă contra invaziei Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe Twitter la scurt timp după anunțul Comisiei Europene.

„Este primul pas pe calea aderării la UE, care cu siguranță va aduce victoria noastră mai aproape. Recunoscător lui von der Leyen și fiecărui membru (UE) pentru o decizie istorică", a declarat Zelenski. El a adăugat că se așteaptă ca liderii guvernelor UE să aprobe propunerea săptămâna viitoare.

UPDATE 14:06 Centrul principal european în care puterile occidentale își coordonează eforturile pentru a organiza livrările de armament pentru Ucraina se află în mansarda unei cazărmi a Statelor Unite din orașul german Stuttgart. Acolo, zeci de militari din 26 de națiuni lucrează zi și noapte pentru a livra la timp armamantul necesar ucrainenilor. 

UPDATE 13:00 Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Ucraina, Republica Moldova. Decizia finală de acordare a statutului trebuie să fie aprobată de toate cele 27 de state membre, relatează The Kyiv Indepenent. Informația este confirmată și de Bloomberg. Cât privește Georgia, țara primește pentru moment  ”perspectiva europeană”, Comisia urmând să revină asupra reformelor asumate și va analiza dacă țara poate primi statutul de candidată.

UPDATE 12:00 Serviciile britanice: 15.000 de milionari ruși încearcă să părăsească țara.

Ministerul britanic al Apărării a citat aplicațiile privind emigrarea. Potrivit sursei citate, este foarte probabil ca printre motivații să se numere atât opoziția personală față de invazie, cât și o încercare de a scăpa de impactul financiar al sancțiunilor impuse Rusiei. Ministerul a mai spus că războiul accelerează calea Rusiei către autoritarism.

UPDATE 11:30 Procuratură: Războiul înteprins de Rusia în Ucraina a ucis 322 de copii și a rănit alți 581, din 24 februarie și până în prezent. 

Cifrele, spun autoritățile ucrainene, este de așteptat să fie mai mari și asta deoarece ele nu includ victimele din zonele unde ostilitățile sunt în plină desfășurare și nici pe cele din teritoriile ocupate de ruși.

UPDATE 11:20 Pierdere uriașă în flota rusă din Marea Neagră după scufundarea crucișătorului Moscova acum două luni.

Canalele de Telegram pro-ruse au confirmat informația potrivit căreia remorcherul Vasily Bekh a fost distrus.

UPDATE 10:57 Armata ucraineană a publicat pe rețelele de socializare un videoclip care arată distrugerea unui elicopter de atac al Rusiei. În înregistrare se observă un elicopter de atac Mi-35M care zboară extrem de jos, aproape de sol, tocmai în încercarea de a face cât mai dificilă detectarea și interceptarea sa de către sistemele antiaeriene. Elicopterul este lovit în plin de o rachetă și se prăbușește pe un câmp după câteva secunde.

UPDATE 10:25 Președintele Franței Emmanuel Macron spune că partenerii lucrează la o nouă rută de export a grâul ucrainean prin România.

Liderul de la Palatul Elysee a spus că el și partenerii europenii lucrează la o "nouă rută care va trece prin România, cum Odesa este la câțiva kilometri (de graniță)", relatează BBC.

UPDATE 10:10 Bombardamentele rusești asupra Nikolaevului au ucis o persoană și au rănit alte șase. 

O persoană a fost ucisă în dimineața zilei de 17 iunie, după ce bombardamentele forțelor rusești au lovit 4 clădiri rezidențiale înalte în partea sudică a orașului, relatează guvernatorul regiunii Vitaly Kim. Alte 6 persoane au fost rănite, printre acestea aflându-se și un copil.

UPDATE 10:00 Tony Radakin, șeful forțelor armate britanice, susține că Rusia a „pierdut deja din punct de vedere strategic” războiul din Ucraina și că acum este o „putere mai diminuată”, relatează The Guardian.

UPDATE 9:50 Mai multe imagini cu viața de zi cu zi a locuitorilor din Mariupol au fost publicate pe rețelele de socializare. Orașul ras de pe fața pământului și „eliberat” de armata roșie riscă să devină focar de holeră din cauză că ocupanții ruși nu asigură serviciile publice de bază, printre care alimentarea cu apă, cu apă potabilă, precum și servicii medicale. 

UPDATE 9:23 Militarii ucraineni au aruncat în aer un pod construit de armata rusă din pontoane. Potrivit Statului Major al armatei de la Kiev, podul a fost ridicat de trupele lui Putin, ca să traverseze un râu din regiunea Lugansk. 

UPDATE 9:10 Un al treilea american a fost dat dispărut pe frontul din Ucraina, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Grady Kurpasi este un veteran al Marinei militare și ultimele convorbiri cu prietenii și familia sa au fost în urmă cu aproape două luni, pe 23 și 24 aprilie, potrivit CNN.

UPDATE 8:45 Guvernatorul regiunii Luhansk: sute de civili se adăpostez încă la uzina chimică Azot din Severodonețk, în ciuda promisiunii privind deschiderea unor coridoare umanitare.

Pe 14 iunie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că va deschide un coridor un=manitar pentru cei care au rămas în adăpostul de la uzina chimică din Severodonețk, pe 15 iunie. 

Potrivit lui Serhii Haidai, 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, au rămas prinși în sunt uzina din estul Ucrainei ca urmare a ostilităților aflate în plină desfășurare din jurul uzinei.

UPDATE 8:30 Institutul pentru Studiul Războiului: Luptele continuă în estul și sudul Ucrainei.

Potrivit ultimului raport emis de think tank-ul cu sediul la Washington, forțele ruse continuă să se ia cu asalt Severodenețkul și Lysychansk. Ofensiva rusă are parte de insuccese lângă Sloviansk, Izium și Harkov.

UPDATE 8:15 „Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat BBC.

UPDATE 7:55 Generalul în rezervă Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară și rector al instituției între 2009 și 2016, trage un semnal de alarmă în privința poziției României în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

"Suntem cea mai expusă țară la acest conflict. Odată, pentru că la Marea Neagră suntem lipsiți de apărare. Aceasta e realitatea. Acel grup de luptă avansat al NATO și cu ce se mai poate aduna ca forță de apărare nu depășește cifra de 4.000 de soldați străini, iar ca forță militară națională avem ce avem, dar nu putem să ne mândrim și, de aceea, cred că poziția noastră este una destul de rațională. Nu convingătoare, ci șovăielnică",  a declarat Cristian Barbu pentru spotmedia.ro.

UPDATE 7:17 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris vizită la Kiev a liderilor Franţei, Germaniei, Italiei şi României drept o "zi istorică" pentru ţara sa, informează vineri dpa.

UPDATE 7:00 Comisia Europeană e așteptată să se pronunţe, astăzi, în favoarea acordării statutului de candidat la Uniunea Europeană în cazul Ucrainei şi al Republicii Moldova. Cât privește Georgia, aceasta ar putea să primească pentru moment statutul de „potenţial candidat la UE”, ca urmare a drumului lung pe care îl mai are de parcurs țara din Europa Orientală în domeniul reformelor. O decizie similară ar putea fi luată și în cazul și Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo.