MENIU

Război în Ucraina, ziua 107. Se TRAGE în continuare: forțele ruse încearcă să preia controlul asupra întregului Donbas - LIVE TEXT

Război în Ucraina - ziua 107 (Foto - Profimedia)

Este ziua 107 a războiului din Ucraina. Continuă luptele în regiunile strategice pe care le vizează armata rusă. Între 100 și 200 de militari ucraineni sunt uciși în prima linie în fiecare zi, potrivit autorităților ucrainene. Kievul nu este pregătit să reia discuţiile de pace cu Moscova. Între timp, Volodimir Zelenski a avut o discuție telefonică cu președintele Emmanuel Macron și au vorbit despre situația de pe front dar și despre aderarea Ucrainei la UE. Iar Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a țarului Petru cel Mare și a spus că el „nu a cucerit, ci a recuperat”. 

UPDATE 01:30 - Primarul din Mariupol anunță că rușii au demolat 1.300 de clădiri înalte în oraș, fără a scoate cadavrele locuitorilor. Vadim Boicenko mai spune că atunci când au văzut numărul real uriaș de cadavre de sub dărâmături, i-au mutat imediat pe localnici departe de zonă. Primarul Mariupol a anunțat că demolarea clădirilor a fost efectuată fără nicio regulă, iarcadavrele locuitorilor din Mariupol uciși în lupte au fost duse la groapa de gunoi împreună cu molozul de beton.

"Numărul real de cadavre sub dărâmăturile caselor distruse este înfricoșător. Aproape 50 până la 100 de oameni au fost uciși sub aproape fiecare casă distrusă și 1.300 de clădiri înalte au fost distruse în Mariupol", a spus Boicenko, scrie CNN. 

UPDATE 00:20 - Doi generali ai Federației Ruse au fost uciși în regiunea Herson, în contraofensiva forțelor armatei ucrainene. Unul dintre aceștia, general al serviciului secret FSB, a fost responsabil cu organizarea unui referendum de alipire la Rusia.

UPDATE 00:00 - Forțele armate ucrainene au reușit să îndepărteze trupele ruse la o distanță de 5-7 km de Zaporojie. Primarul Melitopol a declarat că este rezultatul luptelor de două săptămâni duse în regiune și că „vor fi eliberate Melitopol și alte orașe”, potrivit The Kyiv Independent. 

UPDATE 23:30 Dimensiunea tragediei umane din orașul-martir Mariupol a fost prezentată într-un videoclip filmat de o echipă de jurnaliști francezi. În filmarea cu un puternic impact emoțional este înfățișat un cimitir improvizat pe câmp, în care cele mai multe cruci nu au nume, ci numere. 

UPDATE 23:00 - Rusia s-a retras din Organizația Mondială a Turismului. Rusia şi-a oficializat vineri retragerea din UNWTO, din care a fost suspendată în aprilie, în urma invadării Ucrainei, scrie AFP.

UPDATE 22:30 Cancelarul german Olaf Scholz a cerut cu fermitate Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

„Cancelarul Scholz a cerut într-un mod foarte hotărât, clar şi ferm Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei”, a declarat Vucic în cadrul unei conferinţe de presă comune la finalul întrevederii cu Scholz, care a efectuat prima sa vizită în Balcanii occidentali, conform AFP.

UPDATE 21:30 - Germania a crescut importurile din Rusia cu 60% în primele patru luni ale anului 2022. Potrivit lui Andriy Melnyk, ambasadorul Ucrainei în Germania, importurile Rusiei în Germania au ajuns la 6 miliarde de euro. „Aceasta este o nebunie”, a spus Melnyk, citat de The Kyiv Independent.

UPDATE 21:00 - Rușii continuă să fure cerealele din orașele ocupate. Potrivit unui videoclip difuzat de agenția rusă RIA, militanți susținuți de Rusia fură cereale ucrainene din containerele din Starobilsk, oraș recent ocupat din regiunea Lugansk. În imagini se vede cum încarcă cereale în vagoane pentru a le expedia în Rusia. RIA Novosti titrează în știrea difuzată: „Primele 650 de tone de cereale au fost expediate în Rusia”, relatează pravda.com.ua.

UPDATE 20:30 - Primarul Mykolaiv - Vitaly Kim a anunțat că vineri a avut loc cel de-al 11-lea schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina.

UPDATE 20:00 - 200 de medici germani vor ajunge în Ucraina pentru a trata bolnavii și răniții din război, a anunțat ministrul german al Sănătății - Karl Lauterbach, aflat într-o vizită în Lvov, potrivit Nexta. 

UPDATE 19:30 Serviciile de informaţii militare ucrainene cred că Rusia are capacitatea de a continua încă un an războiul, în care artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene, astfel că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face faţă Rusiei în acest moment critic al conflictului.

„Leadershipul de la Kremlin va încerca probabil să îngheţe războiul pentru un timp astfel încât să convingă Occidentul să ridice sancţiunile, dar apoi să continue agresiunea (...) Resursele economice ale Rusiei îi vor permite ţării ocupante să continue războiul în ritmul actual încă un an”, notează într-o evaluare Directoratul principal de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, relatează vineri agenţia Reuters şi postul de televiziune CNN.

UPDATE 19:00 Rușii încearcă să treacă râul Siverskyi Doneț și caută pozițiile slăbite în apărarea ucraineană de-a lungul malului drept al râului în Donbas, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina.

UPDATE 17:50 Cei doi militari britanici și un marocan, primii soldați judecați de forțele pro-ruse pentru că s-au alăturat armatei ucrainene, au fost condamnați la moarte. Aceștia au căzut prizonieri în luptele de la Mariupol. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov susține că cei trei au comis crime de război. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că cei doi britanici și un marocan condamnați la moarte în Republică Populară Donețk au comis crime pe teritoriul statului.

„În momentul de față, procesele pe care le-ați menționat se desfășoară pe baza legislației Republicii Populare Donețk, deoarece crimele în cauză au fost comise pe teritoriul Republicii Populare Donețk”, a spus Lavrov.

UPDATE 16:30 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, i-a spus lui Volodimir Zelenski, în vizita neanunțată la Kiev, că Ucraina este capabilă să alunge Rusia din Donbas. Vizita a durat două zile și nu au fost date detalii despre când a avut loc exact. Imaginile au fost făcute publice vineri. 

UPDATE 14:50 Volodimir Zelenski a cerut UE să accelereze procesul de aderare al țării sale

„Dacă sondajele arată că 71% dintre europeni consideră Ucraina parte a familiei europene, de ce mai există politicieni sceptici care ezită să ne permită să trecem în UE?”, a afirmat oficialul de la Kiev în cadrul Summitului pentru Democrație de la Copenhaga.

UPDATE 14:30 Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a confirmat că instituția pe care o conduce este în favoarea acordării statutului de țară candidată la UE pentru Ucraina. 

"Parlamentul European susține puternic aplicația Ucrainei pentru statutul de candidată la UE", a afirmat oficialul european în timpul summit-ului organizat la Copenhaga de \"Alianţa Democraţiilor\". 

UPDATE 14:20 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a declarat, vineri , "încrezător" că Suedia şi Finlanda vor adera la Alianţa Nord-Atlantică, în pofida obiecţiilor existente în prezent din partea Turciei, transmite Reuters.

UPDATE 13:45 Zeci de nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Baltică în contextul tensiunilor din ce în ce mai mari cu NATO. 

UPDATE 13:00 Președintele Rusiei - Vladimir Putin a încercat, din nou, să justifice invazia Ucrainei de către Moscova spunând că țara sa încearcă acum să-și recâștige „teritoriile originale”, la fel cum a făcut conducătorul Rusiei - Petru cel Mare la începutul secolului al XVIII-lea.

UPDATE 11:45 Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina raportează că cetățenii ruși care trăiesc în această țară își ard pașapoartele în semn de protest față de război. De asemenea, numărul cererilor prin care se solicită renuțarea la cetățenia rusă sunt în creștere. 

UPDATE 11:15 Ucraina continuă să ia măsuri împotriva oficialilor ruși de la cel mai înalt nivel ca urmare a invaziei care a debutat pe data de 24 februarie și a ajuns deja în cea de-a 107-a zi de război, fapt ce a făcut mii de victime din rândul civililor, între care se află și peste 400 de copii, și a lăsat în ruine sau a produs pagube majore în orașe-cheie, cum ar fi Mariupol, Borodyanka, Bucea și, mai nou, Severodonețk. Drept urmare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, joi, un decret prin care impune sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

UPDATE 11:00 - Orașul Mariupol, aflat sub ocupație rusă, este sub amenințarea izbucnirii unei epidemii de holeră. Oraşul Mariupol, din sudul Ucrainei, este expus riscului izbucnirii unui focar major de holeră, în condiţiile în care serviciile medicale sunt deja aproape de colaps, a avertizat vineri Ministerul britanic al Apărării, relatează Reuters.

UPDATE 10:40 Adjunctul serviciului de informații al armatei ucrainene, Vadim Skibitsky, a declarat, pentru The Guardian, că Ucraina pierde în fața Rusiei pe câmpul de luptă și depinde în prezent aproape în totalitate de armamentul livrat de Occident pentru a respinge ofensiva rușilor.

“Acesta este acum un război al artileriei. Viitorul este decis acum pe front și pierdem în termeni de artilerie. Totul depinde acum de ceea ce ne oferă (vestul)”, a spus Skibitsky.

UPDATE 10:30 Embargoul UE asupra importurilor de gaz rusesc ar distruge economia Europei, care deja se luptă cu inflația din cauza creșterii prețurilor la energie, este avertismentul sumbru, lansat, vineri, de  premierul Ungariei Viktor Orban.

UPDATE 10:15 Criza cerealelor se prelungește. ONU: Deminarea porturilor ucrainene va dura luni de zile. Curățarea minelor navale din apropierea porturilor cheie ale Ucrainei va dura luni de zile, se arată în raportul agenției ONU responsabilă de siguranța transporturilor maritime, scrie Bloomberg. „Chiar dacă porturile se deschid mâine, va dura ceva timp până când navele vor putea intra sau ieși navele”, spune Peter Adams, consilierul special pentru securitate maritimă al Organizației Maritime Internaționale

UPDATE 10:05 Guvernatorul regiunii Luhansk, Sergei Gaidai, spune că în cursul nopții de joi spre vineri au avut loc bombardamente puternice în întreaga regiune, iar luptele de stradă din Severodonețsk continuă și sunt la fel de acerbe, scrie BBC.

"Epuizăm inamicul. Astăzi, 10 iunie, rușii s-au încurcat din nou. Centrul regional este ucrainean. Traseul Lisiciansk-Bakhmut este al nostru", susține Sergei Gaidai.

UPDATE 10:00 Statul Major: Unitățile rusești din regiunea Harkov refuză să lupte. Forțele Armate Ucrainene au informat, în dimineața zilei de 10 iunie, că toți membrii unității infanteriei ruse motorizate refuză să lupte după ce au suferit pierderi grele în regiune.

UPDATE 9:55 Regiunea Dnipro a fost bombardată în timpul nopții de joi spre vineri. Trupele rusești au bombardat trei așezări în regiunea Kryvyi Rih în timpul nopții, la fel și orașul Zelenodolsk, acolo unde o femeie în vârstă de 41 de ani a fost rănită de fragmente dintr-o bombă, potrivit anunțului făcut de guvernatorul regiunii Dnipro, Valentyn Reznichenko.

Acesta a raportat, de asemenea, atacuri cu rachetă în apropierea orașului Dnipro în dimineața zilei de vineri, dar nu au fost încă raportați răniți.

UPDATE 9:40  Danemarca și Țările de Jos s-au opus intrării Ucrainei în UE.  Olanda și Danemarca s-au opus acordării Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la UE, considerând că statul nu îndeplinește criteriile de selecție, scrie Bloomberg. Potrivit diplomaților danezi, țara trebuie să „îmbunătățească cadrul legislativ și instituțional”, deoarece instituțiile democratice nu sunt încă suficient de stabile, statul de drept, respectarea drepturilor omului, respectul și protecția minorităților nu sunt pe deplin implementate.

UPDATE 09:30  Forțele armate ucrainene spun că au lichidat aproximativ 31.900 de militari ruși de la debutul invaziei. De asemenea, ucrainenii spun că au distrus și aparatură de luptă ale Federației Ruse. 

Între 24 februarie și 10 iunie, Forțele Armate ale Ucrainei au eliminat aproximativ 31.900 de militari ruși, adică cu 200 de oameni mai mult decât în ​​ziua precedentă, conform datelor de la ministerul ucrainean al apărării. 

 - tancuri 1409 (+11) unități

 - vehicule blindate 3450 (+12),

 - sisteme de artilerie  712 (+1),

 - sisteme MLRS  222 (+9),

 - sisteme apărare aeriană 97 (+1)

 - avioane - 212 (+0)

 - elicoptere - 178 (+0)

 - UAV-uri nivel operațional și tactic - 572 (+10)

 - rachete de croazieră - 125 (+0)

 - nave/bărci - 13 (+0)

 - utilaje auto și cisterne 2438 (+17)

 - echipamente speciale - 54 (+1).

Mykhaylo Podolyak - unul dintre consilierii de bază ai președintelui Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de sute de sisteme de artilerie occidentale pentru a egala condițiile de luptă cu Rusia în regiunea Donbas.  

Trupele ucrainene se află sub un bombardament necruțător în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul asupra întregului Donbas. „Forțele ruse au aruncat aproape tot ce nu este nuclear pe front și asta include artileria grea, sistemele de lansare de rachete multiple și aviația”, a spus Podolyak.

El a repetat apelul Ucrainei pentru a primi mai multe arme din Occident, spunând că „lipsa totală de paritate” dintre armatele ruse și ucrainene a fost motivul ratei de pierderi grele a Ucrainei. „Cerințele noastre pentru artilerie nu sunt doar un fel de capriciu... ci o nevoie obiectivă când vine vorba de situația de pe câmpul de luptă”, a spus el, adăugând că Ucraina are nevoie de 150 până la 300 de sisteme de lansare de rachete pentru a se compara cu Rusia.  

Podolyak a mai spus că discuțiile de pace ar putea fi reluate doar dacă Rusia va preda teritoriul pe care l-a câștigat de când a invadat pe 24 februarie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lupta pentru orașul Severodonețk ar putea decide rezultatul războiului din estul țării. „În multe privințe, acolo se decide soarta Donbasului”, a spus el în timp ce luptele se desfășoară în centura industrială cu forțele ruse și separatiste.  

Acesta a spus că trupele sale provocau pierderi majore forțelor inamice, dar forțele ucrainene au fost împinse înapoi la periferie.  

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk (care alcătuiește Donbasul împreună cu regiunea vecină Donețk), a declarat că forțele speciale s-au retras după ce Rusia „a început să atace zona cu bombardamente și lovituri aeriene”.  „Forțele noastre controlează acum doar periferia orașului”, a spus el presei locale. „Dar luptele continuă, forțele noastre apără Severodonețk”.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina ziua 107 rusia