MENIU

Război Gaza. Erdogan susține Libanul „împotriva politicilor agresive ale Israelului”

Președintele Turciei spune că Israelul vrea să extindă războiul din Gaza. Foto/Profimedia

Președintele Turciei susține deschis Libanul împotriva agresiunilor Israelului și consideră că Benjamin Netanyahu vrea să extindă în toată zona conflictul din Gaza.

Turcia este solidară cu Libanul, a declarat miercuri, 26 iunie, președintele Tayyip Erdogan. El a spus asta pe fondul tensiunilor crescânde cu Israelul și a făcut apel la țările din regiune să sprijine, de asemenea, Beirutul, scrie Reuters.

Tensiunile transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah din Liban s-au intensificat în ultimele săptămâni, alimentând temerile legate de un război total Israel-Hezbollah. Bombardamentele de la granița de nord a Israelului au dus la evacuarea a zeci de mii de persoane din zonele de pe ambele părți ale frontierei.

Într-un discurs adresat parlamentarilor săi din Partidul AK, Erdogan a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu plănuia să extindă războiul din Gaza în regiune.

"Se pare că Israelul și-a îndreptat acum privirea spre Liban după ce a distrus și incendiat Gaza. Vedem că țările occidentale oferă sprijin Israelului în spatele scenei", a declarat Erdogan.

"Planurile lui Netanyahu de a extinde războiul în regiune vor duce la o mare catastrofă", a spus el, adăugând că sprijinul occidental pentru Israel a fost "jalnic".

"Turcia este alături de poporul și statul frățesc al Libanului. Fac apel la alte țări din regiune să fie solidare cu Libanul", a spus el.

Biroul lui Erdogan a declarat miercuri târziu, 26 iunie, că președintele a vorbit la telefon cu premierul libanez Najib Mikati și a repetat mesajul că Turcia este alături de Liban "împotriva politicilor agresive ale Israelului".

"Președintele Erdogan a spus în cadrul convorbirii că agresiunea israeliană trebuie să fie oprită cât mai curând posibil", se arată în comunicat.

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe Hakan Fidan a declarat că guvernul turc vede un risc de extindere a conflictului, comentând totodată tensiunile dintre Israel și Hezbollah.

Când a fost întrebat despre amenințarea Hezbollah la adresa Ciprului, statul membru al UE aflat cel mai aproape de Liban, Fidan a cerut Ciprului să "stea departe" de conflict.

Turcia deținea rapoarte ale serviciilor de informații care arătau că Cipru a devenit o bază pentru zborurile militare și de recunoaștere ale "anumitor țări" deasupra Gazei, a declarat Fidan într-un interviu acordat televiziunii private Haberturk.

Cipru a declarat că nu este "implicat în niciun fel" în conflict. Cipru a făcut presiuni asupra partenerilor săi din UE pentru a oferi Libanului asistență financiară și a creat recent un coridor maritim pentru trimiterea de ajutor umanitar în Gaza.

Din cauza riscului unei escaladări în conflictul dintre Israel şi Hezbollahul pro-iranian, Germania şi-a îndemnat miercuri, 26 iunie, cetăţenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil.