MENIU

Rata de reproducţie R a coronavirusului a scăzut, pentru prima dată, sub 1 în Israel. Un sfert din populație a fost vaccinată în 30 de zile

Israelul a reușit într-o lună să reducă rata de de replicare a coronavirusului sub 1, adică numărul de infectări pe care îl poate produce o singură persoană bolnavă de COVID-19 este sub 1. Numărul vaccinărilor zilnice este de cel puțin 150.000, șapte zile din șapte, astfel că în 30 de zile, un sfert din populația Israelului a primit cel puțin prima doză de vaccin.  

 

Rata de reproducţie R a virusului SARS Cov 2 a coborât sub 1 în Israel pentru prima dată de la debutul cele mai accelerate campanii de vaccinare din lume, sugerând că epidemia de COVID-19 ar putea începe să dea înapoi, a indicat joi guvernul, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Campania de vaccinare a început in Israel pe 19 decembrie 2020, la peste o săptămână de când R era de 1,3, pe 11 decembrie. Într-o lună, aproximativ 27% din populația de 9 milioane fusese vaccinată - în jur de 2,43 de milioane. 

După o creștere accelerată a infectărilor, pe 27 decembrie, Israelul a impus un al treilea lockdown, care este încă în vigoare. Până la sfârșitul anului trecut, în Israel fusese vaccinată deja 10% din populație, iar 75% dintre cei de peste 60 de ani sau cu boli cronice și grave primiseră deja prima doză de vaccin. 

„Vedem oare lumina? Vedem o crăpătură printre jaluzele”, a comentat ministrul adjunct al sănătăţii, Yoav Kisch, la Canalul 13 TV, după ce Israelul a consemnat un număr R subunitar, de 0,99, relatează Reuters.

„Am reuşit o stopare, dar am reuşit o stopare la niveluri ridicate de morbiditate”, a mai spus Kisch.

Ministrul a anunțat că au fost vaccinați deja peste un sfert dintre cei 9 milioane de locuitori  și a atenţionat că vaccinurile „în principal au redus morbiditatea gravă, nu neapărat numărul de purtători”.

Scăderea ar fi fost mai semnificativă dacă nu ar fi fost prezentă şi varianta britanică, deosebit de contagioasă, a virusului, a mai menţionat Kisch.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care vizează un nou mandat în alegerile anticipate din martie 2021, a afirmat că vaccinul ar putea permite Israelului să-şi protejeze categoriile de populaţie cele mai vulnerabile şi să redeschidă economia luna viitoare.

Bilanțul COVID-19 în Israel continuă să fie foarte mare în cazul deceselor, în timp ce infectările au scăzut vizibil, apreciază specialiștii în Sănătate.

Până joi, infectările cu noul coronavirus erau de 582.869, dintre care peste 10.000 în ultimele 24 de ore. Din păcate, 4.245 de oameni au murit din cauza COVID-19, în medie 100 pe zi.