Răsturnare de situație în cazul Roșia Montană. Canadienii de la Gabriel Resources au obținut o nouă victorie în instanță
ICSID, Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială, a luat o decizie neașteptată în dosarul Roșia Montană. Instanța internațională a decis suspendarea provizorie a executării hotărârii prin care Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, a pierdut procesul împotriva României.
ICSID a anunțat că a înregistrat solicitarea Gabriel Resources, de anulare a deciziei favorabile României, și că a notificat părțile cu privire la suspendarea provizorie a executării acesteia, pe durata deliberărilor asupra solicitării de anulare, scrie profit.ro.
Pe data de 8 iulie, compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că a depus o contestație împotriva deciziei tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID), care a acordat României daune de 10 milioane de dolari. Decizia inițială, datată 8 martie 2024, a fost pronunțată în favoarea autorităților române, însă Gabriel Resources susține că verdictul a fost luat „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri”.
Probleme de trafic pe aeroportul internațional Otopeni, din cauza furtunii care lovit Bucureștiul
În cererea de anulare a deciziei ICSID, Gabriel Resources reclamă „vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”.
Cererea de anulare explică faptul că, în plus, decizia majorității cu privire la răspundere este viciată în mod substanțial din mai multe motive, inclusiv excese de putere evidente prin nerespectarea legislației aplicabile, abateri grave multiple de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării deciziilor luate cu privire la mai multe dintre cele mai fundamentale aspecte ale cererilor prezentate, susține compania.
O acțiune în anulare este examinată și soluționată de un „comitet ad hoc” format din trei membri numiți de președintele Consiliului de administrație al ICSID. Gabriel Resources a solicitat ca președintele Consiliului de administrație să obțină o recomandare din partea Secretarului General al Curții Permanente de Arbitraj cu privire la selectarea membrilor comitetului ad hoc, având în vedere preocupările legate de conflictele de interese reale și potențiale din cadrul ICSID.