Răsturnare de situație în cazul lui Aleksei Navalnîi: Rusia începe o anchetă după presupusa otrăvire a opozantului lui Putin
Ministrul de interne al Rusiei a anunțat joi că va demara o anchetă privind spitalizarea politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi după ce acesta a fost internat în condiție critică în urma unei tentative de otrăvire.
Anchetatorii ruşi au lansat "examinări preliminare legate de spitalizarea lui Aleksei Navalnîi la 20 august la Omsk", a anunţat într-un comunicat filiala din Siberia a Ministerului rus de Interne, adăugând că a inspectat locurile pe unde a trecut el şi a confiscat "peste 100 de obiecte care ar putea avea valoare de probă", potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, vechi oponent al preşedintelui Vladimir Putin, se află în comă indusă de aproape o săptămână. El a căzut grav bolnav în urmă cu o săptămână, pe 20 august, anturajul său susţinând din primele momente că a fost otrăvit. Avionul în care se reîntoarcea la Moscova, venind dinspre Tomsk, a aterizat de urgență în Omsk joia trecută, după ce Navalnîi și-a pierdut cunoștința și a intrat în comă. Este posibil ca Navalnîi să fi fost otrăvit cu un ceai pe care l-ar fi băut în aeroportul din Tomsk înainte de a urca în avion. După două zile, a fost transportat în Germania pentru a fi tratat și se află sub protecția poliției din Berlin în spitalul unde este tratat în urma presupusei otrăviri.
Unitatea de transporturi din cadrul Ministerului de interne rus a anunțat că desfășoară o anchetă în fază incipentă după ce zborul lui Navalnîi a aterizat de urgență în orașul Omsk din Siberia, afirmând că a investigat camera de hotel unde acesta stătea în Tomsk și rutele pe care acesta s-a deplasat în oraș. Autoritățile ruse au mai transmis că au fost analizate camerele de luat vederi din zonă și că deocamdată nu au găsit medicamente sau alte substanțe suspecte.
Clinica germană care îl tratează susține că examinarea medicală preliminară indică înspre otrăvire deși medicii siberieni de la spitalul din Omsk, unde Navalnîi a fost internat inițial contrazic diagnosticul de otrăvire.
Anunțul Ministerului de interne rus vine după ce Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat în urmă cu doar două zile că nu va avea loc nicio anchetă. Peskov a mai adăugat că este neclar de ce doctorii germani se „grăbesc” să vorbească despre o otrăvire. Și poziția Parlamentului rus a fost la fel. Președintele Dumei de Stat a ordonat unei comisii să ancheteze dacă în spatele posibilei otrăviri a lui Aleksei Navalnîi se află forțe străine, într-o încercare de alimenta tensiunile cu Rusia.
Ulterior, Kremlinul a anunțat că nu dorește ca spitalizarea lui Navalnîi și circumstanțele în care s-a îmbolnăvit acesta săi afecteze relațiile cu Occidentul după ce Franța, Germania, SUA și alte țări au cerut o anchetă. Miniștrii statelor membre ale UE urmează să discute despre starea lui Navalnîi în cursul acestei săptămâni.
***
Suspiciuni de otrăvire a sa au mai existat în ultimii ani. În august 2019, Aleksei Navalnîi a depus plângere pentru otrăvirea sa în timpul detenției. Aleksei Navalnîi a făcut o alergie în timpul în care a stat închis în august 2019 și a acuzat că ar fi fost otrăvit. În final, autoritățile medicale au anunțat că nu a fost găsită „nicio substanță toxică” în corpul acestuia.
Aleksei Navalnîi (Alexei Navalny), celebru avocat și activist anti-Putin și blogger anti-corupție, a fost în ultimul deceniu unul dintre cei mai duri oponenţi interni ai preşedintelui rus Vladimir Putin, organizând mai multe serii de proteste împotriva liderului de la Kremlin, pe care îl acuză de perpetuarea fenomenului extrem de răspândit al corupţiei. Aleksei Navalnîi a încercat și să candideze împotriva lui Putin pentru a deveni președintele Rusiei.
În urmă cu doi ani, opozantul lui Putin a stat și peste 30 de zile în închisoare după ce a îndemnat la proteste masive, în septembrie 2018, după ieșirile a zeci de mii de persoane în stradă împotriva regimului Putin, în ianuarie 2018. Lui Navalnîi i s-a interzis să candideze și la alegerile prezidențiale din 2018, fiind ridicat de poliție cu aproape o lună înaintea scrutinului electoral.
Fundația sa, specializată în publicarea unor investigații privind luarea de mită la nivel înalt, a fost dată în judecată de o parte a demnitarilor investigați în anchetele sale. În urmă cu o lună, Navalnîi a declarat că ultimele amenzi impuse de instanță în valoare aproape 88 de milioane de ruble (aproximativ 1,07 milioane de euro) reprezintă ultima picătură pentru fundație. Birourile fundației sale au făcut subiectul a numeroase razii, autoritățile au înghețat conturile sale bancare, iar angajații și voluntarii au fost reținuți în mod frecvent pentru participarea la mitinguri și proteste. Este și cazul lui Ruslan Şavedinov (Shaveddinov), de 23 de ani, care a fost arestat în locuinţa sa din Moscova, anul trecut, în preajma Crăciunului.
Navalnîi a organizat mai multe proteste de o mare amploare în 2017, reunind zeci de mii de oameni în întreaga Rusie. Peste 1.000 de persoane, printre care și opozantul lui Putin, au fost arestate la manifestația cea mai amplă din martie 2017. În decembrie 2014, a fost declarat vinovat de justiţia rusă pentru deturnare de bani în detrimentul filialei companiei franceze Yves Rocher şi condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.