MENIU

Răspuns delirant al autorităţilor după ce şalupa unui interlop a ucis un om: "Nu există limită de viteză!"

Accident cu șalupa unui interlop, pe Dunăre

Întâmplarea tragică s-a petrecut în urmă cu 11 zile, pe Dunăre, în dreptul oraşului Brăila. Între timp, autorităţile au ţinut ascunsă identitatea celui vinovat de moartea pescarului, iar o explicaţie începe să se întrezărească. Potrivit unor surse, individul este fiul unui cunoscut interlop.

Viteză de melc în ancheta legată de accidentul groaznic întâmplat pe Dunăre, la Brăila, în data de 18 iulie, când un pescar de 40 de ani, care se afla cu alţi trei prieteni într-o barcă, a fost sfârtecat de o şalupă de viteză în care se aflau doi tineri de 28 şi 32 de ani.

Deşi pescarul a murit la câteva zile de la la incident (medicii au făcut mari eforturi pentru a-i salva viaţa, rănile au fost extrem de grave; practic omul avea un sfert din corp distrus) individul care a condus şalupa este în continuare liber. Mai mult, împotriva lui nu s-a luat niciun fel de măsură judiciară care să prevină influenţarea martorilor sau o eventuală fugă din ţară.

Autoritatea Navală Română (instituţia care răspunde de reglementarea traficului pe Dunăre, dă permise de barcă, autorizează tot felul de chestii etc) a precizat, pe 28 iulie, că încă se fac cercetări pentru stabilirea circumstanţelor şi cauzelor incidentului naval din data de 18 iulie, din zona kilometrului fluvial 172 plus 500, mal stâng. Ca şi Poliţia, ANR refuză să spună cine este autorul teribilului accident. 

"Este din Brăila şi este posesor de Certificat internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement, valabil", este precizarea seacă a instituţiei bugetare unde se trăieşte ca-n sânul lui Avraam. 

Potrivit unei anchete adevarul.ro, în domeniul circulaţiei ambarcaţiunilor de agrement este un haos complet în România. De fapt, nu este stabilit pentru acestea regimul de viteză permis, acesta fiind prevăzut pentru toate tipurile de nave şi definit ca fiind „viteză de siguranţă”. Adică, mai pe înţelesul tuturor, oricine poate merge cu orice viteză, căci nu poate fi tras la răspundere, nu i se poate suspenda brevetul, nu primeşte amendă, nu se ia vreo măsură.

"În Regulamentul de Navigaţie pe Dunăre (OMT nr. 859/2013), la art. 1.04 sunt stabilite pentru conducătorii de nave îndatoririle generale de vigilenţă. Alin. 1 prevede: Navele în marş trebuie să respecte în orice moment viteza de siguranţă. Viteza de siguranţă este definită la art. 1.01 lit. d) pct. 11) din regulament: termenul «viteză de siguranţă» înseamnă o viteză la care o navă sau un convoi poate naviga în deplină siguranţă, să efectueze manevre şi să oprească în limitele de distanţă impuse de circumstanţele şi de condiţiile date. Conform prevederilor art. 23 din OG nr. 42/1997, ambarcaţiunile sunt nave în înţelesul ordonanţei menţionate", a precizat Autoritatea Navală Română.