MENIU

Rareş Bogdan: "BNR nu e banca domnului Isărescu. Trebuie să mizeze pe transparenţă"

Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii "Jocuri de Putere", a  comentat la Realitatea TV pe marginea deciiziei pe care Consiliul de Administraţia al BNR o va lua în legătură cu dezvăluirea câştigurilor şefilor din Banca Centrală. Luni, 8 august, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că, personal, se opune publicării unor astfel de informaţii, pe motiv că nicio bancă din Europa nu procedează astfel.

"Domnul Isărescu ar trebui să înţeleagă foarte bine că pentru a demonstra buna sa credinţă trebuie să mizeze pe transparenţă. Noi l-am întrebat mai multe lucruri decât în legătură cu salariul şi veniturile domniei sale. Problema mea nu e salariul domnului Isărescu, nici măcar venitul, ci faptul că BNR nu poate să ne explice că funcţionează ca entitate privată, pentru că nu e o entitate privată. BNR este o entitate publică, ea este statul român, Parlamentul României i-a permis să emită monedă şi să acţioneze pentru stabilitatea pieţei financiare din România. Domnul Isărescu ştie foarte bine că atunci când i se cer detalii cu privire la transparenţa băncii şi acţiunile BNR, o facem în spiritul transparenţei depline", a declarat Rareş Bogdan la Realitatea TV.

"Domnului Isărescu, prin persoana mea, i s-a solicitat să ne răspundă la personalul care face parte BNR, nu la specialişti. Problema mea sunt filierele nomneclaturii din BNR, de soţiile copiii şi amantele politicienilor din '90 până azi, care sunt angajaţi în BNR pe salarii de mii de euro, de veniturile unor consilieri din BNR care au ajuns la 6.000 de euro; deci legate de aceste chestiuni care nu ţin de salariul guvernatorului, al membrilor Consiliului de Administraţie sau a directorilor din BNR. Sunt  multe întrebări la care refuză să răspundă; vine să ne explice legătura cu profitul făcut de BNR şi cei 30 de milioane de dolari pe care banca i-a primit în BNR '92 şi faptul că azi BNR face profituri. Da, dar BNR face profituri având monopol din partea statului, pe o acţiune monetară care ţine de statul român. BNR nu e banca domnului Isărescu, ca podgoria pe care dânsul o are. Problema noastră e ca domnul Isărescu să înţeleagă că timp de 24 de ani nimeni nu l-a întrebat nimic. Nimeni nu critică neapărat BNR că ar fi o instituţie prost administrată, că ar avea o politică defectuoasă cu privire la stabilitatea pieţei financiare. Problema noastră e cu totul alta: e legată de transparenţă, de faptul că domnul Isărescu trebuie să ne explice cum se fac anagajările în BNR, cum arată grila de salarizare în BNR. (...) Domnul Isărescu nu înţelege că domnia sa nu este stat în stat", a adpugat Rareş Bogdan.