MENIU

Raportul serviciilor de informații americane cu privire la ORIGINEA pandemiei de coronavirus, pe masa lui Biden. Cât de aproape suntem de ADEVĂR

Cercetare, faza de laborator

Președintele Joe Biden a primit, marți, de la serviciile secrete, raportul cu informațiile clasificate despre originile coronavirusului. Potrivit Washington Post, comunitatea de informații ar putea desclasifica părți din raport pentru o eventuală publicare ulterioară a documentului.

Documentul nu ar fi determinat însă în mod concludent dacă pandemia a fost rezultatul unei contaminări de la animal la om sau al unei scurgeri accidentale din laborator, pe fondul reticenței Chinei de a coopera cu investigatorii, relatează HotNews.ro.
 
Raportul a fost transmis președintelui de către Avril Haines, directorul comunității de intelligence, care a avertizat anterior că s-ar putea să nu poată găsi „arma crimei” cu privire la originea pandemiei.

Reamintim faptul că în luna mai Biden a ordonat agențiilor de informații americane să examineze originile coronavirusului și să realizezer un raport preliminar în termen de 90 de zile. La acea vreme, Casa Albă a menționat că agențiile de informații au două teorii predominante. Una dintre ele viza posibilitatea transmiterii de la animale, în timp o alta credea că virusul s-a scurs accidental dintr-un laborator din Wuhan.

În timp ce mulți oameni de știință au respins inițial teoria scurgerii din laborator, crezând că virusul a ajuns de la lilieci la oameni (direct sau prin intermediul unei gazde intermediare), au devenit tot mai extinse opiniile legate de varianta scurgerii din laborator.

De cealaltă parte, în luna martie a acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și China au publicat un studiu comun care a sugerat că gazda intermediară a animalelor este cauza probabilă și a etichetat ipoteza scurgerilor de laborator drept „extrem de puțin probabilă”. Raportul a fost aspru criticat de SUA, Marea Britanie, Canada și alte câteva țări care au acuzat China că „a refuzat accesul la datele și eșantioanele originale”.