Raportul Naţional al Dezvoltării Umane: Învăţământul nu beneficiază de fonduri suficiente
Raportul a fost realizat de Institutul Naţional de Cercetare în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Problema principală rămâne finanţarea. În opinia specialiştilor care au întocmit raportul, România trebuie să îşi sporească substanţial eforturile în vederea adaptării sistemului educaţional la cerinţele pieţei forţei de muncă şi să investească mai mult în cercetare. România alocă în medie 0,39% din produsul intern brut pentru cercetare, în timp ce majoritatea statelor europene atribuie cercetării 0,85% din produsul intern brut.
În plus, România are probleme şi cu alfabetizarea populaţiei. Chiar dacă rata de aflabetizarea a adulţilor români a crescut în ultimii ani, raportul atrage atenţia că progresul nu este remarcabil.
Nici sănătatea nu a fost ocolită de criticile celor care au întocmit raportul naţional al dezvoltării umane. Specialiştii susţin că România a făcut progrese, dar aspectele negative primează, iar domeniu sanitar are nevoie de investiţii. România rămâne în continuare ţara cu cei mai mulţi copii bolnavi de SIDA, iar numărul cazurilor de tuberculoză este destul de ridicat în comparaţie cu alte ţări.