MENIU

Raportul din umbră: Grupurile islamiste obțin fonduri de la donatori din Marea Britanie

Grupurile primesc sute de mii de lire sterline pe an, în principal, donații mici și anonime din partea persoanelor din Marea Britanie, se arată într-un raport, informează agenția Sky News. Organizațiile extremiste islamiste primesc sute de mii de lire sterline pe an - în special din donații publice mici, anonime din partea persoanelor din Marea Britanie, conform unui raport al Guvernului.

Secretarul britanic de Interne, Amber Rudd, a decis să nu publice integral documentul mult așteptat din cauza preocupărilor legate de securitatea națională și a volumului de informații sensibile pe care le conține.

Rudd susține că „cea mai des întâlnită sursă de sprijin pentru organizațiile extremiste islamiste din Marea Britanie o reprezintădonațiile publice mici, anonime, majoritatea acestor donații provenind cel mai probabil din partea unor indivizi din Marea Britanie.

În unele cazuri, aceste organizații primesc sute de mii de lire sterline pe an. Aceasta este principala sursă a venitului lor”, a adăugat oficialul.

Aceasta a menționat că donatorii ar putea să nu știe sau să susțină agenda completă a organizațiilor. Raportul a fost comandat decătre fostul premier britanic, David Cameron, în noiembrie 2015.

Revizuirea Oficiului Intern cu privire la natura, amploarea și originea finanțării activității extremiste islamiste în Marea Britanie, au examinat și sursele externe. Pentru un număr mic de organizații față de care există suspiciuni legate de extremism, finanțarea externă este o „sursă importantă de venit”, se arată în raport.

Însă pentru marea majoritate a grupurilor extremiste din Marea Britanie, finanțarea externă nu este atât de importantă, potrivit revizuirii. Secretarul pe probleme interne, Amber Rudd, a afirmat că raportul „ne oferă cea mai bună imagine pe care am avut-o vreodată despre modul în care extremiștii care își desfășoară activitatea în Marea Britanie își susțin activitățile”.

De asemenea, revizuirea afirmă că unele organizații islamice de interes se prezintă ca organizații caritabile pentru a-și spori credibilitatea și pentru a profita de accentul pus de Islam asupra carității.

Unele dintre acestea sunt în mod deliberat imprecise cu privire la activitățile și statutul lor caritabil. Sprijinul din străinătate a permis persoanelor să studieze la instituții care predau „forme profund conservatoare ale islamului”, se arată în raport.

Un astfel de sprijin oferă, de asemenea, „literatură și predici extrem de conservatoare” instituțiilor din Regatul Unit, iar unii dintre acești indivizi au devenit de atunci suspectați de radicalizare.

Rudd a declarat că guvernul va aborda în mod direct probleme îngrijorătoare cu privire la „anumite țări, ca parte a Angajamentului de combatere a extremismului dogmatic și a extremismului violent”.

Secretarul de Interne a spus că nici o măsură unică nu ar aborda toate problemele ridicate în raport, ci mai degrabă o abordare cuprinzătoare axată în special pe sursele interne de sprijin pentru toate formele de extremism.