Raport final. Ce spun experții la un an după cutremurele din Gorj, care i-au speriat pe români: care au fost cauzele
Cutremurele de anul trecut care au speriat Gorjul nu au fost provocate, așa cum s-a speculat inițial, ci au avut la bază cauze locale, susțin specialiștii în fizica pământului, care se află într-o vizită în județ pentru a monta mai mulți senzori de monitorizare a activității seismice. Aceștia vor instala mai multe echipamente în zonele seismice vizate, pentru depistarea cutremurelor.
Specialiștii în fizica pământului au făcut o vizită la Gorj pentru a stabili noi locații pentru amplasarea a încă două stații seismice în județ. Totul în urma cutremurelor de anul trecut care au i-au speriat pe români.
"Prezenta noastra aici este ca dupa acel cutremur am mai cumparat cateva echipamente si am vrea sa constrangem zona pubnand o statie seismica si un senzor de monitorizare a cutremurelor in oras. Avem in vdere ca fiecare zona seismica sa fie monitorizta cu mult mai multe statii", a declarat directorul INFP Constantin Ionescu.
"Cauzele exterioare sunt influentele datorate cutremurelor turcesti", a spus Mihai Diaconescu, specialist al INFP
Aceste relocări de observatoare seismologice sunt necesare pentru o mai bună monitorizare a activității seismice la nivelul județului Gorj. În plus, față de aceste noi locații, în județ sunt amplasate 8 stații seismice pentru localizarea cutremurelor.