MENIU

Raport de Zi | Răzvan Theodorescu: „Regina Elisabeta a II-a reprezintă stabilitatea. Este cel mai longeviv suveran la nivel european”

Regina Elisabeta a II-a, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord Foto: RoyalFamily

Jubileul de Platină pentru cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a a început joi în Marea Britanie. Timp de patru zile, britanicii și întreg Commonwealth-ul o onorează pe suverană prin ceremonii, parade militare și concerte. „Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv suveran la nivel european și reprezintă stabilitatea”, a declarat prof. univ. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, în exclusivitate, la Raport de Zi, cu Ana Maria Păcuraru. În același timp expertul în relații internaționale Miroslav Tașcu-Stavre a explicat că regina este „un simbol al țării sale”, iar încrederea în monarhia britanică este la cote foarte înalte.

„Este nu numai cel mai longeviv suveran britanic, pentru că regina Victoria (stră-străbunica Elisabetei a II-a - n.red.) a domnit 64 de ani, este cel mai longeviv la nivel european. Recordul era împăratul Franz Josef al Austro-Ungariei de 68 de ani. Regina l-a întrecut și pe el. Ea vine pe tron in 1952, urmeaza tatalui ei, George al VI-lea, care a domnit 16 ani, dupa o criza teribilă dinastică cu Eduard al VIII-lea, fratele său, ducele de Windsor, care nu a domnit decât câteva luni din motive amoroase. Această regină reprezintă o stabilitate pentru Marea Britanie”, a declarat prof. univ. Răzvan Theodorescu, doctor în științe istorice, vicepreședinte al Academiei Române, la Raport de Zi, cu Ana Maria Păcuraru.

Expertul în relații internaționale Miroslav Tașcu-Stavre apreciază că „monarhia constituțională este garantul statului, al Constituției. Regina nu se reprezintă pe sine. De la Magna Charta încoace (documentul din 1215 care limita puterile regelui - n.red.) avem un sistem bazat pe tradiție, modele democratice liberale. De ce nu a renunțat la tron? Are una din cele mai lungi domnii din Regatul Unit și, chiar dacă nu regina guvernează, ci domnește, este un simbol al țării”.

Monarhia nu va dispărea în Marea Britanie, este de părere Miroslav Tașcu-Stavre.

„Încrederea în monarhia britanică este la cote foarte înalte. Marea Britanie nu mai este în Uniunea Europeană, dar avem o serie de regimuri democratice monarhii constituționale. Și în Spania nu ai voie să iei decizii politice, ești arbitru, un fel de Curte Constituțională. El (monoarhul - n.red.) reprezintă nu numai Coroana Britanică, ci națiunea britanică. Are rolul ceremonial, oamenii au nevoie, cred în simboluri, persoane, și nu mă aștept să se treacă la o republică republicană ca în Statele Unite sau alte europene”, a mai declarat expertul în relații internaționale Miroslav Tașcu-Stavre, la Raport de Zi, cu Ana Maria Păcuraru.