RAPORT Ce s-a întâmplat cu suprafața pădurilor din România în ultimii 25 de ani
România exploatează, legal și ilegal, doar 50% din creșterea pădurii, astfel că în ultimii 25 de ani, stocul de masă lemnoasă în păduri ajuns la 2,2 miliarde mc, mult peste stocul existent la nivelul anului 1986, potrivit unui raport privind Starea Pădurilor si Industriei Lemnului.
Creșterea pădurii în România este evaluată la 54 milioane mc, indică același document. "Volumul legal exploatat a fost, în medie, de 18 milioane mc în ultimii ani. Chiar dacă luăm în calcul volumul raportat de IFN (Inventarul Forestier Național – n.r.) de 26,8 milioane mc ca volum total "dispărut" din păduri, România extrage sub 50% din creșterea pădurilor, mult sub media europeană de 60%", este una dintre cele mai importante observații ale raportului.
Acesta va fi prezentat detaliat marți, 28 martie, în cadrul unei conferințe prilejuite de Ziua Națională a Pădurilor și la care vor participa organizații reprezentative ale proprietarilor de păduri, administrației silvice, sectorului de exploatare și prelucrare a lemnului, industriei mobilei alături de ONG-uri, obiectivul întâlnirii fiind acela de a demonta miturile care afectează în acest moment industria lemnului.
„Este nevoie de o dezbatere profesionistă privind starea pădurilor și a industriei lemnului, folosind informații credibile și de referință. Doar astfel putem înlătura din percepția publică greșelile și miturile conform cărora rămânem fără păduri, fără oxigen, exportăm bușteni și industria e neproductivă. Această abordare emoțională, bazată pe mituri, a ajuns să facă rău întregii industrii a lemnului”, a declarat Constantin Tobescu, vicepreședintele Federației Proprietarilor de Păduri din România Nostra Silva.
Potrivit documentului, suprafața pădurilor din România a crescut la 6,9 milioane ha de pădure. S-a înregistrat așadar o creștere constantă a stocului de masă lemnoasă pe picior în pădurile României, stoc care se reflectă în volumul de 322 mc/ha masă lemnoasă, unul dintre cele mai mari volume medii din Europa, mult peste media de 150 mc pe nivel european, mai observă raportul.
De menționat și că industria forestieră are o pondere totală de 3,5% la formarea PIB și de 7% în exporturi. Aportul net de peste 3 miliarde euro face ca aceasta să fie principalul contributor în echilibrarea balanței valutare a României.