Rafila, supărat că românii se tratează la privat: „Pacienții trebuie să ajungă întâi la spitalul de stat!”
Ministrul Sănătății intervine în scandalul legat de exodul românilor către spitalele particulare, în detrimentul unităților de la stat. Alexandru Rafila consideră că cele două sectoare, public şi privat, nu trebuie să fie considerate opuse, ci trebuie să fie considerate complementare.
”Aş vrea să fiu foarte bine înţeles, ne gândim cu colegii să lucrăm la un punct de vedere legislativ care să fie făcut cumpătat şi care să respecte două principii. Un principiu este al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sistemul public sau în cel privat, dar lucrul acesta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru, dacă lucrează în spitalul public, în integralitatea lui. Al doilea principiu este că pacienţii pot să opteze între public şi privat, însă eu m-am referit explicit la situaţia în care de exemplu un pacient este chemat la spitalul public, este investigat la spitalul public , dacă care este direcţionat către o clinică privată”, a declarat ministurl Sănătăţii, despre scandalul legat de incompatibilitatea medicului Cătălin Cîrstoiu.
Afaceri cu dedicație. Cum ajung banii de la „big farma” la firma condusă Rafila prin compania unui fost șef al spitalului SRI
Ministrul a arătat că ”nu este vorba de niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau a pacienţilor să opteze să lucreze sau să fie trataţi în sistemul public sau privat, dar lucrurile acestea trebuie să se întâmple foarte clar, ori se tratează în sectorul public, ori în acel privat”.
Alexandru Rafila, despre scandalul de la Pantelimon: „Este intolerabil să pui pacienții în pericol pentru orgoliul propriu!”
”Nu trebuie îngrădit acest parcurs şi vreau să găsim o soluţie legislativă care să permită, în anumite situaţii, şi o astfel de situaţie în care pacientul este tratat întâi la public şi trebuie să ajungă la privat, sau invers, când ajunge din sistemul privat în cel public. Eu cred că cele două sectoare, public şi privat, nu trebuie să fie considerate opuse, ci trebuie să fie considerate complementare, dar trebuie să jucăm în condiţii de egalitate în ceea ce priveşte modul de decontare a serviciilor”, a mai spus Rafila.