Rafila: Nu reușim mereu să identificăm sursa infecției. Încercăm în continuare
Sursa infecției în cazul bebelușilor din Argeș, internați la Spitalul "Marie Curie", din Capitală, este încă necunoscută, însă președintele Asociației Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, dă asigurări că autoritățile încearcă 'în continuare' să o depisteze, deși, precizează profesorul Rafila, "nu e un lucru neobișnuit în astfel de situații să nu poți identifica sursa infecției". Pe de altă parte, varianta că micuții ar fi consumat portocale infestate stârneşte încă multe controverse. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că s-a exclus posibilitatea ca micuţii să se fi îmbolnăvit din cauza acestora. Însă, la doar câteva ore distanță, a ieşit la iveală că inspectorii au căutat doar pesticide în portocale, fără să facă verificări pentru bacteria ucigaşă, motivând că nu a cerut nimeni, potrivit Realitatea TV.
"Nu reușim întotdeauna să identificăm sursa infecției pentru că cea mai bună soluție e să identificăm sursa infecției. Încercăm în continuare, dar nu e un lucru neobișnuit în astfel de situații să nu poți identifica sursa infecției. Mă refer la partea care ține de microbiologie, de laborator. Concluzia la care am ajuns, referitoare la cauza îmbolnăvirii, a fost generată exact de evoluția clinică a cazurilor, a acestui sindrom hemolitic uremic care e asociat aproape în totalitate cu infecția produsă de e.coli", a declarat președintele Asociației Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu, a asigurat că "se depun toate eforturile necesare pentru salvarea micuților".
"Ministerul e preocupat de două lucruri, în acest moment: pe de-o parte de tratarea pacienților, aflați în spital, și ne dorim să avem vești bune. Se depun toate eforturile necesare pentru salvarea micuților și cea de-a doua, continuarea anchetei epidemiologice care e în curs, inclusiv cu sprijin din exterior", a spus Strâmbu.
Pe de altă parte, medicul primar, Mihaela Bălgădrean, a declarat că "vorbim de o boală gravă, dar cu gravități diferite în funcție de fiecare pacient în parte". Potrivit acesteia, evoluția bebelușilor care sunt pe dializă peritoneală este foarte bună.
"Când spun acest luru mă refer la situația celor zece pacienți (...) pentru că această boală e, de obicei, îngrijită atât pe Secția de Nefrologie, cât și pe cea de Terapie Intensivă a spitalului. Acum sunt șase copii, spitalizați în Secția de Nefrologie și patru în Terapie Intensivă. De aceea și spunem că vorbim de gravități diferite, de aspecte diferite ale bolii (...) Doi dintre copiii spitalizați pe Sectia de Nofrologie vor fi, astăzi, externați (...) Nu au necesitat dializă sau au necesitat o supraveghere de terapie intensivă pentru o durată foarte scurtă. Ceilalți patru, în Secția de Nefrologie, au în continuare nevoie de dializă (...) Acești copii cu dializă peritoneală au o evoluție foarte bună (...) Starea lor generală este mult mai bună și ce ne interesează e să îi vedem pe părinți că sunt încurajați", a declarat Mihaela Bălgrădean.
Cazul bebelușilor infestați, din Argeș, investigat de Corpul de Control al premierului
Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș intervine în cazul bebelușilor internați la Spitalul "Marie Curie", urmând să verifice modalitatea în care este asigurat tratamentul medical şi sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș.
"Astăzi, Corpul de Control al Primului Ministru a inițiat o acțiune de documentare (verificare) cu privire la modalitatea în care este asigurat tratamentul medical şi cu privire la modalitatea în care sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș. Acțiunea vizează respectarea procedurilor în unitățile medicale din Argeș şi din București, promptitudinea asistenței acordate şi modalitatea în care este realizată investigația epidemiologică. În subsidiar, vor fi avute în vedere şi posibilele infecții nosocomiale în cadrul unităților medicale din județul Argeș în care au fost internați inițial bebelușii", se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.
Însă, deși au trecut 12 zile de la decesul primul bebeluş cu sindrom hemolitic-uremic, la Ministerul Sănătăţii nu există încă o celulă de criză, iar deţinătorul portofoliului, Patriciu Achimaş-Cadariu, îi trimite pe ziariştii care îi pun întrebări să citească un comunicat emis vinerea trecută, potrivit Realitatea TV.
"Dacă creăm panică şi puneţi şi presiune pe toţi medicii, ce rezolvăm?", declara, luni, ministrul Sănătății.