Rafila: Avem obligaţia să asigurăm persoanelor cu autism integrarea în sistemul educaţional şi pe piaţa muncii
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistenţă medicală profesioniste, iar autorităţile au obligaţia să asigure integrarea acestora în sistemul educaţional şi pe piaţa muncii.
"Prin intermediul Programul Naţional de Sănătate Mintală şi Profilaxie în Patologia Psihiatrică, Ministerul Sănătăţii alocă resurse necesare pentru diagnosticarea timpurie a acestei afecţiuni şi pentru asigurarea tratamentului adecvat de-a lungul vieţii.
Desfăşurăm, de asemenea, împreună cu partenerii norvegieni un program care să asigure creşterea gradului de conştientizare şi îmbunătăţirea capacităţilor membrilor comunităţii, a părinţilor, profesioniştilor din domeniul asistenţei medicale primare, educaţiei şi protecţiei sociale pentru a sprijini copiii expuşi cu tulburări de sănătate mintală şi pentru îmbunătăţirea accesului lor la serviciile de îngrijire a sănătăţii", a declarat Rafila, citat într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Ministerul Sănătăţii, cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului.
Ministrul Alexandru Rafila admite, însă, că "este loc de mai mult şi de mai bine" şi subliniază importanţa acţiunilor de creştere a înţelegerii şi acceptării a persoanelor diagnosticate cu această afecţiune.
„Trebuie să activăm nu doar asupra dimensiunii medicale a autismului, ci pentru a crea o lume în care toate persoanele cu autism să îşi poată atinge potenţialul maxim prin creşterea înţelegerii şi a acceptării. Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistenţă medicală profesioniste, însă avem obligaţia să le asigurăm integrarea în sistemul educaţional şi pe piaţa muncii", a precizat demnitarul.
Potrivit comunicatului amintit, la nivel global sunt peste 70 de milioane de oameni care suferă de autism. În România, mai mult de 25.000 de persoane, dintre care peste 11.000 sunt copii, au această dizabilitate.