MENIU

Raed Arafat, explicații pentru situația de la „Marius Nasta” descrisă de Beatrice Mahler: „Un singur pompier ce poate să facă?!”

Raed Arafat, secretar de stat MAI, șeful DSU Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Raed Arafat a reacționat după ce Beatrice Mahler a anunțat că un singur pompier este angajat la Institutul „Marius Nasta”, care a fost la un pas de un posibil incendiu în urmă cu două zile. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență sugerează că situația nu este în regulă pentru că fiecare spital trebuie să aibă doi-trei pompieri pe tură pentru a putea interveni în cazul eveniment neprevăzut, și nu unul, pentru că „un singur pompier ce să facă?!”.

 

„Un singur pompier ce poate să facă? Să vină să verifice o dată și să plece. Nu ai cum!”, susține Raed Arafat. 

Secretarul de stat în MAI spune că „partea de prevenție, de protecție trebuie să fie una continuă” și că spitalele „trebuie să aibă” mai mulți pompieri, și nu este doar „o recomandare”. Arafat susține că aceștia trebuie să verifice, monitorizeze alarmele, să verifice „situațiile periculoase care pot să pună în pericol spitalul, să le oprească, să rezolve situația respectivă”.

„Trebuie să aibă personal instruit permanent în spital pe partea de evacuare și pe partea de prevenție. Cea mai bună soluție este să iei oameni care să lucreze în tură. (...)

Pompierii, cei doi sau trei de pe tură, nu unul, se mișcau în spital și verificau pe partea de prevenire, gaz, curent, improvizații dacă sunt. Orice unitate sanitară, o clădire mare, o clădire de spital, are nevoie de partea de prevenire să fie activă tot timpul. Cel puțin pe tură trebuie să fie una-două persoane care monitorizează alarmele, care răspund de evacuare, de anunțarea pompierilor dacă este vreo problemă. Asta este ceea ce trebuie să aibă fiecare spital”, a mai explicat Arafat.

Beatrice Mahler: SINGURUL pompier angajat la Institutul „Marius Nasta” este în concediu de șase luni. Este nevoie de schimbarea legislației 

În legătură cu schimbarea legislației despre care vorbește Beatrice Mahler, care a explicat că nu poate interveni în cazul pompierului aflat în concediu de șase luni de zile, Arafat mai susține că personalul de intervenție poate să fie, potrivit legii, angajatul propriu al spitalului sau se poate semna un contract cu o firmă care să asigure personalul care să aibă acest rol major pe partea de prevenție, evacuare și primă intervenție, să știe unde sunt hidranții, stingătoarele, astfel încât să poată interveni până ajung pompierii.

Un incendiu a fost anunțat duminică seară la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, iar zeci de echipe de intervenție au fost mobilizate la fața locului. 

Beatrice Mahler, manager "Marius Nasta": Colegii din camera de gardă care au sesizat au spus că au văzut FLACĂRĂ CU FUM

După anunțarea incidentului, la spital a venit și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, chiar la TIR-ul de unde s-ar fi văzut o degajare de fum. Ministrul a declarat duminică seară că fumul degajat într-o cantitate foarte mică ar fi ceva normal pentru funcționarea generatorului care alimentează unitatea de ATI.

Vlad Voiculescu infirmă existența unui incendiu la spitalul "Marius Nasta" - "Cineva s-a speriat, nimic mai mult"

După verificare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a anunțat că a fost vorba despre o degajare de fum la un ventilator extern al unitatii mobile de Terapie Intensivă, aflată în curtea spitalului. Cei șapte pacienți din unitatea mobilă ATI, bolnavi de COVID-19, au fost evacuați imediat și relocaţi în alte secţii ale spitalului.

În prezent, patru pacienți dintre cei șapte, se află la terapie intensivă. Unul dintre ei este într-o stare mai gravă, iar trei se află în secțiile COVID ale spitalului, a mai anunțat Beatrice Mahler, luni seară.