MENIU

Radu Țincu (Spitalul Floreasca): Trebuie să ne vaccinăm pentru că există riscul ca virusul să dezvolte mutații. De ce s-a realizat vaccinul atât de repede

Medicul Radu Țincu

Radu Țincu, medic primar la secția ATI de la spitalul Floreasca din Capitală, a explicat sâmbătă, în emisiunea ”Sănătatea la control” de la Realitatea Plus, că vaccinul împotriva noului coronavirus a fost dezvoltat într-o perioadă atât de scurtă pentru că cercetătorii, care au ajuns să aibă suficientă experiență științifică, au înțeles că este singura modalitate de a restabili ordinea în societate. Refuzul de a ne vaccina pentru că nu cunoaștem eventualele efecte adverse în viitor nu ține de o gândire progresistă, mai spune medicul. Țincu a atras atenția că virusul poate dezvolta mutații, motiv în plus pentru a ne vaccina. 

”Trebuie să explicăm de ce s-a realizat acest vaccin într-o perioadă atât de scurtă. Din 1918, nu am mai avut o pandemie. Când toată lumea a fost pusă cu fundul în sus, prin faptul că s-a afectat întreaga ordine în societate, acest tip de modificare a vieții noastre normale a determinat și o presiune uriașă pe cercetători, înțelegând cu toții că este singura posibilitate de a opri această pandemie. 

Avem suficientă experiență științifică în 2020 pentru a putea crea medicamente care să aibă un profil la distanță destul de bun. Pe cei care spun că nu se vaccinează pentru că nu știu ce efect va avea în timp, îi invităm să facă acest lucru cu noile alimente sau cu mașinile noi. 

Nu este un tip de gândire progresistă. 

Dacă luăm chiar banalele medicamente folosite în mod uzual, aspirina, paracetamol, vom găsi reacții adverse extrem de importante și lumea le ia fără nicio problemă. Sunt scrise acolo, dar au apărut într-o proporție foarte mică”, a spus medicul. 

Radu Țincu a recomandat populației să fie responsabilă în perioada sărbătorilor, să continue să respecte măsurile sanitare și a recomandat vaccinarea și pentru că există riscul ca virusul să dezvolte mutații. 
”Aceste sărbători vor fi oarecum diferite pentru că avem o pandemie. Chiar dacă vaccinul a fost aprobat, avem de respectat anumite măsuri sanitare. 
În continuare va trebui să rămânem prudenți, vulnerabilitatea de a ne îmbolnăvi există. 

Trebuie să ne vaccinăm pentru că există riscul ca virusul să dezvolte mutații”, a mai transmis medicul.