Radu Țincu: Există oricând riscul ca o nouă variantă a Sars-Cov 2 să apară în România, va pune în pericol evoluția pandemiei din întreaga Europă
Radu Țincu a avertizat asupra riscului apariției unei noi tulpini a Sars-Cov-2 în țara noastră. Acesta este și motivul pentru care reprezentanții OMS au venit în România, a precizat medicul primar ATI la Spitalul ”Floreasca” din București. Singura soluție pentru a preveni apariția unor noi mutații ale virusului este atingerea imunității colective mult mai rapid.
Țincu a explicat că, pentru a fi eficientă, imunitatea colectivă trebuie atinsă în câteva luni, pentru a nu permite transmiterea accelerată a virusului, respectiv posibilitatea apariției unor noi mutații.
”Dacă se va ajunge la acea imunitate colectivă în doi ani şi jumătate, ea ea este inutilă. Pentru că este nevoie de o imunitate colectivă de 70% într-un interval de maximum 6-8 luni pentru ca să putem întrerupe lanţul de transmitere a virusului în comunitate”, a spus medicul marți, la un post TV.
Citește și: ”OMS, avertisment sumbru. Când ar putea ajunge România la 70% din populație vaccinată”
Țincu a precizat că reprezentanții OMS au venit în țara noastră pentru că pandemia a scăpat de sub control și sunt îngrijorați în legătură cu riscul apariției unei noi variante a Sars-Cov-2.
”Există oricând riscul ca o nouă variantă să nu mai fie sensibilă la anticorpii produşi în urma vaccinării.
Nu este excus să apară o nouă variantă virală. Din păcate, acest lucru i-a şi determinat pe cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să vină în România. În primul rând pentru că pandemia a scăpat de sub control, suntem pe primul loc la mortalitate raportat la milionul de locuitori. În al doilea rând, îi îngrijorează situaţia epidemiologică din România pentru că o nouă variantă virală care ar putea să apară în ţara noastră ar putea pune în pericol evoluţia pandemiei în întreaga Europă. Ştim că variantele virale noi apărute au contagiozitate mai mare. Acest lucru ştim din valurile precedente. Există oricând riscul ca o nouă variantă să nu mai fie sensibilă la anticorpii produşi în urma vaccinării”, a mai declarat medicul.
Despre campania de vaccinare, Țincu susține că este necesară schimbarea strategiei de comunicare și o implicare mai mare a Bisericii.
”În primul rând, trebuie comunicare. Faptul că unul din doi români nu sunt convinşi de eficienţa şi beneficiile vaccinului ne arată că e nevoie de comunicare. Puterea exemplului văd că nu este suficientă pentru români. (…) Cred în continuare, având în vedere că o parte din explicaţiile celor care sunt retincenţi au rădăcini în zona mistică şi religioasă, că este nevoie de o mai mare implicare a Bisericii în campanie de informare corectă”, a conchis medicul.