Radu Podea, lichidatorul care a vândut un teren sub prețul pieței, nu avea dreptul să facă licitația
RADU PODEA, lichidatorul care a reușit performanța istorică să vândă terenuri cu 72 de bani metrul pătrat nu avea dreptul să deschidă licitația. Asta susţin reprezentanţii creditorului majoritar. Radu Podea, cel care a scos la mezat bunurile unei firme falimentare fără acordul creditorilor, este fiul unui judecător condamnat la închisoare pentru fapte de corupție, deconspirat de CNSAS ca fost ofițer al Securității din perioada comunistă.
Reprezentanții Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență au precizat pentru Realitatea TV că sancţiunile pentru astfel de abateri pot merge până la interzicerea dreptului de a profesa. Ei susţin că vor lua o decizie în funcţie de soluţia instanţei de judecată.
Suprafețe importante de teren aflate la doar 10 minute de Ploiești au fost vândute de lichidatorul RADU PODEA cu 0,72 de lei pe metrul pătrat. O altă parcelă dintr-o zonă superbă: baltă cu pește, pontoane construite pe teren și râu care traversează proprietatea a fost vândută cu 3,9 lei pe metrul pătrat. Firma scoasă la mezat de lichidator este în faliment pentru că are datorii la alte firme. Creditorii nici măcar nu și-au dat acordul pentru vânzare.
"În primul și în primul rând, pentru a vinde, ca lichidator, bunurile unei societăți aflate deja în faliment, trebuie să îndeplinești niște condiții. Să fii lichidator al societății respective, confirmat de adunarea generală a creditorilor, să ai un raport de evaluare confirmat de Adunarea Generală a Creditorilor și un regulament de vânzare al bunurilor aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor. Toate aceste condiții lipsesc", spune PAUL PETRESCU - avocat.
Licitații dubioase. Un domeniu de vis, vândut de lichidatorul Radu Podea cu 72 de bani metrul pătrat
Culmea este că lichidatorul RADU PODEA a refuzat să anuleze licitația motivând că principalul creditor nu a fost reprezentat potrivit legii.
"Aceeași persoană care îl confirmă, când îl confirmă are calitate sau nu ne intereseză să verificăm. Iar când nu ne convine, respectiv atunci când vrem neapărat să vindem bunurile, să le valorificăm, considerăm că nu mai are calitate", spune PAUL PETRESCU.
Dosare pe bandă rulantă în domeniul insolvenței au ajuns la avocatul RADU PODEA atribuite chiar de instanța unde judecător era tatăl. Și asta până când Podea senior, Petre Podea, judecător la Tribunalul Prahova, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru că luase bani de la apropiații unui condamnat ca să fie pus în libertate. Planul a picat după ce judecătoarea care instrumenta dosarul condamnatului l-a denunțat pe Podea.
Judecătoare: Deci, eu nu vreau nimic! Tu gândeste pentru tine!
Petre Podea: Eu pentru mine n-am nicio treabă! Deci, eu nu vreau nimic. Nici eu. Eu vreau … Am vrut să-l ajut pe omul ăsta! Că-l cunosc... „Daca e, dă-mi bani”, zic: „bă, tu ești tâmpit?!”, Zic: “nu veni la mine, ca eu ...”, vorbesc deschis cu el, eu il cunosc de 15 ani, 16 ani. (...) dacă, dacă ar fi să iau ceva, eu aș lua numai pentru tine. Nu am nevoie de nimic!
Judecătoare: Pai, si ți se pare ca eu am nevoie de ceva?
sursa: interceptări în dosarul Petre PODEA
Petre Podea a fost eliberat condiționat în urmă cu un an și jumătate. De altfel, CNSAS l-a deconspirat pe Podea senior ca fost ofițer de securitate cu gradul de căpitan. Printre altele, el a urmărit un scriitor și un dizident anticomunist care ascultau postul de radio Europa Liberă.