MENIU

Radu Mazăre, ACHITAT definitiv după prima condamnare de 6 ani și 6 luni în dosarul vânzării unor terenuri în Mamaia

Radu Mazăre în Madagascar

Fostul primar PSD al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost achitat, luni, de Curtea de Apel Constanţa într-un dosar în care a fost judecat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat mai multe terenuri din Mamaia, potrivit ziuadeconstanta.ro. Prejudiciul creat de Mazăre a fost estimat la patru milioane de euro de procurorii anticorupție. Decizia Curţii de Apel este definitivă. În primă instanţă, Mazăre fusese condamnat, în acest dosar, la şase ani şi jumătate de închisoare.

 

Curtea de Apel Constanţa a hotărât, luni, achitarea fostului primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, pentru abuz în serviciu. Decizia este definitivă.

La condamnarea în primă instanță de șase ani și jumătate, Mazăre a trimis o scrisoare instanței, din Madagascar, unde se afla pe 18 mai 2018, în care se declara „uluit și consternat de sentința nedreapta dată de judecător”.

„Aceeași acuzație, același teren, însă în două dosare diferite o instanță mă achită, alta mă condamnă. (...) Mi se apre halucinant să am două sentințe opuse tot pe aceeași infracțiune cu același subiect”, mai scria Mazăre din Madagascar în urmă cu aproape trei ani. Mazăre a fost extrădat din Madagascar în 20 mai 2019 și încarcerat la penitenciarul Rahova, iar din martie 2020 la penitenciarul Slobozia. El execută o pedeapsă de 9 ani și 9 luni în dosarul retrocedării ilegale de terenuri din Constanța, Mamaia, plajă și faleză, în urma deciziei definitive a Instanței Supreme din februarie 2019. 

Judecătorii Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas s-au pronunțat luni în dosarul în care Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost condamnat la șase ani și jumătate de detenție, în primă instanță. Tot în acest dosar, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare. Amândoi au fost achitati definitiv.
 
„În baza art.421 pct.1. lit.b) cod procedură penală, respinge apelurile formulate de DNA, Serviciul Teritorial Constanţa şi partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa ca nefondate. În baza art.421 alin.(1) pct.2 lit.a) cod procedură penală, admite apelurile formulate de inculpaţi, desfiinţează hotărârea atacată şi, rejudecând: În baza art.396 alin.(5) cod procedură penală în ref. la art.17 alin.(2) cod procedură penală şi art.16 alin.(1) lit.b) cod procedură penală,
 
achită pe inculpaţii: - Mazăre Radu Stefan, pentru infracţiunile de ”abuz în serviciu” prev. de art.297 alin.(1) cu aplic. art.309 cod penal şi art.5 cod penal, ”abuz în serviciu” prev. de art.132 din Lg. nr.78/2000 cu ref. la art.297 alin.(1) cu aplic. art.5 cod penal, ”abuz în serviciu” prev. de art.132 din Lg. nr.78/2000 cu ref. la art.297 alin.(1) cu aplic. art.5 cod penal;
 
- Hortolomei Moscu Sorina Gina şi SC Mehmetoglu SRL, pentru infracţiunile de ”spălare a banilor” prev. de art.29 alin.(1) lit.a,c) din Lg. nr.656/2002 cu aplic. art.74 alin.(1) lit.a) cod penal 1969 şi art.5 cod penal, ”spălare a banilor” prev. de art.29 alin.(1) lit.c) din Lg. nr.656/2002 cu aplic. art.74 alin.(1) lit.a) cod penal 1969 şi art.5 cod penal; - SC Mehmetoglu SRL, pentru infracţiunile de ”spălare a banilor” prev. de art.29 alin.(1) lit.a,c) din Lg. nr.656/2002 cu aplic. art.5 cod penal, ”spălare a banilor” prev. de art.29 alin.(1) lit.c) din Lg. nr.656/2002 cu aplic. art.5 cod penal; - SC Bulevard SA, pentru infracţiunile de ”spălare a banilor” prev. de art.29 alin.(1) lit.a) din Lg. nr.656/2002 cu aplic. art.5 cod penal, ”spălare a banilor” prev. de art.29 alin.(1) lit.c) din Lg. nr.656/2002 cu aplic. art.5 cod penal; - SC Millenium Global Developement SA, pentru infracţiunea de ”spălare a banilor” prev. de art.29 alin.(1) lit.c) din Lg. nr.656/2002 cu aplic. art.5 cod penal.
 
 Ia act că măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare s-a revocat prin încheierea din 19.11.2019 faţă de inculpata SC Bulevard SA.
 
Respinge acțiunea civilă formulată de partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa ca nefondată.

În baza art.404 alin.(4) lit.c,d) cod procedură penală, ridică măsura sechestrului asigurător aplicat potrivit art.32 din Lg. nr.656/2002, art.249 cod procedură penală asupra bunurilor inculpaţilor. Înlătură dispoziţiile referitoare la condamnarea inculpaţilor, cele privind pedepsele complementare şi accesorii, obligarea la plata cheltuielilor judiciare către stat.
 
 Cheltuielile judiciare vizând urmărirea penală, judecata în primă instanţă rămân în sarcina statului.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei primei instanţe dacă nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art.275 alin.(2) cod procedură penală, respingând apelul, obligă pe apelanta Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare către stat.

În baza art.272 şi art.275 alin.(6) cod procedură penală, onorariile în cuantum parţial de câte 500 lei pentru av.Anda Penciu, av.Florin Popescu, av.Laurenţiu Iulian Dumitraşcu, av.Gabriela Lavinia Şerban, av.Adrian Scupra care au asigurat asistența juridică oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi se vor deconta din fondurile MJ.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.01.2021”, potrivit ziuadeconstanta.ro.