Radiografia unui conflict. Euronews, despre lupta românilor împotriva politicienilor corupți
Situaţia din România, în atenţia Euronews. Postul european de televiziune a realizat o radiografie amănunţită a motivelor care au scos mii de oameni în stradă în urmă cu două săptămâni. Jurnaliştii explică cine sunt actorii principali şi originile mişcării de protest, într-un reportaj amplu.
”Săptămâna aceasta, vă ducem în România. Ţara se luptă cu instabilitate politică în ultimul an şi se confruntă cu proteste faţă de tentativele Guvernului de a submina sistemul de justiţie din ţară”, spun jurnaliștii de la Euronews.
În ultimul an, românii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de ceea ce consideră un Guvern foarte corupt, scrie Euronews. Marşul din urmă cu două săptămâni, ce a reunit zeci de mii de oameni numai la Bucureşti, a fost cel mai recent dintr-o serie de manifestaţii antiguvernamentale din ultimul an.
Bucureşti, România, unde politicieni de la vârf sunt anchetaţi pentru corupţie, evaziune fiscală şi deturnare de fonduri UE. Aceeaşi aleşi încearcă să refomeze sistemul judiciar, care îi trage la răspundere.
Jurnaliştii Euronews încep printr-o prezentare a principalelor nume care definesc situaţia actuală din România: Liviu Dragnea, Teleorman, insula Belina, Teldrum şi DNA.
Reporterul trimis în România de postul de televiziune a discutat cu jurnalişti şi membri ai societăţii civile, cu şefa DNA, cu parlamentarul PSD Şerban Nicolae, dar şi cu oameni de rând, care au criticat PSD. De asemenea, canalul paneuropean prezintă cazul fostului primar din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie.
Primarul corupt a fost închis. Ceea ce înseamnă că există încă speranţă în România. De aceea aceşti oameni numesc protestul lor faţă de corupţie "marşul speranţei". Dar există şi teamă. Schimbările legislative propuse ar scoate din Codul Penal unele tipuri de corupţie. Oamenii din întreaga ţară sunt îngrijoraţi.
Această îngrijorare i-a scos în stradă pe 20 ianuarie. Oamenii din toate colţurile ţării au venit cu maşina, trenul, avionul sau chiar pe jos la Bucureşti. Iar jurnaliştii Euronews au discutat cu ei, pentru a le afla părerile.
Dacă partidele de la guvernare sperau că oamenii s-au săturat şi vor rămâne acasă, în loc să înfrunte ploaia şi zăpada, vor fi dezamăgiţi. Manifestaţia din 20 ianuarie este enormă. Numai la Bucureşti au participat circa 50.000 de manifestanţi.