MENIU

R. Moldova: Cea mai mare rată de infectare COVID-19. Se așteaptă recorduri de 500-600 de noi îmbolnăviri pe zi 

Premierul moldovean, Ion Chicu, a anunțat, luni că în această săptămână urmează să fie înregistrate recorduri de infecții cu coronavirus. Potrivit ultimelor evoluii, Republica Moldova înregistrează cea mai mare rată de infectare raportată la populație. Cu toate acestea, peste Prut, luni, au fost ridicate mai multe restricții.

 

„Nu mai avem resurse, nu mai avem rezerve, nu putem bloca economia. În aceste condiții trebuie să ne adaptăm regulilor sanitare bine definite. Responsabilitatea este a statului, dar și a fiecărui cetățean în parte. Am discutat, ieri și alaltăieri, cu specialiștii de la Ministerul Sănătății despre prognozele lor, despre evoluția situației. Din păcate, în această  săptămână, este aproape sigur, vom avea iarăși reînnoirea acestor antirecorduri. Specialiștii vin cu cifre: 500-600 de cazuri pe zi pot fi”, a declarat, luni, prim-ministrul Ion Chicu, potrivit agora.md.

Totodată, Chicu a afirmat că, Republica Moldova ar fi intrat în al doilea val al epidemiei. Pentru a face față noilor infectări, urmează  să fie desfășurate încă circa două mii de paturi în instituțiile spitalicești, a mai anunțat primul ministru de peste Prut. 

Menționăm că, în total, în Republica Moldova, 11.700 de persoane au fost infectate cu coronavirus până luni, 15 iunie. Dintre acestea, au murit 408, potrivit statisticii coronavirus anunțate de Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

După numărul cazurilor active, Republica Moldova se plasează pe locul 11 în Europa, cu aproximativ 4.700 de persoane încă bolnave, iar după numărul cazurilor grave, aproximativ 400, pe locul șase, mai scrie Radio România Actualități.

Republica Moldova a înregistrat, săptămâna trecută, un număr record de peste 2.000 de cazuri noi de îmbolnăviri cu COVID-19, mai relatează RRA.

În acest context, mai multe voci au criticat decizia autorităților luată la propunerea președintelui, Igor Dodon, de a trimite în Rusia, țară cu peste 520.000 de îmbolnăviri, 75 de militari moldoveni, care vor participa la parada din 24 iunie dedicată victoriei Uniunii Sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial. Un deputat din opoziție, Dumitru Alaiba, a atras atenția că Igor Dodon îi supune riscului pe militarii moldoveni, care au zburat, ieri, spre Moscova cu un avion rusesc, numai pentru a-i face pe plac lui Vladimir Putin, mai scrie RRA.
 
Cu toate că se așteaptă o creștere a numărului de cazuri, începând de luni, peste Prut, sunt eliminate o serie de restricții. Astfel că luni s-au redeschis restaurante, cafenele, sălile de sport și fitness și este prevăzută reluarea curselor aeriene regulate de pe Aeroportul Internațional Chișinău, mai transmite RRA. De asemenea, agenții economici sunt obligați să respecte normele sanitare pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.