Puţini sunt cei care scapă. Previziunile medicilor sunt alarmante
Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu această boală nevindecabilă, cu efecte devastatoare asupra organismului. Una dintre complicaţiile severe ale bolii poate trece neobservată şi pacientul ajunge la medic în stadii foarte avansate
Este o boală cu efecte dezastruoase asupra organismului şi nu se vindecă. Persoanele diagnosticate cu această afecţiune trebuie să respecte cu stricteţe indicaţiile medicului, pentru a evita cât mai multe dintre complicaţiile bolii. Diabetul zaharat este una dintre bolile cu cea mai mare frecvenţa în rândul populaţiei tinere şi adulte. În cazul persoanelor care suferă de diabet, pancreasul produce prea puţină insulină, uneori deloc. Organismul îşi pierde principala sursă de energie, chiar dacă în sânge există suficientă glucoză.
Diabetul reprezintă prima cauza de amputaţie a membrului inferior, una dintre complicaţiile severe ale bolii, care transformă bolnavul într-o persoană cu handicap. "70-80% dintre bolnavii cu diabet ajung, mai devreme sau mai târziu la amputaţie. După vârstă de 55 ani, pacienţii dezvoltă probleme majore ale acestei boli, cum ar fi necroză, infecţia. La noi, în clinică de chirurgie generală, cam 8% dintre intervenţii sunt amputaţii diabetice. Sunt amputaţii de degete, gamba, antepicior, depinde foarte mult în ce stadiu se prezintă pacientul. Avem bolnavi care vin în comă diabetică, sau cu valori mari ale glicemiei şi evoluţia este gravă, situaţie în care amputaţia se impune din prima. Valorile mari ale glicemiei pe perioade lungi de timp, la bolnavii cu diabet, duc la apariţia leziunilor nervoase, vasculare de la nivelul membrelor inferioare. În această situaţie, scade sensibilitatea la nivelul picioarelor şi presiunea pe punctul de sprijin plantar devine foarte mare. Aşa se ajunge la necroză, gangrenă şi apoi infecţie. Într-o astfel de situaţie se impune amputaţia", a declarat medicul chirurg Mihai Glod, managerul Spitalul CF Iaşi. De cele mai multe ori, pacienţii nu observă lipsa sesibilitatii de la nivelul membrelor şi ajung la medic în stadiul de complicaţii.
"Până acum un an de zile, se înregistrau chiar şi două cazuri pe zi de amputaţie la pacienţi diabetici. De când am introdus aceste tehnici chirurgicale, amputatiile s-au redus la una pe săptămâna. Aceste tehnici chirurgicale sunt utilizate pentru vascularizarea membrelor. Bineînţeles că ele pot fi asociate şi cu tehnici de chirurgie vasculară. Bolnavul trebuie să urmeze un tratament cât mai corect, pentru a evita alte complicaţii, printre care şi amputaţia. Noi salvăm o extremitate. Dacă bolnavul conştientizează cât de grave pot fi urmările, după o astfel de intervenţie poate fi ferit de necroză, infecţia cutanata. Pentru prevenirea complicaţiilor diabetului zaharat, inclusiv a amputaţiilor membrelor inferioare, este foarte important controlul glicemic periodic. Aceste amputaţii invalidante determina o gravă afectare a vieţii sociale, profesionale a pacientului. Trebuie să menţionăm şi faptul că, în cazurile complicate cu infecţie severă se poate ajunge chiar la deces", a declarat prof. dr. Ştefan Georgescu, şeful Clinicii de Chirurgie I de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.
Sursa:bzi.ro