MENIU

Atac chimic în Siria. Putin avertizează împotriva "provocărilor"

Putin şi Angela Merkel, discuţii despre Siria. Ce decizie au luat

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis, luni, cancelarului german Angela Merkel că provocările şi speculaţiile privind posibila utilizare a armelor chimice în Siria sunt "inadmisibile", a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, relatează site-ul agenţiei Tass.

Potrivit Mediafax, Putin şi Merkel au avut o conversaţie telefonică, iar preşedintele Rusiei a subliniat importanţa consolidării eforturilor internaţionale pentru normalizarea situaţiei umanitare din Siria, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

"Cei doi lideri au făcut schimb de opinii cu privire la situaţia din Siria, inclusiv în lumina alegaţiilor din partea mai multor state occidentale, care acuză Damascul de folosirea armelor chimice. Partea rusă a subliniat că provocările şi speculaţiile în această privinţă sunt inadmisibile", se arată într-un comunicat de la Kremlin.

Duminică, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Douma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă, specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Vladimir Putin şi Angela Merkel au convenit să continue activitatea comună de soluţionare a crizei interne din Ucraina în cadrul "Formatului Normandia". Totodată, cei doi au subliniat că acordurile de la Minsk nu au alternativă şi reprezintă baza procesului de detensionare a situaţiei.

Preşedintele Rusiei şi cancelarul Germaniei s-au arătat dispuşi să sprijine în continuare eforturile Misiunii OSCE de monitorizare şi să examineze chestiunea cu privire la instituirea unei Misiuni ONU pentru protejarea observatorilor OSCE.

Tot în cadrul convorbirii telefonice, a fost confirmată intenţia Rusiei şi a Germaniei de a materializa "proiectul de amploare reciproc avantajos în domeniul gazelor", conducta Nord Stream 2.

Vladimir Putin i-a transmis condoleanţe Angelei Merkel în legătură cu atacul de sâmbătă din oraşul Munster, în urma căruia trei persoane au murit şi alte 20 au fost rănite. O maşină a intrat într-un grup de pietoni, iar atacatorul s-a sinucis prin împuşcare.

Bombardament în Siria după atacul chimic

Bombardament cu rachete asupra unui aeroport militar din zona Homs, controlată de trupele guvernamentale siriene. Rusia și regimul sirian dau vina pe israelieni. Aceștia evită să comenteze situația.

Între timp, șeful Pentagonului nu exclude nicio opțiune, după presupusul atac chimic din Siria. Vom lua o decizie în privința Siriei în următoarele 24-48 de ore, a declarat președintele Trump.

Damascul și Moscova au făcut responsabil Israelul pentru loviturile cu rachete ce au vizat o bază militară a regimului sirian. Inițial s-a vorbit despre o operațiune americană, pentru că președintele Trump avertizase că guvernul sirian va plăti un preț mare pentru că ar fi atacat cu gaz toxic un oraș aflat în mâinile rebelilor.

Au fost zeci de morți, peste o mie de răniți și un val de condamnări internaționale. Este periculos să se tragă concluzii în privința atacului chimic, fără informații confirmate și fără o investigație, a declarat Moscova.

SERGHEI LAVROV, ministrul rus de externe: "Specialiştii noştri militari au fost deja acolo, la fel reprezentanţii Semilunii Roşii Siriene, care au o bună reputaţie în plan internaţional. Nu au descoperit nicio urmă de clor sau altă substanţă chimică folosită împotriva civililor".

De cealaltă parte, Pentagonul a dezmințit că ar avea vreun amestec în operațiunea de la aeroportul militar din Homs. Administrația americană avertizează însă că regimul sirian va suporta consecințele depășirii liniei roșii - folosirea armei chimice.

Mai multe articole despre:
Rusia Putin Siria Merkel Kremlin