Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, mesaj tranșant: Să asculți sfaturile unui medic ține de bun-simț sădit de Dumnezeu
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, le dă o replică dură celor care fac campanie antivaccinare și subminează autoritatea medicilor prin distribuirea de informații pseudoștiițifice sau chiae false. Este o chesiune de bun simț să ascultăm sfaturile unui medic, atunci când suntem bolnavi, a afirmat Bănescu.
Reacția virulentă a oficialului BOR îi vizează atât pe cei "cu dificultăți de percepție a realității", cât și "personaje publice cinice travestite în luptători pentru libertate lipsită de responsabilitate".
Vasile Bănescu le reproșează acestora faptul că subminează autoritatea medicilor, inducând falsa idee că cei ce se opun sfatului specialiștilor, fără a avea o calificare medicală, ar avea dreptul să pună sub semnul întrebării un act medical elementar precum vaccinarea.
"Nu pregătirea sofisticată în științele medicale te poate determina să asculți în mod natural de medic când ești bolnav sau chiar înainte, ci esențialul bun-simț sădit de Dumnezeu în „chipul” moral al fiecăruia. Firește, ca orice dar primit de Sus, și bunul-simț se cultivă, se dezvoltă, se rafinează. Inteligent și cu efort. De aceea el există în grade atât de diferite în noi, ca dar oferit omului pentru adecvarea la realitate.
Nu trebuie să fii medic ca să înțelegi că autoritatea medicală trebuie respectată, ca și orice altă formă de autoritate profesională și morală. Tot bunul-simț îți spune insistent să faci asta," a afirmat Bănescu.
"Contestarea și subminarea autorității de către oameni în care respectul față de ceea ce le este punctual superior a decedat, este una dintre multiplele cauze ale derivei în care a intrat societatea românească și unul dintre semnele destrămării morale a oricărei societăți.
Este simptomul unei „boli de moarte” a organismului comunitar: anomia cronică, pe fondul căreia prosperă ca o cangrenă populismul, fărădelegea, dezordinea sinucigașă", a mai transmis purtătorul de cuvânt al Bisericii.