Interlopul Puiu Mironescu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru terorism. Decizia e definitivă
Magistrații ÎCCJ l-au condamnat definitiv pe Puiu Mironescu la 15 ani de închisoare pentru terorism, în cazul atentatului cu bombă din ianuarie 2013 de la Piatra Neamț. Instanța a menținut, astfel, sentința dată pe 1 aprilie 2014 de către judecătorii Curții de Apel Bacău. Alți trei complici ai lui Mironescu au primit pedepse cuprinse între nouă și 12 ani de detenție, potrivit Digi 24.
Puiu Mironescu se afla în arest din februarie 2013, când a fost prins după ce, împreună cu alte două persoane, a amplasat o bombă sub mașina fraților Mararu, interlopi din Piatra Neamț, notează Ziare.com.
În vara aceluiași an, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ioan Dumitru Mironescu, de 39 de ani, Daniel Padurariu, Cosmin Irinel Lacatus, Ovidiu Popa, Emil Cristofor și Petrica Jataru pentru constituirea unei grupări infracționale, acte de terorism, instigare sau tentativă la distrugere, instigare sau tentativă la omor calificat și nerespectarea regimului materiilor explozive.
Potrivit procurorilor DIICOT, Ioan Dumitru Mironescu, lider al lumii interlope din municipiul Piatra Neamț, și Daniel Pădurariu sunt acuzați că au constituit o grupare infracțională și au instigat membrii grupării să îl ucidă pe Bogdan Măraru, "oponent pe plan local" al lui Mironescu.
"În acest scop, inculpatul Mironescu Ioan Dumitru a procurat și predat inculpaților un dispozitiv exploziv improvizat, având greutatea de circa 1.000 de grame. Dispozitivul era perfect funcțional și apt de a detona și conținea un amestec de produse chimice din categoria materiilor și amestecurilor explozive, care se regăsesc în mod uzual în compoziția explozivilor de tipul dinamitelor", precizau, la acel moment, procurorii DIICOT.
Anchetatorii mai precizau că, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, în jurul orelor 2:20, membrii grupării au amplasat dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Măraru, fratele lui Gheorghiță Măraru, asasinat în noiembrie 2010.
Conform DIICOT, mașina era parcată la o distanță de un metru și jumătate de blocul în care locuia Măraru, într-o zonă unde se afla și sediul Direcției de Finanțe, Spitalul Județean, două biserici și o bancă.
"Inculpații au acționat cu intenția de a a suprima viata părții vătămate prin detonarea dispozitivului și producerea unei explozii la punerea în mișcare a autoturismului. Producerea rezultatului urmărit a fost stopată urmare a intervenției organelor de urmărire penală, care monitorizau activitatea infracțională a inculpaților", mai arăta sursa citată.