MENIU

Psihoterapia, pe lista serviciilor medicale gratuite. "Frecvența tulburărilor psihice este creștere"

<p>Psihoterapia, pe lista serviciilor medicale gratuite</p>

Pacienții, atât copii, cât și adulți, pot beneficia de psihoterapie în mod gratuit, costurile consultaţiilor fiind decontate de casele de asigurări de sănătate, de la 1 aprilie.

Serviciile de psihoterapie au a fost introduse, de la 1 aprilie, în noul Contract cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

”În sfârșit, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au înțeles necesitatea decontării serviciilor de psihoterapie și le-au introdus în Contractul cadru. Am solicitat în ultimii ani în nenumărate rânduri extinderea listei serviciilor psihologice, prin integrarea unor servicii suplimentare de psihodiagnostic, consiliere psihologică și psihoterapie a copilului și adultului având în vedere că frecvența tulburărilor psihice în România este într-o continuă creștere. Considerăm că decontarea serviciilor de psihoterapie la copil, nu doar pentru copilul cu tulburări din spectrul autist, este extrem de importantă, acest lucru reprezentând un drept al copilului la sănătate mintală și acces la servicii psihologice. Copilul trebuie să beneficieze de aceste servicii atunci când are nevoie, intervenția ulterioară, la vârsta de adult, nemaiputând fi eficientă în aceeași masură”, a declarat prof. Univ. Dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.

Introducerea decontării serviciilor de psihoterapie era cu atât mai necesară cu cât, în prezent, există foarte puțini medici cu specialitatea ”psihiatrie psihiatrică”, astfel încât în actualul sistem este dificil de urmărit traseul unui copil – pacient care necesită servicii psihologice.

Până acum, accesul copiilor la servicii psihologice a fost foarte limitat de faptul că serviciile psihologice nu au putut fi accesate direct, iar numărul serviciilor psihologice decontabile printr-un contract indirect cu medicul specialist a fost foarte redus.

Potrivit Ordinului nr. 388 din 31 martie 2015 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2015, au fost introduse ca servicii psihoterapia pentru copii/adult, servicii furnizate de psiholog în specializarea psihoterapie specială – logoped: consiliere/intervenție de psihoterapie specială , evaluare psihologică clinică și psihodiagnostic; consiliere psihologică clinică, serviciile furnizate de psiholog în specialitatea psihopedagogie specială – logoped: consiliere/intervenție de psihopedagogie specială logoped; exerciții pentru tulburări de vorbire - ședință, consiliere psihologică clinică pentru copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, numai la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrică – într-o metodă psihoterapeutică aplicabilă copilului diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.