PSD critică Guvernul pentru felul în care se redeschid școlile: "Să-și asume responsabilitatea pentru apariția unor cazuri de COVID"
Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat, duminică, faptul că Guvernul ar trebui să îşi asume responsabilitatea dacă se constată apariţia unor cazuri de COVID-19 generate de mersul la şcoală în primele două săptămâni, în contextul în care există "bâlbâieli" şi "dispute" între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, dar şi lipsa unor măsuri concrete de gestionare a situaţiei.
"Mâine (luni - n.r.) reîncep şcolile în format fizic. Bâlbâieli şi dispute între Ministerul Educaţiei (PNL) şi Ministerul Sănătăţii (USR), un ordin comun neclar, o totală lipsă de abordare realistă, documente solicitate părinţilor, ulterior retrase, nicio alocare bugetară şi un vid organizatoric rar întâlnit", a scris Victor Negrescu pe Facebook.
Potrivit europarlamentarului, nu se explică cum se va menţine distanţa fizică de 1 metru, nu există un buget pentru redeschiderea şcolilor şi asigurarea echipamentelor de protecţie, nu avem un program de testare pentru şcoli, un număr infim de profesori vaccinaţi, nu a fost suplimentat numărul de cadre medicale în şcoli; au scos sistemele de protecţie şi au crescut la capacitate maximă clasele fără alte soluţii.
Mai mult, Negrescu a afirmat că nu este clar cum vor fi gestionate practic absenţele profesorilor sau ale elevilor şi nici cum vor fi implementate formele hibride, iniţial respinse de MEN, nu se explică cum sunt organizate pauzele, dacă poate copilul să respire fără mască pentru câteva minute, ce se va întâmpla cu acei copii cu probleme de respiraţie sau alte afecţiuni sau ce tip de mască este permis şi că nu s-a luat nicio măsură privind transportul şcolar.
Negrescu a precizat că şcolile au avut doar vineri, ca zi de lucru, "şi poate un weekend, acolo unde există implicare, pentru a pune în aplicare un ordin complex, neclar şi care nu a fost suficient explicat", deşi preşedintele României anunţa emiterea rapidă a ordinului.
El a spus că, în urmă cu aproape o lună, a venit cu propuneri concrete folosind "modele europene" şi exemplele comunităţilor şcolare implicate din România, dar acestea au fost ignorate.
Negrescu se întreabă totodată cine va plăti când va apărea primul focar şi cine va fi de vină dacă se constată un focar cu o tulpină mai periculoasă, precum cea britanică.
"Cred că actualul guvern trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec dacă se constată apariţia unor cazuri generate de mersul la şcoală în primele două săptămâni. Aş prefera însă să se facă ce trebuie, iar toată lumea să fie sănătoasă", a conchis europarlamentarul.