MENIU

VIDEO Proteste în Europa după moartea americanului de culoare George Floyd

Proteste in fata Casei Albe după moartea americanului de culoare George Floyd, în urma imobilizării de către polițiști

Moartea americanului de culoare George Floyd în Minneapolis a declanșat un val de proteste în toată lumea. În Londra, Berlin, Copenhaga sau Toronto, sute de oameni au ieșit în stradă. Unii au purtat pancarte pe care scria „Rasismul nu își are locul!” și „Nu pot să respir!”, cele care au fost printre ultimele cuvinte ale lui George Floyd înainte să-și dea ultima suflare după ce a fost imobilizat mortal de un polițist. 

 

În Marea Britanie, sute de protestatari s-au adunat întâi în fața Ambasadei Statelor Unite din Londra, apoi s-au mutat în Trafalgar Square, unde au continuat să ceară dreptate pentru moartea americanului. 

George Floyd, un american de culoare , a murit în urmă cu o săptămână, pe 25 mai, la scurt timp după ce a fost ținut cu faţa la pământ şi gâtul sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, în nordul Statelor Unite. Floyd, de 46 de ani , lucra ca agent de pază la un restaurant, după ce își pierduse locul de muncă din cauza pandemiei de coronavirus-  șofer de camion in Minnesota.

Proteste violente au izbucnit după moartea lui Floyd. Înregistrarea video cu arestarea lui Floyd făcută de un trecător, martor la incident, difuzată online , a devenit virală. 

Derek Chauvin, ofițerul de poliție care a fost filmat în timp ce statea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, a fost arestat și acuzat de omor de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi.

În ultimele zile, protestele din Statele Unite au luat amploare: peste 30 de mari orașe americane se confruntă cu proteste generalizate, violențe între protestatari și forțele de ordine și haos, inclusiv capitala țării, Washington DC. 

Președintele Donald Trump a fost dus într-un buncăr din Casa Albă, pentru a fi pus la adăpost, vinerea trecută, 29 mai, când protestatarii din jurul Casei Albe începuseră să devină violenți, a anunțat, luni,  New York Times. Atmosfera în Casa Albă era tensionată, vineri, pe măsură ce protestatarii se adunau la poartă, strigau împotriva președintelui și chiar aruncau cu pietre și sticle. Informația a fost confirmată și pentru CNN și de un oficial al Casei Albe, precum și de o sursă din rândul forțelor de ordine.