Protest în Piața Victoriei. 2.500 de oameni au strigat împotriva modificării legilor Justiției
Un nou protest a avut loc duminică seară în București și mai multe orașe din România după reformele propuse de ministrul Justiției Tudorel Toader. În chiar primele minute ale manifestației, președintele Liviu Dragnea spunea că nu înţelege "de unde patima" celor care contestă propunerile ministrului Justiției.
UPDATE 22.50 - Manifestația din Piața Victoriei s-a încheiat.
UPDATE 22.15 - Protestul se încheie, în Piață mai sunt câteva sute de oameni.
UPDATE 21.45 - Numărul protestatarilor a început să scadă. Mai sunt aproximativ 1.500 de oameni în fața Guvernului.
UPDATE 21.30 - Un slogan inedit în Piața Victoriei: "Pilonul 2 nu e pentru voi", cu referire la propunerea Guvernului de reducere a contribuției la pilonul al doilea de pensii.
Mici incidente în Piață. Câțiva protestatari au încercat să rupă cordonul de jandarmi, dar aceștia au susținut cu succes linia.
UPDATE 21.10 - S-au aprins iarăși, telefoanele, s-a ținut un moment de tăcere și s-a strigat: "Hoții, Hoții"
UPDATE 21.00 - Numărul protestatarilor continuă să crească. Sunt în jur de 2.500 de persoane. Potrivit Hotnews, la protest au venit Gabriel Liiceanu si Vlad Voiculescu. Circulația auto pe mai multe artere care fac legătura cu Piața a fost oprită de polițiști.
Citește și Liviu Dragnea nu înțelege furia protestatarilor
FOTO: Răzvan Bucur
UPDATE 20.40 - Aproximativ 2.000 de persoane au ajuns în fața guvernului și oamenii continuă să vină. Se strigă: "PSD, ciuma roșie", "DNA, să vină să vă ia".
UPDATE 20.30 - În jur de 1.000 de oameni se află acum în Piața Victoriei la mitingul antiguvernamental.
UPDATE 20.20 - Oamenii vin în număr mare în Piață din toate colțurile orașului, iar estimările de la fața locului spun că peste 500 de oameni au ajuns în fața Guvernului.
FOTO: Răzvan Bucur
UPDATE 20.10 - În Piața Victoriei se află deja câteva sute de persoane și oamenii continuă să vină. Se striga deja Demisia! Jos Tăriceanu, Dragnea și tot neamul!
FOTO: Răzvan Bucur
O protestatară a declarat pentru reporterul Realitatea TV: Am două motive pentru care am revenit în Piață: Independența Justiției, separația puterilor în stat, iar al doilea motiv este propunerea de reducere a contribuției la pilonul al doilea de pensii.
FOTO: Răzvan Bucur
"Ne revedem duminică seara.
PSD ia din nou cu asalt Justiția. Președintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiției – din mecanismul de propunere a procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT. ”Reforma” justiției în viziunea PSD înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD.
Ceea ce a rămas independent din presa sau instituții reacționează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Același lucru ar trebui să facem și noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie și pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toții obosiți de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacționăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnați într-un regim autoritar, așa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia.
De la anul am putea vedea la DNA și la Procuratura Generală șefi numiți doar de PSD.
Trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei e doar un alt punct prin care ne întorc, dacă îi lăsăm, în epoca în care Justiție însemna Rodica Stănoiu.", anunță pagina de Facebook Corupția Ucide.
La București, aproape 3.000 de oameni au anunțat că vor veni la protestul care începe la ora 20.00, iar peste 8.000 s-au arătat interesați.
Mii de oameni și-au anunțat prezența și la Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Bacău, Constanța, Craiova și alte orașe din țară și de peste granițe.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei, iar câteva dintre ele sunt radicale. De departe, cea mai importantă modificare propusă este cea prin care preşedintele ţării este scos din schemă la numirea procurorilor şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetul General.
Concret, Toader propune ca şefii acestor instituţii să fie numiţi de secţia de procurori ai CSM, la propunerea ministrului Justiției, fără ca preşedintele ţării să mai aibă vreun rol.
Totodată, Toader a mai anunţat că Inspecţia Judiciară va trece la Ministerul Justiţiei, conform proiectului şi va exista un corp special care va ancheta magistraţii.
În plus, Tudorel Toader vrea să schimbe şi regulile de admitere în Institutul Naţional de Magistratură: astfel, cei care vor dori să intre în INM vor trebui să aibă minim 30 de ani, şi cel puţin 5 ani de vechime în profesia juridică.
Concret, nu vom mai avea procurori sau judecători sub 30 de ani.