FOTO/ Prima zi de scoală cu proteste: Elevii, în fața sediului Ministerului Educației, nemulțumiți de modul în care a decurs achiziția tabletelor
Este protest la această oră în fața Ministerului Educației. Elevii sunt nemulțumiți de modul în care a fost gestionată achiziția de tablete și laptopuri pentru noul an școlar. Ministrul Monica Anisie a anunțat, ieri, că 100 de mii de elevi vor începe școală în mediul online și aproape 90% dintre aceștia au dispozitivele necesare, relatează Realitatea PLUS.
Elevii sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile au avut la dispoziție patru luni ca să cumpere cele 250.000 de tablete promise, însă în loc de asta, au fost cumpărate doar 80.000 și nici acelea nu ajung la timp.
Reprezentanții Consiliul Național al Elevilor (CNE) au stat de vorbă cu ministrul Educației, Monica Anisie, și au obținut mai multe promisiuni de la aceasta, însă nu și date concrete.
La ieşirea de la discuții, preşedintele CNE, Rareş Voicu, a declarat că sunt două analize cu privire la numărul necesar de tablete - una a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, conform căreia 230.000 de elevi nu au acces la internet, şi o alta făcută de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES), potrivit căreia această cifră se ridică la 900.000.
"Acum, Ministerul Educaţiei şi Cercetării spune că, de fapt, acea cifră de 900.000 nu e corectă şi că doar 230.000 de elevi nu au acces la internet, însă cred că adevărul e la mijloc", a spus Rareş Voicu, citat de Agerpres.
El a precizat că sute de mii de elevi sunt privaţi în continuare de accesul la educaţie: "Ne-a fost spus din nou că ministerul face tot ce ţine de el pentru a livra aceste tablete, însă, de facto, în teritoriu nu ştim exact dacă au ajuns tabletele sau câte au ajuns. Iniţial, ştim cu toţii că era vorba de acele 250.000, ulterior am aflat că sunt 82.000 şi acum nu ştim dacă vor mai fi în următoarele două-trei săptămâni".
De cealaltă parte, reprezentanții ministerului Educației susțin, în continuare, că instituţia nu are nicio vină că în prezent nu au ajuns la elevi cele 250.000 de tablete.
Întrebat de jurnalişti când vor avea toţi elevii tablete şi semnal la internet, Jean Badea, consilierul ministrului Educaţiei, a răspuns că în cadrul videoconferinţelor cu inspectorii şcolari generali au fost explicate toate procedurile care trebuie îndeplinite pentru a se realiza achiziţii la nivel local.
"Astăzi avem o nouă întâlnire pentru a monitoriza începutul anului şcolar cu inspectorii şcolari generali, videoconferinţă în care vom evalua şi stadiul achiziţiilor, în ce măsură acestea au demarat şi ce termene putem înainta, precum şi reluarea unei noi evaluări a necesarului de tablete din unităţile de învăţământ, a tabletelor de care ar fi nevoie pentru ca elevii să poată continua învăţarea. Au fost în această perioadă şi iniţiative locale, multe unităţi administrativ-teritoriale care s-au organizat şi au achiziţionat. (...) E nevoie de o reevaluare a acestui aspect", a afirmat Jean Badea.
Cel mai probabil, protestul va dura până la ora 16:00. Protestul este unul inedit prin faptul că protestatarii au baloane în formă de porcușori și pancarte sub formă de tablete, și asta pentru că reprezentanţii elevilor sunt de părere că sunt şanse mai mari ca porcii să zboare înainte ca tabletele promise de autorităţi elevilor să ajungă la aceştia din urmă. În plus, aceștia au organizat un flash mob, iar pe pancartele afișate se puteau citi mesaje precum "N-ai tabletă, nu ai parte!", "Porcii zboară. Şcoala începe. Elevii tot nu au tablete!" sau "Dreptul la educaţie nu e o pomană!".
Monica Anisie anunța, ieri, că 100.000 de elevi vor începe școala în sistm hibrid sau în scenariul roșu, iar aproximativ 90% dintre ei au tablete sau laptopuri, fie proprii, fie luându-se în calcul tabletele pe care urmează să le primească în zilele următoare.
Potrivit ministrului, din cele 250.000 de tablete promise de reprezentanții Executivului, 82.000 de mii vor ajunge ziele acestea la elevi.
Vă reamintim însă că un număr de aproximativ 900.000 de elevi nu au avut acces la educație în timpul stării de urgență din cauza posibilităților financiare reduse.