Propunere pentru Guvern: Anul școlar să se încheie mai târziu și să înceapă la 1 septembrie
Mai multe asociații și ONG-uri din Educație propun ca anul școlar 2021-2022 să înceapă mai devreme, la 1 septembrie și să fie mai lung. Inițiatorii își bazează demersul pe faptul că România este una dintre țările europene cu cele mai puține zile de școală. Documentul critică și prelungirea vacanței de primăvară, în condițiile în care și așa s-au pierdut numeroase zile de școală.
Societatea Academică din România, asociații de elevi și de părinți, dar și de organizații precum Salvați Copiii și World Vision România le-au trimis premierulu Florin Cîțu și ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, un document în care propun începerea cursurilor din anul școlar 2021-2022 la 1 septembrie și lungirea duratei anuluiu școlar.
Inițiatorii propun un amendament la Legea educației naționale prin care să se reglementeze un număr minim de zile de școală într-un an calendaristic, mai mare de 165 (cât avem în acest an școlar), o varinată fiind media numărului de zilelor de școală din primele 10% țări în topul testărilor PISA.
De asemenea, guvernului i se cere să ia o serie de măsuri concrete pentru ca România să nu mai aibă cel mai scurt an școlar din UE și menținerea acestora ca priorități.
Începerea cursurilor pentru anul școlar 2021-2022 pe 1 septembrie 2021, în vederea recuperării decalajelor în învățare și a ameliorării efectelor negative cauzate de închiderea repetată a școlilor. Pe termen lung, se cere renunțarea la sistemul vacanțelor rare și lungi în favoarea unora mai scurte, ritmice, periodice, în timpul anului școlar.
Fiecare partid din România să solicite primarilor săi să aloce, în bugetul local începând cu anul 2021, fonduri suplimentare pentru sectorul de învățământ, prfecum și instuirea lor în vederea accesării fondurilor europene pentru școli.
„Dacă aceste măsuri nu sunt asumate ferm și transpartinic, inacțiunea va afecta toate domeniile societății, făcând dezvoltarea României și creșterea calității vieții un deziderat imposibil de atins, independent de culoarea politică a celor care guvernează sau vor guverna țara”, se transmite în inițiativa lansată de Societatea Academică din România și semnată de o serie de organizații și asociații reprezentative.
Asociația Elevilor din Constanța
Asociația Elevilor din București și Ilfov
Asociația Elevilor din Bacău
Asociația Elevilor din Mureș
Asociația Elevilor din Maramureș
Asociația Vâlceană a Elevilor
Roma Education Fund
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar
Federația Coaliția pentru Educație
Organizația Salvați Copiii România
World Vision România
Asociația Școlilor Particulare
Fundația Hope and Homes for Children România