MENIU

Propunere inedită din partea unui consilier BNR: Referendum pentru eliminarea pensiilor speciale

Pensii speciale

Guvernanții ar avea soluții pentru desființarea pensiilor speciale, dacă ar vrea. O propunere vine de la un consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acesta a cerut chiar un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale. 

Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a venit cu o propunere surprinzătoare, pentru rezolvarea situaţiei pensiilor speciale, care, dacă nu este rezolvată acum, riscă să dărâme în timp bugetul: un referendum constituţional cu un text de lege care să abroge pe de-o parte toate pensiile speciale actuale imediat şi definitiv, iar pe de altă parte să fie interzisă prin constituţie acordarea de pensii la alte vârste şi în alte condiţii decât cele valabile pentru toţi cetăţenii. 

El a venit şi cu un exemplu de text de lege: “În aplicarea prevederilor art. 16. al.1 al Constituţiei României, de la data publicării acestei legi în Monitorul oficial îşi încetează aplicabilitatea toate legile care stabilesc regimuri preferenţiale pentru unele categorii socio-profesionale în privinţa vârstei de pensionare şi/sau a modului de calcul al pensiilor, iar plata oricărei pensii în baza acestor legi încetează de la aceeaşi dată. Persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare potrivit legislaţiei în vigoare li se recalculează drepturile de pensie, cu includerea în calcul a tuturor veniturilor pentru care au fost plătite una sau mai multe forme de pensie. Persoanele care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare potrivit legislaţiei în vigoare se vor reangaja, potrivit legii, în funcţii potrivit pregătirii şi experienţei profesionale.”

”Închei aici discuţia despre venituri ale statului care sunt ciuntite prin îngăduinţa legiuitorului, pentru a ridica o problemă deosebit de gravă, referitoare la o cheltuială bugetară care tinde să devină copleşitoare: pensiile speciale. Iar aici, pentru a nu exista confuzii semantice, includ toate pensiile care: (i) se calculează cu altă bază a veniturilor decât cea standard; (ii) se acordă pentru o altă vechime decât cea standard; şi/sau (iii) se acordă de la o altă vârstă decât cea standard.”, a scris consilierul în zf.ro.