MENIU

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient” în Alba Iulia

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient” în Alba Iulia

Pe data de 6 noiembrie 2023, ora 18:30, în Alba Iulia, în incinta Teatrului de Păpuși “PRICHINDEL”, urmează a se desfășura Proiectul cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, organizat de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann și finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România. Intrarea este liberă.

Proiectul este format din expoziție foto-documentară Dimitrie Cantemir, organizată de Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei și concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”:

În cadrul concertelor, vor fi interpretate 7 compoziții muzicale despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann și muzicienii invitați.

 

Unicitatea spectacolului va fi dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecția principelui Dimitrie Cantemir, care își va prezenta “personal” creațiile muzicale.

 

Înainte de începerea fiecărui concert, în foayer, va putea fi vizitată Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei.

 

Din punct de vedere al conținutului, expoziția va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.  

 

Vă așteptăm.

 

 

Mai multe articole despre: