MENIU

Proiectul care obligă proprietarii de terenuri să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului, adoptat de Senat

Un proiect de lege inițiat de USR și adoptat de Senat, în calitate de prim for sesizat, vizează extinderea perioadei de combatere a ambroziei și îmbunătățirea eficienței intervențiilor autorităților locale împotriva celor care nu elimină această buruiană. 

Propunerea legislativă impune obligația proprietarilor de terenuri de a eradica ambrozia pe întreg parcursul anului, și nu doar până la data de 30 iunie, așa cum prevede actuala legislație.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, laculilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, arată proiectul de lege adoptat de către senatori.  

Senatul a adoptat iniţiativa USR cu 99 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.  

„Din cauza schimbărilor climaterice, în ultimii ani ambrozia a înflorit în România în lunile august – septembrie, dar, fiind vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, acesta se poate schimba de la an la an”, precizează USR, într-un comunicat de presă.

Potrivit inițiativei legislative, proprietarii terenurilor și administratorii drumurilor publice sau lacurilor vor avea posibilitatea să solicite autorităților locale să efectueze intervenții specifice pentru eliminarea ambroziei, contra cost. În plus, autoritățile locale vor putea interveni, pe baza unei ordonanțe prezidențiale, în cazul terenurilor unde proprietarii nu au realizat operațiunile de combatere a ambroziei. 

Pentru a putea intra efectiv în vigoare, actul legislativ trebuie să treacă de votul în Camera Deputaților și apoi să fie publicat în Monitorul Oficial